Wat is sedatie bij kinderen?

Soms gebruiken we pijnstillende medicijnen of brengen we uw kind korte tijd in slaap om een onderzoek of behandeling prettig en goed te laten verlopen. Dit noemen we sedatie.

We maken onderscheid in lichte en diepe sedatie:
  • Lichte sedatie: hierbij krijgt uw kind kalmerende medicijnen toegediend. Bijvoorbeeld inademing van lachgas of een speciale neusspray. Naast kalmerende medicijnen gebruiken we ook lokaal verdovende zalf. Uw kind is in lichte slaap en ervaart de behandeling (bijvoorbeeld een infuusplaatsing of bloedafname) niet als bedreigend of pijnlijk.
  • Diepe sedatie: hierbij krijgt uw kind (via een infuus) slaapmiddelen en pijnstillers toegediend die diepe slaap veroorzaken. Uw kind is helemaal in slaap tijdens de behandeling (bijvoorbeeld een ruggenprik, wondverzorging of nierbiopsie). Ook hierbij is een lokaal verdovend medicijn of zalf een belangrijke aanvulling. Een medewerker van de afdeling Anesthesiologie zorgt voor de diepe sedatie. 
Patientenzorg Behandelingen Sedatie bij kinderen

Wat is sedatie bij kinderen?

Soms gebruiken we pijnstillende medicijnen of brengen we uw kind korte tijd in slaap om een onderzoek of behandeling prettig en goed te laten verlopen. Dit noemen we sedatie.

lees meer

Contact

Amalia kinderziekenhuis

(024) 361 44 15
contact

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 801

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Dagbehandeling Kindergeneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 801 (Dagbehandeling Kindergeneeskunde)

Soorten sedatie

Welke vorm het meest geschikt is, is afhankelijk van de geplande behandeling, leeftijd, ontwikkeling en eerdere ervaringen van uw kind.

  • Lachgas heeft een pijnstillende en kalmerende werking. Deze vorm van sedatie kan helpen om uw kind op een comfortabele manier een behandeling of onderzoek te laten ondergaan.

    lees meer


Hoe kunt u uw kind helpen?

U kunt uw kind helpen ontspannen en rustig te zijn. Praat over iets dat uw kind leuk vindt en bespreek na afloop wat goed ging. In de folder 'Helpend taalgebruik' vindt u nog meer tips om uw kind te helpen. lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer

Kinder­anesthesiologie

Kinderanesthesie is een subspecialisatie van de algemene anesthesiologie die zich richt op anesthesie bij kinderen tot 18 jaar.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet