Patiëntenzorg Behandelingen Percutane niersteenverwijdering

Over percutane niersteenverwijdering (PNL)

Bij een PNL verwijdert de arts een steen uit de nier door de nier aan de kant van de rug aan te prikken. Soms moet de steen verkleind worden voordat de arts deze kan verwijderen. Dit gebeurt met een apparaat dat trillingen geeft waardoor de steen verkleint.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

De arts prikt uw nier door de huid aan met een naald. Daarna brengt hij een hol buisje van ongeveer één centimeter breedte in uw nier. Via dit buisje verwijderd de uroloog de steen. lees meer over de behandeling

De behandeling

Pecutaan betekent 'door de huid'. De arts prikt uw nier door de huid aan met een naald. Daarna brengt hij een hol buisje van ongeveer één centimeter breedte in uw nier. Dit is de nierkatheter. Via dit buisje verwijdert de uroloog de steen. Hij plaatst ook een blaaskatheter. Deze kan vaak de volgende dag worden verwijderd. Deze behandeling heeft een groot voordeel. U krijgt maar een klein litteken van ongeveer één centimeter zo groot als het holle buisje.

Problemen

Neem contact op met uw arts als u na de behandeling thuis:
  • meer dan 38,5 graden Celsius koorts heeft
  • een rode wond of insteekopening heeft of er pus uit de wond komt
  • pijn blijft houden
  • te weinig urine heeft of er bloed in uw urine blijft zitten

Nazorg

Als alles goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. We kijken dan of uw nier- en de blaaskatheter goed werkt. Uw arts vertelt wanneer de katheters verwijderd worden. Als u geen koorts meer heeft en weer goed kunt lopen, mag u naar huis. lees meer over nazorg

Nazorg

Na de operatie blijft u een tijdje op de uitslaapafdeling. Als alles goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. We kijken vooral of uw nier- en de blaaskatheter goed werkt. De volgende dag maken we een röntgenfoto om te controleren of uw nierstenen weg zijn. Uw arts vertelt u wanneer de katheters verwijderd worden. Als dat is gebeurd, kan het bij de opening waar de katheters doorheen gingen een beetje lekken. Dat gaat over. Als u geen koorts meer heeft en weer goed kunt lopen, mag u naar huis. Na ongeveer twee weken komt u voor controle op het spreekuur. Dan maken we ook weer een röntgenfoto.

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet