Over de operatie

Bij een operatie van kanker in het oor verwijderen we de tumor en als het mogelijk is een marge van gezond weefsel rondom de tumor. Deze operatie is de eerste keus van behandeling bij kanker in het oor. Soms moet de operatie voorafgegaan worden door chemotherapie en/of bestraling. Hierdoor wordt de tumor verkleind en wordt de operatie gemakkelijker gemaakt. Dit heet een neo-adjuvante behandeling. Na de operatie krijgt u vaak ook nog chemotherapie of bestraling. Dit noemen we een adjuvante behandeling.

Verloop van de operatie

De schedelbasis- of hoofd-hals chirurg doet de operatie bij kanker in het oor. Wat hij precies weghaalt, hangt af van de plek van de tumor:

Tumor alleen in de gehoorgang
We verwijderen de gehele gehoorgang en het trommelvlies. De chirurg haalt ook het bot rondom de gehoorgang weg. Soms moet ook (een deel van) de oorschelp verwijderd worden.

Tumor is uitgebreid richting het middenoor
We verwijderen de tumor en soms ook het binnenoor (gehoororgaan) en het evenwichtsorgaan. We proberen de aangezichtszenuw intact te laten. 

Tumor is uitgebreid richting kaakgewricht of oorspeekselklier We verwijderen de tumor en een gedeelte van het kaakgewricht en de oorspeekselklier. Ook kan het nodig zijn de klieren in de omgeving van de tumor te verwijderen. Het gaat dan om de lymfeklieren in uw nek en de speekselklier aan de kant van het hoofd waar de tumor zit.

Tumor (is uitgebreid tot) in de oorschelp
We verwijderen de tumor en de oorschelp. U kunt al voor de operatie beslissen of u een prothese (kunstoorschelp) wil voor de weggenomen oorschelp. De chirurg plaatst dan tijdens de operatie schroeven in het bot bij uw oor. Zodra de wond goed genezen is, kunt u hier de prothese op klikken. Als er niet voldoende bot aanwezig is om de schroeven op te plaatsen, kan er een prothese op uw huid geplakt worden. De prothese heeft alleen een cosmetische functie; u kunt er dus niet mee horen.  

Reconstructie

Als er door de operatie een te grote wond ontstaat, is soms een reconstructie nodig. Dat betekent dat we een ander stuk van uw huid of spieren gebruiken om de wond dicht te maken. Vaak kan de chirurg hier een van uw kauwspieren voor gebruiken, zodat er geen extra wond ontstaat. Ook geeft het gebruik van deze spier weinig tot geen klachten.

Patiƫntenzorg Behandelingen Operatie bij kanker in het oor

Over de operatie

Bij een operatie van kanker in het oor verwijderen we de tumor en als het mogelijk is een marge van gezond weefsel rondom de tumor. lees meer

Gevolgen van de operatie

De operatie bij kanker in het oor brengt een aantal gevolgen met zich mee. Wat deze gevolgen precies zijn, hangt af van de plaats van de operatie en hoe uitgebreid de operatie was. lees meer

Gevolgen van de operatie

De operatie bij kanker in het oor brengt een aantal gevolgen met zich mee. Wat deze gevolgen precies zijn, hangt af van de plaats van de operatie en hoe uitgebreid de operatie was.

Gehoorverlies
Als uw midden- en binnenoor verwijderd zijn, kunt u niet meer horen met het geopereerde oor. Vaak is dit (gedeeltelijk) op te lossen met een hoortoestel. Zelfs na een ooramputatie is het gehoor vaak nog te revalideren met een bot-verankerd hoortoestel. Dit  wordt ook wel een ‘hoorschroef’ of ‘bone-anchored hearing aid’ genoemd.

Evenwichtsstoornissen
Als uw evenwichtsorgaan verwijderd is, kunt u problemen krijgen met uw evenwicht en last krijgen van duizeligheid. U heeft hier meestal direct na de operatie veel last van, maar dit herstelt zich doorgaans volledig.

Littekens
Littekens die achterblijven na een operatie kunnen pijn doen, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Uw arts kan u doorverwijzen naar een huidtherapeut. Deze kan littekenmassage doen, zodat uw klachten minder worden. Ook kunt u littekenpleisters gebruiken om de littekens te verzachten of verminderen.

Lymfoedeem (ophoping van lymfvocht)
Door de operatie kunnen lymfklieren en lymfvaten beschadigen waardoor weefselvocht niet meer goed afgevoerd kan worden. U kunt dan last hebben van een gezwollen, gespannen en pijnlijke huid. Uw arts kan u hiervoor doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut of huidtherapeut.

Aangezichtsverlamming door uitval van de aangezichtszenuw
De aangezichtszenuw zorgt dat de spieren van uw gezicht aanspannen. De zenuw is dus belangrijk voor het bewegen van spieren in uw gezicht (de mimiek). Door de operatie kan de aangezichtszenuw aan de geopereerde kant van uw gezicht beschadigd raken, waardoor hij slechter of niet meer werkt. Die kant van uw gezicht raakt dan (gedeeltelijk) verlamd. U kunt hierdoor uw oog niet goed sluiten en/of u heeft een hangende mondhoek. Deze verlamming is vaak tijdelijk en duurt meestal enkele weken tot maanden. 
 

Waarom naar het Radboudumc?

Kanker van de gehoorgang is zeer zeldzaam. Een operatie om deze kanker te verwijderen betekent een schedelbasisoperatie. Binnen het Radboudumumc is een multidisciplinair schedelbasis team met veel ervaring op dit gebied.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Radboudumc Expertise­centrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiƫnten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer

Kanker in het oor

Bij kanker in het oor is er een kwaadaardig gezwel (kanker) ontstaan in de uitwendige gehoorgang. Het gezwel ontstaat vanuit de huid van de gehoorgang en is meestal niet zichtbaar aan de buitenzijde. Gehoorgangkanker is zeer zeldzaam.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet