Patiëntenzorg Behandelingen Steenverwijdering uit de urineleider

Over de behandeling

U heeft een niersteen in uw nier en/of urineleider. De urineleider zorgt voor transport van urine van nier naar blaas. Een klein steentje in de urineleider kunt u meestal nog uitplassen. Bij een grote steen is dat onmogelijk; die moet u laten behandelen. lees meer

Over de behandeling

U heeft een niersteen in uw nier en/of urineleider. De urineleider zorgt voor transport van urine van nier naar blaas. Een klein steentje in de urineleider kunt u meestal nog uitplassen. Bij een grote steen is dat onmogelijk; die moet u laten behandelen. Dat kan op twee manieren:
  • Niersteenvergruizing, een poliklinische dagbehandeling
  • Steenverwijdering uit de urineleider onder volledige of lokale anesthesie (narcose of verdoving)

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

De behandeling

Na een behandeling met de niersteenvergruizer valt de steen in kleine deeltjes uiteen. Deze deeltjes plast u vervolgens uit. Was de behandeling met de niersteenvergruizer niet succesvol? Of is deze methode niet geschikt voor u? Dan kan uw behandelend arts besluiten tot een operatie onder anesthesie. lees meer

De behandeling

Niersteenvergruizer

Na een behandeling met de niersteenvergruizer valt de steen in kleine deeltjes uiteen. Deze deeltjes plast u vervolgens uit. Was de behandeling met de niersteenvergruizer niet succesvol? Of is deze methode niet geschikt voor u? Dan kan uw behandelend arts (samen met u) besluiten tot een operatie onder anesthesie.

Operatie onder anesthesie

Als de steen zo groot is dat die de afvoer van urine hindert, kiest de uroloog al snel voor de tweede optie. De nier raakt anders verstopt, zodat er een te grote hoeveelheid urine in de nier achterblijft. De nier zal dan op den duur minder goed functioneren. Ook is er een groter risico op infectie. Een andere reden om de steen te verwijderen onder anesthesie is dat u langere tijd last hebt van koliekpijnen (heftige buikpijnaanvallen).

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de behandeling

Na de operatie maken we vaak een röntgenfoto om te controleren of alle steenfragmenten weg zijn. Daarna verwijderen we de katheters die in uw lichaam zijn achtergebleven. Als u voldoende bent hersteld, mag u naar huis. Na ongeveer twee weken komt u op controle bij de uroloog. lees meer

Na de behandeling

Nazorg

Na de operatie maken we vaak een röntgenfoto om te controleren of alle steenfragmenten weg zijn. Daarna verwijderen we de katheters die in uw lichaam zijn achtergebleven. Als u voldoende bent hersteld, mag u naar huis. Na ongeveer twee weken komt u op controle bij de uroloog. Vooraf maken we weer een röntgenfoto van uw buik om te zien of de behandeling succesvol is geweest.

Klachten

Uw urine kan geruime tijd na de ingreep wat bloederig zijn. Ook plast u misschien nog wat reststeentjes uit. Dat doet soms behoorlijk pijn. Eventuele koliekpijnen (heftige buikpijnaanvallen) zijn meestal binnen enkele dagen verdwenen. U kunt er medicijnen voor krijgen. Bij koorts boven de 38,5oC moet u contact opnemen met uw behandelend arts voor overleg.

Voldoende drinken

Na de operatie kunt u uw normale bezigheden weer hervatten. U moet wel goed blijven drinken om gruis en reststeentjes uit te kunnen plassen. Neem bij klachten contact op met de behandelend arts. Soms ontstaat na de operatie een urineweginfectie. Om dit te voorkomen kunt u tijdens en na de ingreep antibiotica toegediend krijgen. Omdat de ingreep via de de plasbuis gebeurt, ontstaat soms ook een vernauwing van de plasbuis (bij mannen).

 

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet