Patiƫntenzorg Behandelingen Overmatig speekselverlies Operatie bij overmatig speekselverlies

De voorbereiding

Afhankelijk van de operatieve ingreep nemen we uw kind 1 dag voor de operatie op, of op de dag zelf. Als we uw kind op de dag van de operatie opnemen, moet hij of zij nuchter zijn. lees meer

De voorbereiding

Er zijn verschillende manieren om het kwijlen met een operatieve ingreep te behandelen. Als we bij uw kind de afvoergangen van de speekselklieren verleggen naar achter in de keel, dan nemen we uw kind de dag voor de operatie op. Als we de onderkaakspeekselklier bij uw kind verwijderen of als we de afvoergangen van de speekselklier onderbinden, dan nemen we uw kind op de dag van de operatie op. Hij of zij moet dan nuchter zijn.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

De behandeling

Er zijn verschillende operatiemogelijkheden. lees meer

De behandeling

 • Verleggen van de afvoergang van de onderkaakspeekselklieren (rerouting) en verwijderen van de speekselklieren onder de tong
Via een sneetje onder de tong van uw kind maken we de afvoergangen los van de speekselklieren. Via een tunneltje in de mondbodem leiden we de afvoergangen naar achteren, tot achter op de tongbasis. Daar hechten we ze opnieuw in. Daarbij verwijderen we de speekselklieren onder de tong. Hierdoor wordt het speeksel achter in de mond aangeboden, waardoor uw kind het sneller wegslikt.
 • Onderbinden van de afvoergang van de onderkaakspeekselklier
Via een sneetje onder de tong zoeken we de afvoergangen van de speekselklier op. Deze speekselklier leggen we vrij. Hierna plaatsen we metalen clipjes (van ongeveer 0,5 cm lang) om de doorgang van speeksel te blokkeren. Daarna hechten we het dicht. Uw kind voelt niets van de clipjes. Er is een klein risico op het ontstaan van een speekselcyste onder de tong door stuwing, dit gaat vanzelf weg of we verwijderen het.
 • Verwijderen van de onderkaakspeekselklier
We maken aan beide zijden van de hals onder de kaak van uw kind een sneetje. Via dit sneetje halen we de speekselklieren onder de kaak weg. Daarna laten we wonddraintjes achter voor de afvoer van wondvocht en bloed. Hierdoor vermindert de speekselproductie.

Na de behandeling

Afhankelijk van de operatie en het herstel blijft uw kind enkele dagen in het ziekenhuis. Als uw kind weer normaal eet en drinkt, mag hij of zij meestal naar huis. Het is normaal dat uw kind in de eerste weken meer kwijlt. Na de operatie komt uw kind nog een aantal keer op controle. lees meer

Na de behandeling

 • Verleggen van de afvoergang van de onderkaakspeekselklieren (rerouting) en verwijderen van de speekselklieren onder de tong

Bij een rerouting operatie houden we uw kind 1 nacht ter observatie op de Intensive Care in slaap. Ook wordt uw kind beademd. Dit in verband met kans op zwelling van de mondbodem of tong. Als na 24 uur geen zwelling optreedt, maken we uw kind wakker. Hij of zij kan dan terug naar de gewone afdeling. Als na 1 of enkele dagen uw kind weer normaal eet en drinkt, dan mag hij of zij naar huis. De hechtingen lossen vanzelf op.

 • Onderbinden van de afvoergang van de onderkaakspeekselklier

Het onderbinden van de afvoergangen van de speekselklieren voeren we uit tijdens een dagbehandeling. Dit betekent dat als uw kind wakker is, zich goed voelt en gegeten en gedronken heeft, hij of zij dezelfde dag weer naar huis mag. In de dagen na de ingreep treedt er meestal wat stuwing op van de speekselklieren. De hechtingen lossen vanzelf op.

 • Verwijderen van de onderkaakspeekselklier

Bij het verwijderen van de speekselklieren gaat uw kind als het wakker is vanuit de uitslaapkamer terug naar de afdeling. Als de draintjes niet veel meer hebben gelopen verwijderen we deze. Eet en drinkt uw kind weer goed, dan mag hij of zij naar huis. De hechtingen kunnen na ongeveer 7 dagen verwijderd worden door de huisarts, op de poli KNO of ze lossen vanzelf op.

Complicaties

Zoals bij iedere operatie is er kans op complicaties. Er kan bijvoorbeeld een (wond) infectie optreden of een onverwachte bloeding. Deze complicaties kunnen we goed behandelen.

Verder is er na een behandeling aan de speekselklieren risico op een droge mond (xerostomie). Dit risico moet goed worden afgewogen tegen het effect van de behandeling. Daarnaast is het zo dat ondanks een speekselverminderende behandeling, kwijlen (in mindere mate) kan blijven bestaan.

Nazorg

Na de operatie is het wondgebied gevoelig. Hiervoor krijgt uw kind 1 week lang pijnstillers mee en eventueel antibiotica. Het uiteindelijke resultaat van de operatie kunnen we na ongeveer 8 weken beoordelen. Het is normaal dat uw kind in de eerste 1 tot 2 weken na de operatie meer kwijlt. Dit komt door prikkeling van de mondbodem of pijnklachten. Na de operatie vinden er controles plaats. Deze postoperatieve controles bestaan uit een telefonisch consult na 1 tot 2 weken en combinatie controles bij een logopediste en KNO-arts na 8 en 32 weken. We verrichten ook een aantal metingen om het effect van de ingreep in kaart te brengen.


Contact opnemen

Neem in onderstaande gevallen contact op met een arts:
 • Als de wond ontstekingsverschijnselen vertoont: rood en warm is, er geïrriteerd uitziet of zwelling vertoont
 • Als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius komt
 • Als u zich zorgen maakt

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiƫntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet