Welke operatie is het beste voor jou?

Er zitten voor- en nadelen aan beide operatietechnieken. Samen met jou kunnen we beslissen welke techniek in jouw situatie het beste is.  

Voor de Davydov operatie kun je al lange tijd terecht in het Radboudumc. De Vecchietti operatie bieden we pas sinds oktober 2021. Onze gynaecologen hebben de operatietechniek geleerd in het expertcentrum in Tübingen in Duitsland. De eerste ervaringen zijn goed. 

Resultaat van de operatie

Voor zover we nu weten is het resultaat van beide operaties ongeveer gelijk. Uit onderzoek blijken er kleine verschillen:

Davydov operatie

Vecchietti operatie

  • Je krijgt mogelijk een iets diepere vagina. Dit blijkt uit medisch-wetenschappelijke publicaties wereldwijd. 
  • Je krijgt mogelijk een iets minder diepe vagina. Dit blijkt uit medisch-wetenschappelijke publicaties wereldwijd. 
  • Patiënten vinden het seksueel functioneren na de operatie iets minder goed.
  • Patiënten vinden het seksueel functioneren na de operatie iets beter.
  • Tijdens de operatie ontstaan wat vaker beschadigingen van de darm.
  • Tijdens de operatie ontstaan wat vaker beschadigingen van de blaas.

Een beschadiging aan de blaas is over het algemeen wel minder problematisch dan aan de darm.

  • Na de operatie blijf je ongeveer 7 dagen in het ziekenhuis.
  • Je komt 1 dag vóór de operatie naar het ziekenhuis en je blijft na de operatie nog ongeveer 6 dagen.
  • Er is minder ervaring met baarmoedertransplantatie na deze operatie.
  • In het buitenland is meer ervaring met baarmoedertransplantatie na deze operatie.

    Daarom adviseren we deze techniek voor meisjes en vrouwen die dat in de toekomst zouden willen. Toch kunnen er redenen zijn om te kiezen voor Davydov. Bijvoorbeeld als je plasbuis beschadigd of afwijkend is of als de Vecchietti methode niet goed mogelijk is vanwege je nieren of urineleiders.

 
Patiëntenzorg Behandelingen Operatie bij MRKH

Waarom opereren?

Bij sommige vrouwen met het MRKH-syndroom lukt het niet om door middel van dilatatie de vagina op te rekken. Dan kan er gekozen worden voor een operatie om de vagina groter te maken. We kunnen deze operatie op 2 manieren uitvoeren.
  • Davydov methode
  • Vecchietti methode

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Welke operatie is het beste voor jou?

Er zitten voor- en nadelen aan beide operatietechnieken. Samen met jou beslissen we welke techniek in jouw situatie het beste is. Op deze pagina vind je informatie over beide operatietechnieken. verschil tussen de operaties

Over de Davydov operatie


De operatie

Bij een operatie volgens de methode van Davydov wordt via een kijkoperatie een vagina gemaakt. Voor de bekleding van de nieuwe vagina gebruiken we het buikvlies. lees meer

De operatie

Bij een operatie volgens de methode van Davydov wordt via een kijkoperatie een vagina gemaakt. Dit noemen we ook wel de neovagina. Neo betekent nieuw. Voor de bekleding van de nieuwe vagina gebruiken we het buikvlies. Dit is de binnenste laag van de buikwand. Dit doen we door 3 sneetjes in je buik te maken waardoor we het buikvlies vastmaken aan de vagina. Op deze manier ontstaat er een diepere vagina. 

Aan het eind van de operatie wordt er een pelotte in de vagina geplaatst en vastgezet met 2 hechtingen. Een pelotte is een buis die ervoor moet zorgen dat de neovagina diep genoeg blijft.


Na de operatie

Na de operatie blijf je ongeveer 1 week in het ziekenhuis. Zodra je goed kunt plassen en de pelotte zelf kunt verwijderen en inbrengen, mag je naar huis. Na 1 tot 2 weken heb je weer een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. lees meer

Na de operatie

De pelotte die aan het eind van de operatie is geplaatst blijft één week zitten. Daarna mag je de pelotte er enkele keren per dag uithalen. Die periode wordt steeds verder opgebouwd. Na ongeveer 6 maanden hoef je de pelotte nog maar 1 keer per dag te gebruiken. In de periode na de operatie zet je eigen lichaam het buikvlies om in normaal vaginaweefsel. De gemiddelde diepte van de neovagina is 9 centimeter.

Na de operatie blijf je ongeveer 1 week in het ziekenhuis. Je kunt met de pelotte in niet plassen. Daarom krijg je in deze eerste week ook een blaaskatheter. Dit is een buisje in je plasbuis zodat de urine weg kan lopen. Om het risico op infecties van de blaas en neovagina zo klein mogelijk te maken krijg je een week antibiotica. Antibiotica is een middel tegen bacteriële infecties. Je krijgt de antibiotica meestal door een infuus en later in de vorm van tabletten. 

Na een week gaat de pelotte er voor het eerst uit. Je krijg dan een andere pelotte mee die je in het begin bijna de hele dag draagt.

Naar huis 

Zodra je goed kunt plassen en de pelotte zelf kunt verwijderen en inbrengen, mag je naar huis. Na 1 tot 2 weken heb je weer een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Tot die tijd mag je de pelotte alleen uitdoen als je naar de wc moet of gaat douchen. Daarna mag je de pelotte steeds langer verwijderen. In de eerste week na de controle mag je de pelotte iedere ochtend en avond 15 minuten uitdoen. Deze periode mag je wekelijks uitbreiden met 15 minuten. Als de pelotte er altijd makkelijk weer ingaat, dan is het goed. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat je dit direct meldt aan je gynaecoloog of een collega uit ons team. Bij spoed en in de avonden en weekenden kun je contact opnemen via het spoednummer (024) 361 66 77 

Het hele proces na de operatie duurt ongeveer 6 maanden. Na die tijd hoef je de pelotte alleen ’s nachts in te doen. Dit kun je daarna afbouwen door de pelotte 1 keer per dag te passen of zelfs nog minder vaak. Het wisselt per vrouw hoe vaak dat precies is. Bij probleemloos seksueel contact hoef je de pelotte uiteindelijk niet meer in te brengen. Als je minder vaak seksueel contact hebt, kun je de pelotte een paar keer per week inbrengen en direct weer verwijderen. Ongeveer 8 weken na de operatie mag je seksueel contact hebben.

Waar moet je rekening mee houden?

  • In de eerste week in het ziekenhuis lig je vooral op bed. Je mag het bed omhoog zetten zodat je meer in een zittende houding komt. Soms mag je ook even op een stoel zitten.
  • Na de eerste week mag je zitten en lopen, maar dat kan moeilijk zijn. Afhankelijk van hoe het gaat mag je meer bewegen, zitten en bijvoorbeeld gaan fietsen.
  • Soms kan de pelotte uitvallen, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Het is dan handig om een stevige onderbroek (bijvoorbeeld een fietsbroekje) of een dikker maandverband in te doen voor goede ondersteuning.
  • In de eerste 3 weken na de operatie mag je niet in bad. Douchen mag wel, je kunt tijdens het douchen de douchestraal op de schaamlippen richten.
  • In de eerste maanden na de operatie kom je een paar keer terug in het ziekenhuis voor controle. Iedere keer spreken we af wanneer het weer nodig is dat je langskomt. Soms kan de controle ook afgewisseld worden met een controle bij de gynaecoloog in jouw eigen omgeving. Dan hoef je niet iedere keer naar Nijmegen te komen. 

Complicaties

Tijdens de operatie kan de darm beschadigen. Meestal herstelt dit zonder dat je er iets aan overhoudt. We controleren je dan vaker en je herstel kan iets langer duren. lees meer

Complicaties

De meest voorkomende ernstige complicatie is beschadiging van de darm, maar ook een beschadiging aan andere organen, zoals de blaas, kan voorkomen. Meestal herstelt dit zonder dat je er iets aan overhoudt. We controleren je dan vaker en je herstel kan iets langer duren. In zeldzame gevallen kan een extra operatie nodig zijn.

Over de Vecchietti operatie


De operatie

Bij een neovagina-operatie volgens de methode van Vecchietti wordt een nieuwe (neo = nieuw) vagina gemaakt door een week pelotte-therapie toe te passen onder goede verdoving. Een pelotte is een buis die we in de ondiepe vagina plaatsen om deze op te rekken. lees meer

De operatie

Vóór de operatie

Vóór de operatie moeten je darmen goed leeg zijn. Dit gebeurt met een hoogopgaand klysma. Een hoogopgaand klysma is een darmspoeling waarbij de dikke darm via de anus schoongespoeld wordt. Hiervoor wordt je een dag voor de operatie opgenomen.

Tijdens de operatie

Bij een neovagina-operatie volgens de methode van Vecchietti wordt een nieuwe (neo = nieuw) vagina gemaakt door een week pelotte-therapie toe te passen onder goede verdoving. Een pelotte is een buis die we in de ondiepe vagina plaatsen om deze op te rekken. Het plaatsen van de pelotte gebeurt via een kijkoperatie met 4 sneetjes in je buik. Via die sneetjes kunnen we de pelotte met 2 draden vastmaken aan de vagina en doortrekken naar een apparaatje op je buik (rond de navel).

Pijnstilling

Je krijgt tijdens de operatie algehele narcose en de dagen erna krijg je pijnstilling via een ruggenprik zodat je er zo min mogelijk van voelt. Door de ruggenprik voel je niks in je benen, dus je kunt deze dagen niet uit bed komen. Elke dag spannen we de draden extra aan. Tijdens deze handeling krijg je extra pijnstilling. Zo ontstaat er binnen ongeveer 5 dagen een diepere vagina. Als de vagina diep genoeg is, halen we het apparaatje op je buik waarmee we de draden aanspannen weg onder een korte narcose. Daarna stopt de pijnstilling via de ruggenprik. Zodra je je benen weer goed voelt, goed kunt plassen en goed overweg kunt met de pelotte mag je naar huis. 1 tot 2 weken na de operatie kom je terug voor controle op de poli Gynaecologie.


Na de operatie

Na de operatie blijf je meestal bijna 1 week in het ziekenhuis. De pelotte die wordt vastgetrokken door het apparaatje op je buik, blijft na de operatie nog ongeveer 5 dagen in. Zodra je goed kunt plassen en de pelotte zelf kunt verwijderen en inbrengen, mag je naar huis. lees meer

Na de operatie

Na de operatie blijf je meestal bijna 1 week in het ziekenhuis. De pelotte, die met 2 draden wordt vastgetrokken door het apparaatje op je buik, blijft na de operatie nog ongeveer 5 dagen in. De draden worden elke dag opnieuw opgespannen, zodat er voldoende trekkracht staat op de pelotte blijft om de vagina te vormen. 

Blaaskatheter

De pelotte druk je plasbuis dicht dus je kunt dan niet plassen. Daarom krijg je de eerste week een blaaskatheter. Dit is een buisje in je plasbuis zodat de urine kan weglopen. 

Antiobiotica

Om het risico op infecties van de blaas en neovagina zo klein mogelijk te maken krijg je een week antibiotica. Antibiotica is een middel tegen bacteriële infecties. Je krijgt de antibiotica meestal door een infuus en later in de vorm van tabletten. 

Verwijdering van pelotte en blaaskatheter

Na ongeveer 5 dagen wordt de pelotte en blaaskatheter verwijderd onder een korte narcose en dan wordt er ook een nieuwe pelotte geplaatst. 

Pelotte uitdoen

Zodra je goed kunt plassen en de pelotte zelf kunt verwijderen en inbrengen, mag je naar huis. Na 1 tot 2 weken heb je weer een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Tot die tijd mag je de pelotte alleen uitdoen als je naar de wc moet of gaat douchen. Daarna mag je de pelotte steeds langer verwijderen. 

In de eerste week na de controle mag je de pelotte iedere ochtend en avond 30 minuten uitdoen. Deze periode mag je wekelijks uitbreiden met 30 minuten. Als de pelotte er altijd makkelijk weer ingaat, dan is het goed. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat je dit direct meldt aan je gynaecoloog of een collega uit ons team. Bij spoed, in de avonden en weekenden kun je contact opnemen via het spoednummer (024) 361 66 77 

Het hele proces na de operatie duurt dus enkele maanden. Na die tijd hoef je de pelotte alleen ’s nachts in te doen. Dit kun je daarna afbouwen door de pelotte 1 keer per dag te passen of zelfs nog minder vaak. Het wisselt per vrouw hoe vaak dat precies is. Bij probleemloos seksueel contact hoef je de pelotte uiteindelijk niet meer in te brengen. Als je minder vaak seksueel contact hebt, kun je de pelotte een paar keer per week inbrengen en direct weer verwijderen.

Waar moet je rekening mee houden?

  • In de eerste week in het ziekenhuis lig je vooral op bed. Je kunt vanwege de ruggenprik je benen niet goed bewegen. Je mag het bed wat omhoog zetten zodat je meer in een zittende houding komt. 
  • Zodra de ruggenprik is uitgewerkt zul je je benen weer goed voelen en goed kunnen plassen. Als je goed overweg kunt met de pelotte mag je naar huis.
  • Je mag thuis zitten en lopen, maar dat kan moeilijk zijn met de pelotte in. Afhankelijk van hoe het gaat, ga je weer meer bewegen, zitten en bijvoorbeeld fietsen.
  • Soms kan de pelotte uitvallen, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Het is dan handig om een stevige onderbroek (bijvoorbeeld een fietsbroekje) of een dikker maandverband in te doen voor goede ondersteuning.
  • In de eerste 3 weken na de operatie mag je niet in bad. Douchen mag wel, je kunt tijdens het douchen de douchestraal op de schaamlippen richten.

Controle 

In de eerste maanden na de operatie kom je een paar keer terug in het ziekenhuis voor controle. Iedere keer spreken we af wanneer het weer nodig is dat je langskomt. Soms kan de controle ook afgewisseld worden met een controle bij de gynaecoloog in jouw eigen omgeving. Dan hoef je niet iedere keer naar Nijmegen te komen.


Complicaties

De meest voorkomende ernstige complicatie is beschadiging van de blaas. Meestal herstelt dit zonder dat je er iets aan overhoudt. Daarnaast zijn er nog een aantal complicaties. lees meer

Complicaties

De meest voorkomende ernstige complicatie is beschadiging van de blaas, maar ook een beschadiging aan andere organen, zoals de darm, kan voorkomen. Meestal herstelt dit zonder dat je er iets aan overhoudt. We controleren je dan vaker en je herstel kan iets langer duren. In zeldzame gevallen kan een extra operatie nodig zijn.

Bijwerkingen van de ruggenprik

De ruggenprik (epiduraal) blijft na de Vecchietti operatie langer zitten dan gebruikelijk, maar complicaties daarvan zijn zeldzaam. Je krijgt een dun slangetje in je rug en via dit slangetje kunnen we langdurige pijnstilling geven. Er kan soms een infecties of bloeduitstorting bij de injectieplaats ontstaan, of een (allergische) reactie op de medicijnen. Hoofdpijn kan voorkomen en gaat meestal over na stoppen van de ruggenprik. Zenuwschade is erg zeldzaam.

Krimpen van de vagina door littekenweefsel

De vagina kan na de operatie weer krimpen. Soms komt dit door het ontstaan van littekenweefsel bij de schede. Door te blijven oefenen met pelottes verklein je het risico dat de vagina krimpt.

Overige complicaties

Andere complicaties van de operatie zijn een blaasontsteking, onschuldige afscheiding of vaginale bloedingen. Deze complicaties zijn niet ernstig, gaan meestal vanzelf weer over, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Bij een blaasontsteking krijg je antibiotica. Als je last hebt van afscheiding of vaginale bloedingen kun je maandverband gebruiken, maar meestal is een inlegkruisje genoeg.

Meer informatie


MRKH-syndroom

Bij een vrouw met het Mayer-Rokitansky-Kuester-Hauser (MRKH) syndroom zijn de vagina en de baarmoeder niet aangelegd.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet