Patiëntenzorg Behandelingen Vitrectomie bij storende glasvochttroebelingen

Wanneer een vitrectomie bij storende glasvocht­troebelingen?

Het glasvocht is een geleiachtige vloeistof die het grootste deel van het oog opvult. Het zit achter de ooglens en voor het netvlies. Bij een vitrectomie verwijderen we de troebelingen in het glasvocht. lees meer

Wanneer een vitrectomie bij storende glasvocht­troebelingen?

Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een geleiachtige vloeistof die het grootste deel van het oog opvult. Het zit achter de ooglens en voor het netvlies. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Het netvlies geeft het opgevangen beeld dan via de oogzenuw door aan de hersenen.
Als u ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht langzaam. Hierdoor kunnen troebelingen ontstaan. Andere oorzaken van troebelingen zijn: netvliesloslating, suikerziekte, afwijkingen van bloedvaten of een ongeval. U ziet de troebelingen als zwevende vlekjes in het gezichtsveld. Meestal vallen de ze niet op, maar soms hinderen ze uw zicht erg. Een operatie kan dan een oplossing zijn.

Wanneer is een vitrectomie nodig?

Glasvochttroebelingen kunnen in de loop van enkele maanden tot jaren langzamerhand minder storend worden. Soms went u aan de troebelingen en soms verplaatsen ze zich naar een minder opvallende plek in het oog. Daarom adviseren wij u om een tijd te wachten voor we besluiten om de troebelingen te verwijderen. Als ze u blijvend ernstig storen, kunnen we opereren. Zoals bij elke operatie is er kans op complicaties. Uw netvlieschirurg helpt u bij het maken van deze keuze.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor intercollegiaal overleg
(024) 361 5104

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u instructies en een recept voor oogdruppels. U begint de ochtend na de operatie met de oogdruppels. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. lees meer

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u van de verpleegkundige instructies en een recept voor oogdruppels. Nadat de oogarts bij u is geweest om te vertellen hoe de operatie is verlopen, mag u naar huis. U begint de ochtend na de operatie met de oogdruppels. U mag zelf het oogverband en kapje verwijderen. Het verband mag iets rood gekleurd zijn. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. We adviseren u om een begeleider mee te nemen die u naar huis brengt. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. De arts kijkt uw oog na en we maken een afspraak voor de volgende controle. U kunt met uw arts overleggen of dit misschien bij uw eigen oogarts in uw woonplaats kan.

Om uw oog te beschermen tegen stoten en wrijven, adviseren wij u om gedurende 1 week overdag uw (zonne)bril en 's nachts het kapje te dragen.

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. U bespreekt de operatiedag, controle en de nabehandeling thuis. Als u onder algehele verdoving wordt geopereerd, maken we ook een afspraak met de polikliniek Anesthesiologie. We proberen dit op dezelfde dag in te plannen, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen.

Ook geeft de verpleegkundige u praktische informatie voor als u weer thuis bent na de ingreep. Als u voor of na de ingreep in een hotel in de buurt wil overnachten, kan hij of zij hier ook informatie over geven.

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen kunt u aan het einde van de middag weer naar huis. lees meer

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. Als we de behandeling onder algehele narcose uitvoeren, wordt u een dag opgenomen op de dagbehandeling. Meestal doen we deze ingreep onder plaatselijke verdoving. In de meeste gevallen kunt u aan het einde van de middag weer naar huis.

Bij de operatie verwijderen we zo veel mogelijk glasvocht uit het oog. We vervangen dit door water. Het lukt vrijwel altijd om de hinderlijke glasvochttroebelingen te verwijderen. Het kan zijn dat er nog een paar kleine, minder opvallende vlekjes overblijven.

Klachten en complicaties

Na de operatie kunt u last hebben van uw oog. Zoals bij elke operatie is er een kans op complicaties. lees meer

Klachten en complicaties

 • Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd.
 • Het kan voelen alsof er iets in uw oog zit. Vaak komt dit door de hechtingen. Deze lossen na enige tijd vanzelf op.
 • Na de narcose kunt u hoofdpijn hebben. Dit trekt meestal vanzelf weg. Hoofdpijn, meestal in combinatie met een pijnlijk oog en misselijkheid, kan wijzen op een veel te hoge oogdruk. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de oogzenuw met uitval van het gezichtsveld. Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Oogheelkunde.
 • Na de operatie kunt u enige tijd dubbelzien. Dit gaat vanzelf over.
 • Het duurt vaak enige weken voordat het zicht weer op het niveau van voor de operatie is.
 • Door de operatie en het gebruik van pupilverwijdende druppels, kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor is uw zicht minder en kunt u last hebben van licht. In het algemeen herstelt zich dit.
 • Veranderde brilsterkte. Door de operatie verandert de brilsterkte. De brilsterkte is meestal na 2 tot 3 maanden stabiel. Daarom raden we u aan pas na 3 maanden een nieuwe bril te laten aanmeten.

Complicaties

 • Als er tijdens de operatie een scheurtje of een netvliesloslating ontstaat, is het nodig om het netvlies extra vast te zetten met de laser. Soms laten we gas of olie in het oog achter om het netvlies na de operatie steun te geven. Gas en lucht lossen vanzelf binnen enkele weken op: met gas duurt dat ongeveer 2 maanden tot 2 weken en met lucht ongeveer 10 dagen. Olie moeten we later operatief verwijderen. Soms behandelen we het netvlies tijdens de operatie preventief met de laser om de kans op een netvliesloslating na de operatie te verkleinen.
 • Als u nog niet aan staar (cataract) bent geopereerd, zal er door de operatie een versnelde staarvorming optreden. Binnen een paar maanden tot enkele jaren heeft u een staaroperatie nodig. In 5-8% van de gevallen laat het netvlies in de weken tot maanden na de operatie los. Dan is een tweede operatie noodzakelijk. Als ook het midden van het netvlies (de macula) loslaat, geeft dit meestal een blijvende verslechtering van het zicht.
 • Zoals bij alle operaties is er een kleine kans op een infectie. De kans is minder dan 1 op 1000.
 • Soms ontstaat na de operatie een bloeding in het oog. Deze bloeding lost meestal vanzelf weer op.

Neemt u met spoed contact op bij de volgende klachten:

 • Plotselinge verslechtering van het zicht en/of gezichtsveld.
 • Het zien van meer (zwevende) vlekjes en/of lichtflitsen.
 • Een pijnlijk rood oog gecombineerd met flinke hoofdpijn en misselijkheid.

Tijdens kantooruren: 024 - 361 67 00, keuze 2
Buiten kantoortijden en in het weekend: 024 - 361 41 87Veelgestelde vragen

Bescherming van het oog?
Om een ontsteking te voorkomen moet u de eerste dag na de operatie starten met druppelen. De eerste 2 weken moet u ter bescherming overdag een bril en 's nachts het kapje dragen.

Hoe vaak moet ik druppelen?
U ontvangt een afbouwschema voor de oogdruppels. Het recept hiervoor ontvangt u na de operatie.

Gas of lucht in het oog?
Als we tijdens de operatie gas of lucht in het oog hebben achtergelaten, kunt u een bel in uw gezichtsveld zien. Het lijkt een trillende bal onderin het oog. Met gas of lucht in het oog mag u niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen ondergaan (zoals in de bergen). Zolang u gas in het oog heeft, moet u het polsbadje met de vermelding “medisch gas” omhouden. Bij een eventuele narcose of bevalling mag geen lachgas worden gebruikt.

Wat mag ik wel en niet doen?
Na de operatie kunt u bukken en tillen. We raden overmatige lichamelijke inspanning en sporten zeker gedurende de eerste week af. U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt. Ook mag u gewoon douchen.

Mag ik werken?
Door het houdingsadvies, irritatie bij uw oog en verminderd gezichtsvermogen is werken in de eerste week na de operatie moeilijk.

Mag ik autorijden?
U mag na de operatie niet zelf autorijden. Overleg bij de eerste controle met uw arts wanneer u dit kunt hervatten.

Anesthesie


Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina treft u informatie over de gang van zaken rondom de operatie

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet