

Wat is sacrale neuromodulatie?
De sacrale zenuwen zijn zenuwen die het ophouden van de plas en het plassen zelf regelen. Deze zenuw ligt ter hoogte van het heiligbeen. Bij een overactieve of onderactieve blaas zit er een fout in de prikkeling van deze zenuw. Neuromodulatie vervangt de verkeerde zenuwsignalen door goede signalen. Hiermee kan de blaas weer goed functioneren.
lees meerProefstimulatie
Om er zeker van te zijn dat u in aanmerking komt voor deze operatie, doen we een proefstimulatie. Afhankelijk van de resultaten van de proefstimulatie, kunnen we besluiten een neurostimulator in te brengen. lees meerProefstimulatie
Om er zeker van te zijn dat u in aanmerking komt voor deze operatie, doen we een proefstimulatie op de polikliniek Urologie. Hierbij brengen we een tijdelijke elektrodedraad via uw onderrug in de buurt van de sacrale zenuw.Het inbrengen van de elektrodedraad duurt ongeveer een uur. Vooraf krijgt u een gesprek, waarbij we het verloop van de test nogmaals uitleggen. U kunt dan gerust vragen stellen. Hierna kleedt u zich uit. Bovenkleding mag u aanhouden. U gaat op uw buik op de onderzoekstafel liggen.
We desinfecteren de onderkant van de rug en dekken die af met steriele doeken. We verdoven eerst de huid net boven de bilspleet. Daarna prikken we met een naald in uw onderrug. Om de juiste zenuw te vinden, stimuleren we tijdens het prikken met een licht stimulatiestroompje. Zo controleren we uw gevoel en de reactie van bepaalde spieren. Als de juiste zenuw gevonden is, laten we een elektrodedraadje achter. De elektrodedraad steekt door de huid.We plakken deze we op de huid vast. U kunt zich dan weer aankleden. We maken ook een röntgenfoto.
De elektrodedraad verbinden we met een proefstimulator buiten uw lichaam. De proefstimulator moet voortdurend aan staan. Alleen als u naar het toilet gaat, kunt u de stimulator uitzetten als u merkt dat u moeilijker leeg plast. U krijgt uitleg over hoe u de proefstimulator moet gebruiken.
Met deze proefstimulator kunt u naar huis. Het is niet toegestaan om zelf in een auto naar huis te rijden. Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die terug kan rijden.
Gedurende de dagen dat u de proefstimulator heeft, mag u niet douchen, baden of zwemmen. Dit is om te voorkomen dat de pleisters loslaten en de elektrodedraad verschuift. Beperk lichamelijke activiteiten en sporten die veel inspanning vergen.
Evaluatie
De proefstimulatie duurt ongeveer 7 dagen. U komt daarna weer op de polikliniek Urologie waar we evalueren of de proefstimulatie goed heeft gewerkt. We verwijderen dan de tijdelijke elektrodedraad. Afhankelijk van de resultaten van de proefstimulatie bespreken we met u de vervolgoperaties voor het inbrengen van de inwendige neuromodulator.De operatie Samenwerking Maastricht UMC+
Voor sacrale neuromodulatie werken wij samen met Maastricht UMC+. Er zijn twee operaties nodig. Alle twee de operaties vinden plaats in Maastricht. Als alles goed gaat kunt u dezelfde dag weer naar huis. De eerste operatie wordt daar onder narcose gedaan. De tweede operatie is onder lokale verdoving.
lees meer op MUMC.nlPacemaker instellen en nacontrole
Als u patiënt bent bij de afdeling Urologie in het Radboudumc, dan kan het instellen van de pacemaker en de nacontrole plaatsvinden in het Radboudumc. Ook bij eventuele problemen of voor het laten verwijderen kunt terecht in het Radboudumc.
Na de operatie
Met een neuromodulator mag u geen contactsporten doen. U krijgt een pasje waarop staat dat u een neuromodulator heeft. Bij aanhoudende pijn, tekenen van infectie en koorts neemt u contact op met de polikliniek Urologie.
lees meerNa de operatie
- Met een neuromodulator mag u geen contactsporten meer doen.
- U krijgt een pasje mee waarop staat dat u de neuromodulator heeft. Dit is nodig bij beveiligingspoorten van bijvoorbeeld vliegvelden of sommige winkels.
- Als een arts een MRI-scan wil doen, geef dan aan dat u een neuromodulator heeft. Ook hiervoor kunt u het pasje gebruiken. Oude systemen kunnen niet of beperkt in een MRI. De nieuwe pacemakers en leads die tegenwoordig worden gebruikt, hebben minder beperkingen.
Complicaties
Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zoals een nabloeding, infectie, pijn of nadelige gevolgen van de narcose. Zenuwschade is uiterst zeldzaam bij deze operatie.
Contact opnemen
Als u thuis last krijgt van onderstaande klachten, neem dan contact op tijdens kantooruren met de polikliniek Urologie en buiten kantooruren met de verpleegafdeling Urologie.
- Ernstige, aanhoudende pijn.
- Flinke roodheid, zwelling en warmte bij de operatiewondjes.
- Koorts boven de 38,5 graden Celsius.
Neem altijd contact op met de polikliniek of afdeling Urologie indien zich problemen voordoen met de neurostimulator.
Meer informatie

Afdeling Urologie
De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.
lees meer