Patiëntenzorg Behandelingen Overmatig speekselverlies

Over overmatig speekselverlies

Als er tijdens het slikproces iets niet goed gaat, kan dit leiden tot slikproblemen en/of kwijlen. lees meer

Over overmatig speekselverlies

Als er tijdens het slikproces iets niet goed gaat, kan dit leiden tot slikproblemen en/of kwijlen. Kinderen met een motorische of verstandelijke beperking kunnen hierdoor op latere leeftijd blijven kwijlen. Om die reden kan uw kind zich vaker verslikken, wat luchtweginfecties tot gevolg kan hebben.

Per dag maken de 3 speekselklieren een halve tot anderhalve liter speeksel aan. Kinderen slikken 1 tot 3 keer per minuut hun speeksel weg. Tijdens het eten en drinken slikken ze nog vaker om het voedsel en speeksel naar de slokdarm en maag te brengen. Het slikken gebeurt voor een groot deel automatisch.

Het slikproces

Het slikproces verdelen we in 3 fasen:
  • Fase 1: De fase dat de mond een slik voorbereidt.
  • Fase 2: De fase dat er daadwerkelijk geslikt wordt in de keel.
  • Fase 3: De fase dat de voeding en het speeksel in de slokdarm komen en verwerkt worden.
Als er tijdens één van deze fasen iets niet goed gaat of wanneer uw kind te weinig slikt, kan dit leiden tot slikproblemen en/of kwijlen. Als kinderen rond de 3 jaar zijn, kwijlen ze meestal niet meer. Ze hebben dan geleerd om het speeksel te voelen, verzamelen en automatisch door te slikken. Kinderen met een motorische of verstandelijke beperking kunnen blijven kwijlen. Dit kan hinderlijk zijn voor zowel uw kind als voor zijn of haar omgeving. Ook kan uw kind zich verslikken in het speeksel, wat luchtweginfecties tot gevolg kan hebben.

Behandel­vormen op een rij

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. lees meer

Behandel­vormen op een rij

  • Intensieve logopedie.
  • Behandeling met medicatie, bijvoorbeeld Glycopyrronium.
  • Gedragstherapie als de kinderen een ontwikkelingsniveau hebben ouder dan 6 jaar en gemotiveerd zijn (behandelaar Dr. van der Burg, orthopedagoog Sint Maartenkliniek).
  • Botuline toxine injecties in de speekselklieren (behandelaar Dr. P. Jongerius, revalidatiearts Sint Maartenskliniek Nijmegen. De behandelingen vinden plaats op het CDB van het Radboudumc).
  • Operatie: over het algemeen bij kinderen die ouder zijn dan 12 jaar (behandelaar Dr. FJA van den Hoogen, KNO-arts Radboudumc).

Behandelopties


Botuline toxine injecties

In overleg met uw behandelend arts gaat uw kind behandeld worden met Botuline Toxine injecties (BOTOX) in de speekselklier(en). lees meer

Operatie bij overmatig speekselverlies

Er zijn verschillende manieren om het kwijlen met een operatieve ingreep te behandelen. lees meer

Glycopyrronium

Glycopyrronium vermindert de hoeveelheid speeksel door de werking van een lichaamseigen stof (acetylcholine) te remmen. lees meer

Slik- en kwijlpoli

Polikliniek voor kinderen die last hebben van slikproblemen of overmatig kwijlen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet