Na de behandeling

Problemen

U kunt een longontsteking krijgen. Een longontsteking kan de zuurstofvoorziening na de hersenen veranderen. U kunt ook trombose krijgen. Dit kunnen we behandelen met een antistolling. Doordat u in bed ligt kunt u urineweginfecties krijgen of doorligplekken. Ook kunnen gewrichten stijf worden.

Bloedingen

Er kunnen bloedingen ontstaan als er tijdens het letsel hersenvaten zijn gescheurd. De bloedingen hebben ruimte in de schedel nodig. Hierdoor wordt de druk in de schedel hoger. Belangrijke delen van de hersenstam kunnen in de knel komen. Die delen regelen de ademhaling, de bloedsomloop en het bewustzijn. Als we denken dat er een bloeding is, maken we een CT-scan.

Hersenoedeem

In de gekneusde hersengedeelten kunnen de wanden van de hersenhaarvaten lek worden voor bloedplasma. Het plasma dat in het hersenweefsel lekt en hier voor te veel water zorgt, heet hersenoedeem. Het hersenweefsel gaat zwellen en kan belangrijke delen van de hersenstam inklemmen. Heeft u erg hersenletsel en denken we dat u hersenoedeem heeft? Dan krijgt u een drukopnemer in uw hoofd, die de druk meet. De hogere druk door hersenoedeem behandelen we door u middelen te geven waardoor u het te veel aan vocht uitplast. Deze middelen krijgt u via een infuus. Soms krijgt u een operatie. De arts verwijdert grote stukken schedelbot en opent het harde hersenvlies. Ook haalt de arts soms met een operatie de sterk gekneusde delen van de hersenen weg. HIerdoor krijgen de hersenen meer ruimte.

Hersendood

Soms is de primaire beschadiging van de hersenen zo zwaa dat de hersencellen niet meer werken. Meestal zijn de functies die de hersenen regelen, zoals ademhalen en de bloedsomloop ook uitgevallen. Het kan ook gebebeuren dat het hart blijft kloppen terwijl de hersenen niet meer werken. Dit noemen we hersendood. Op een EEG (elektro-encefalogram) zien we dan geen elektrische hersenactiviteit. De wijde pupillen vernauwen zich niet meer bij licht, en er zijn geen reflexen meer bij neurologisch onderzoek. Meestal ademt de patiƫnt dankzij en beademingsapparaat, omdat hij dat zelf niet meer kan.
 

 

Patiƫntenzorg Behandelingen Schedel- en hersenletsel

Over behandeling schedel- en hersenletsel

Het doel van de behandeling is het voorkomen van secundaire beschadigingen aan de hersenen.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Verloop van de behandeling

U krijgt via een infuus eten en vocht. Om ervoor te zorgen dat u goed kunt ademhalen, krijgt u een buisje in de luchtpijp. Het buisje kan de arts via de mond in de luchtpijp inbrengen (intubatie). lees meer

Verloop van de behandeling

De behandeling doen we om secundaire beschadigingen te voorkomen. U wordt op een afdeling voor intensieve zorg (Intensive Care Unit) verpleegd en bewaakt. Meestal kunt u niet zelf eten en drinken. U krijgt via een infuus eten en vocht. Om ervoor te zorgen dat u goed kunt ademhalen, krijgt u een buisje in de luchtpijp. Het buisje kan de arts via de mond in de luchtpijp inbrengen (intubatie). Gaat het langer duren? Dan brengt de arts het buisje via een opening in de luchtpijp in (tracheotomie), terwijl een apparaat voor de beademing zorgt. Om te controleren of de beademing goed gaat, meten we regelmatig uw zuurstof- en koolzuurgehalte en de zuurgraad van uw bloed. Ook controleren we regelmatig of u genoeg rode bloedlichaampjes  heeft en of u genoeg vocht krijgt. Dit kunnen we zien aan zouten (elektrolyten) in uw bloed.

Na de behandeling

Bij de behandeling komen enkele risico's. U kunt bijvoorbeeld een bloeding krijgen. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet