Patiëntenzorg Behandelingen Thermocoagulatie

Thermocoagulatie

Bij een thermocoagulatie verwijdert de arts een osteoïd osteoom (een botpit) uit uw bot. Een osteoïd osteoom is een goedaardige, maar wel pijnlijke aandoening.

Voor de behandeling

Op de dag van de behandeling moet u nuchter zijn. Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling niet beweegt. Daarom krijgt u anesthesie (narcose). Soms is vanwege de narcose een korte opname nodig. Meestal mag u wel dezelfde dag weer naar huis. lees meer

Voor de behandeling

Op de dag van de behandeling moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor de ingreep niets meer mag eten en/of drinken. Drinken van heldere vloeistoffen zoals koffie (zonder melk), thee of water mag tot 2 uur voor de ingreep.

Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling niet beweegt. Daarom krijgt u anesthesie (narcose). Soms is vanwege de narcose een korte opname nodig. Meestal mag u wel dezelfde dag weer naar huis.

Voor de behandeling heeft u een kort gesprek met de verpleegkundige. U kunt al uw vragen aan hem of haar stellen. Een medewerker van patiëntenvervoer brengt u hierna in uw bed naar de afdeling Radiologie.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie in een CT-scan. Een speciaal hiervoor opgeleide radioloog voert de behandeling uit. De ingreep duurt ongeveer een uur. lees meer

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie in een CT-scan. Een speciaal hiervoor opgeleide radioloog voert de behandeling uit. Nadat u onder narcose bent gebracht, plaatst de radioloog de CT-scan. Hiermee bepaalt hij of zij de plaats van de botpit. Vervolgens maakt de radioloog een klein sneetje van ongeveer 3 mm in uw huid.

Met een dun boortje krijgt de radioloog toegang tot de botpit. Vervolgens brengt hij of zij een naald in het centrum van de botpit. Door verhitting van deze naald tot een temperatuur van ongeveer 80 graden Celcius maakt de radioloog de botpit in vier minuten kapot.

De ingreep duurt ongeveer een uur.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de behandeling

Als de pijn onder controle is en u zonder problemen kunt bewegen, mag u naar huis. Probeer de eerste dagen na de opname rustig aan te doen. Neem contact op met de afdeling Orthopedie als u last heeft van de wond, bijvoorbeeld roodheid, of als u plotselinge pijn voelt in het behandelde lichaamsdeel. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u voor ongeveer een uur naar de verkoeverkamer om goed wakker te worden. Hierna brengt een medewerker van patiëntenvervoer u naar de verpleegafdeling Orthopedie. Hier voeren we nog enkele controles uit. Wanneer u niet misselijk bent, mag u weer wat drinken en eten. Als de pijn onder controle is en u zonder problemen kunt bewegen, mag u weer naar huis.

Weer thuis

Ook een kortdurende narcose heeft invloed op uw lichaam en geest. Probeer het daarom de eerste dagen na de opname rustig aan te doen. Neem contact op met de afdeling Orthopedie als u last heeft van de wond, bijvoorbeeld roodheid, of als u plotselinge pijn voelt in het behandelde lichaamsdeel.

Controle

Twee weken na de behandeling komt u voor controle bij de orthopedisch chirurg.
  • Medewerkers
  • Intranet