Over revalidatie bij spasticiteit

Als u last heeft van toenemende spierspanning of spierspasmen (spasticiteit), voelen de spieren in uw armen en benen erg stijf en zwak aan. Het is moeilijk ze naar behoren te bewegen en controle uit te oefenen over de meer gecompliceerde bewegingen. Het is ook mogelijk dat spieren bewegen en samentrekken, zonder dat u dat wilt. Dit komt vaak voor als u een beroerte heeft gehad of als u een motorische afwijking heeft.
Patiƫntenzorg Behandelingen Revalidatie bij spasticiteit

Over revalidatie bij spasticiteit

Als u last heeft van spasticiteit, heeft u minder controle over de spieren in uw armen en benen. Met revalidatie proberen we manieren te vinden om uw spieren te ontspannen en zo operaties te voorkomen. lees meer

Problemen als gevolg van spasticiteit

Spierspasmen in uw armen en handen kunnen het moeilijk maken om uw vingers te openen, uw ellebogen te strekken of uw polsen te bewegen. lees meer

Problemen als gevolg van spasticiteit

Spierspasmen in uw armen en handen kunnen het moeilijk maken om uw vingers te openen, uw ellebogen te strekken of uw polsen te bewegen.

Daardoor kan het moeilijk zijn u aan te kleden, naar het toilet te gaan en uzelf te wassen. In een stoel gaan zitten of opstaan, in bed liggen of eenvoudigweg van houding veranderen kan ook pijnlijk zijn.

Waar kunnen problemen toe leiden?

De problemen die spasticiteit met zich meebrengt, kunnen depressiviteit, vermoeidheid en beschadiging van uw gewrichten en ledematen tot gevolg hebben. lees meer

Waar kunnen problemen toe leiden?

De problemen als gevolg van spasticiteit kunnen u depressief en moe maken, vanwege de extra krachtinspanningen die u moet leveren om dingen te doen. Als een spier slecht werkt, kan dit bovendien uw gewricht en de manier waarop uw ledematen bewegen aantasten. Het is mogelijk dat spieren en pezen na verloop van tijd korter worden dan normaal. Beenderen kunnen verkeerd groeien en sommige gewrichten bewegen niet meer (dwangstand of contractuur genoemd).

Behandeling hiervan is niet eenvoudig. Een operatie kan noodzakelijk zijn, maar corrigeert dit probleem mogelijk slechts tot op zekere hoogte. Daarom proberen we manieren te vinden om uw spieren te ontspannen en operaties te voorkomen. Dit kan met fysiotherapie, strekken en spalken of een behandeling met botulinetoxine (spierontspanner).

Behandeling van spasticiteit

Als behandeling met fysiotherapie, strekken en spalken niet voldoende helpt, kunnen we kiezen voor medicatie of een operatie. lees meer

Behandeling van spasticiteit

Bij de behandeling van spasticiteit (of dystonie) stellen we eerst vast hoeveel last u van de aandoening heeft en vervolgens hoe we dit kunnen behandelen. Als behandeling met fysiotherapie, strekken en spalken niet voldoende helpt, zijn er de volgende opties:

Behandeling met medicatie of injecties

Meestal kiezen we voor lokale behandeling van spastische spieren, bijvoorbeeld door deze te injecteren met botulinetoxine (botulinisatie). Ook kunnen we zenuwen die spastische spieren aansturen infiltreren met fenol (fenolisatie).

Medicatie via ruggenmergvocht

We kunnen spasmeremmende medicatie direct in uw ruggenmergvocht brengen. Dit doen we vooral als u ernstige spasticiteit in (vrijwel) alle spiergroepen van uw benen heeft. We werken voor deze behandelvorm nauw samen met de Sint Maartenskliniek.

Behandeling via operatie

Peesverlenging kan een oplossing zijn bij ernstige lokale spasticiteit, bijvoorbeeld van de kuitspier, die gepaard gaat met spierverkorting. We brengen de combinatie van spier en pees dan weer op goede lengte. Ook voor deze chirurgische behandeling werken we nauw samen met de Sint Maartenskliniek (en met de afdeling Orthopedie van het Radboudumc).

Meer informatie

Bij medicatie via ruggenmergvocht en chirurgische behandeling werken we nauw samen met de Sint Maartenskliniek.

Afdeling Revalidatie

Het doel van revalidatie is het leren omgaan met of het verminderen van functiebeperkingen. Het gaat om aangeboren functiebeperkingen of om beperkingen als gevolg van een ziekte of trauma. Revalidatiegeneeskunde vormt met ergotherapie, fysiotherapie en logopedie de afdeling Revalidatie. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet