Wat is sacropexie?

Een sacropexie is een operatie die wordt uitgevoerd als uw bekkenbodemorganen, zoals blaas, baarmoeder en endeldarm, ernstig zijn verzakt.

lees meer

Wat is sacropexie?

Een sacropexie is een operatie die wordt uitgevoerd als uw bekkenbodemorganen, zoals blaas, baarmoeder en endeldarm, ernstig zijn verzakt. Ook bij een opnieuw ontstane verzakking (recidief) of een verzakte dunne darm (enterokèle) is een sacropexie vaak een goede methode om een verzakking te herstellen. De operatie kan plaatsvinden door een kijkbuisoperatie (laparoscopie, duurt 3 tot 4 uur). Of via een snee in de buik (laparatomie, duurt circa 2 uur). Tijdens de operatie plaatst de gynaecoloog een zacht, synthetisch matje in uw buik. Dit trekt de verzakte bekkenbodemorganen op en herstelt de ligging van de organen. Ook bij een nieuwe verzakking of een verzakte dunne darm (enterokèle) is een sacropexie vaak een goede methode om een verzakking te herstellen. Bij bij 5-10% van de vrouwen keren de verzakkingsklachten na deze operatie terug.
 

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88
(024) 361 94 56

Risico’s van de operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. De kans op complicaties bij verzakkingsoperaties is circa 10% waarvan 1% ernstig is.

lees meer

Risico’s van de operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. De kans op complicaties bij verzakkingsoperaties is circa 10% waarvan 1% ernstig is. Mogelijke complicaties zijn:                                                      
 • Beschadiging van de blaas of endeldarm. Als dit gebeurt herstelt de gynaecoloog dit tijdens de operatie. Uw opnameverblijf kan hierdoor langer zijn.li>
 • Nabloeding. Een bloeding na de operatie komt bijna niet voor. Vaak is het voldoende om (opnieuw) een tampon in de vagina te brengen. Soms is een tweede operatie nodig.
 • Blaasontsteking. Een blaasontsteking komt regelmatig voor na een operatie. We controleren uw urine regelmatig om een infectie op tijd te ontdekken. Als het nodig is krijgt u antibiotica.
 • Wondinfectie. Soms ontsteekt de buikwond of insteekopeningen van de kijkoperatie. Dit kan meestal verholpen worden door het schoonmaken van de wond.
 • Problemen met het op gang komen van het plassen. Na de operatie kunt u problemen hebben met het legen van uw blaas. Dit komt doordat de blaas en de plasbuis op een nieuwe plek liggen. Als u hiermee moeite heeft, krijgt u voor een wat langere tijd opnieuw een katheter of leert u zichzelf te katheteriseren. In een enkel geval gaat u met een katheter of met een instructie voor zelfkatheterisatie naar huis. Deze problemen met plassen zijn bijna altijd tijdelijk.
 • Urine-incontinentie. U kunt na de operatie ook (tijdelijk) last hebben van urineverlies. Het urineverlies is meestal niet ernstig. Mocht u het urineverlies toch vervelend vinden, dan kunt u dit verhelpen door een bekkenbodemtraining of door een aanvullende kleine ingreep, zoals een bandje onder uw plasbuis.
 • Erosie. Er is een kleine kans dat het mesh-implantaat na een tijd zichtbaar wordt in de vagina. Dit kan leiden tot pijnklachten en klachten van vaginale afscheiding. Als er sprake is van een erosie verwijdert de gynaecoloog het matje gedeeltelijk. Vaak is er dan al voldoende nieuw bindweefsel gevormd. Dit voorkomt dat er weer een nieuwe verzakking optreedt.
 • Seksuele problemen. In het algemeen zijn er geen seksuele problemen na een sacropexie. De verzakking wordt hersteld zonder dat de schede nauwer of korter wordt.

Na de operatie

Na de operatie is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Na de operatie

 • U heeft een slangetje in uw blaas (katheter). De verpleegkundige verwijdert de katheter de dag na de operatie.
 • Met een echo of met een katheter controleert de verpleegkundige of u de blaas bij het plassen voldoende leeg kunt maken. Als dat niet lukt, krijgt u soms opnieuw een katheter voor enkele dagen of instructies hoe u zelf uw blaas leeg kunt maken met behulp van een eenmalige katheter.
 • De eerste dagen na de operatie zijn de onderbuik en vagina vaak gevoelig. Daar kunt u pijnstillers voor gebruiken.
 • De ontlasting komt meestal een paar dagen na de operatie vanzelf weer op gang. U krijgt medicijnen om de ontlasting te bevorderen. U merkt weinig van de operatiewond bij de ontlasting, maar wel is het beter om niet hard te persen.
 • U blijft na de operatie meestal een dag in het ziekenhuis. De duur van de opname hangt af van uw herstel na de operatie.

Naar huis

Voordat u naar huis gaat plannen we een aantal afspraken met u in en krijgt u adviezen mee.

lees meer

Naar huis

Als u naar huis gaat krijgt u de volgende afspraken mee: 
 • Een telefonische afspraak 1 week na thuiskomst. De verpleegkundig specialist belt u thuis op om te controleren hoe het met u gaat.
 • Een afspraak voor controlebezoek bij de gynaecoloog op de polikliniek. Deze afspraak is 6 weken na de operatie.
 • Een controleafspraak 12 maanden na de operatie.

 Adviezen voor thuis

 • Een operatie is altijd zwaar voor uw lichaam. Luister daarom in de herstelperiode goed naar signalen van uw lichaam en doe niet te snel te veel.
 • Krijgt u koorts hoger dan 38°C of bloedingen? Neem dan contact op met het ziekenhuis en vraag naar de dienstdoende gynaecoloog via (024) 361 47 88.
 • Doe het rustig aan. Dan merkt u dat u geleidelijk aan meer kunt.
 • U kunt meestal na een week weer licht huishoudelijk werk doen, zoals koken en afwassen.
 • Wacht met zwaar tillen en zwaardere huishoudelijke bezigheden tot 6 weken na de operatie.
 • Als u buitenshuis werkt, adviseren wij u minstens 6 weken niet te werken. Bij lichamelijk zwaar werk is het verstandig nog iets langer te wachten met weer aan het werk te gaan. Bespreek dit voor de operatie met uw gynaecoloog en uw bedrijfsarts.
 • Het is niet verstandig om seksuele gemeenschap te hebben voordat u uw controleafspraak bij de gynaecoloog heeft gehad. Tijdens de controleafspraak kijkt de gynaecoloog of de wond goed genezen is. Als dit het geval is, kunt u daarna weer gemeenschap hebben.

Overige informatie

Het is altijd mogelijk dat een operatie uitgesteld wordt door onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat de gynaecoloog altijd geassisteerd wordt door een arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog.

lees meer

Overige informatie

 • Het is altijd mogelijk dat een operatie uitgesteld wordt door onvoorziene omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt die spoedeisende hulp nodig heeft en om medische redenen voorrang krijgt. Uiteraard stellen wij dan alles in het werk om u zo snel mogelijk te opereren/te behandelen.
 • Het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat de gynaecoloog altijd geassisteerd wordt door een arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog. Ook kan het zo zijn dat een arts-assistent de operatie verricht. Dit wordt altijd in overleg met u gepland.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer  (024) 361 74 88.

Maakt u gebruik van MijnRadboud, dan kunt u ook via die weg vragen stellen.

Algemene Gynaecologie

Bij verschillende gynaecologische klachten en aandoeningen kunt u terecht bij de afdeling Algemene Gynaecologie.

lees meer

Zorgverzekeraar

Neem voor de zekerheid contact op met uw zorgverzekeraar en vraag naar de voorwaarden voor een vergoeding.
 • Medewerkers
 • Intranet