Het onderzoek

Tijdens het onderzoek sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. Uw shuntarm komt op een speciale steun te liggen. We desinfecteren uw huid rondom de shunt en dekken het af met steriele doeken. Vervolgens verdooft de radioloog uw arm plaatselijk. Hierdoor wordt uw huid en het onderliggende weefsel verdoofd. Via een naald of een sheath spuit de radioloog een jodiumhoudend contrastmiddel in. Hierdoor kunnen we de shunt in kaart brengen en bepalen of er een vernauwing aanwezig is. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven. Dit trekt snel weer weg.
 
Patiëntenzorg Onderzoeken Bloedvatonderzoek en PTA van uw dialyseshunt

Waarom een bloedvatonderzoek en PTA van uw dialyseshunt?

We onderzoeken uw dialyseshunt op mogelijke afwijkingen met behulp van een bloedvatonderzoek (angiografie). Dit is een röntgenonderzoek waarbij uw bloedvaten zichtbaar worden gemaakt met behulp van jodiumhoudende contrastvloeistof. lees meer

Waarom een bloedvatonderzoek en PTA van uw dialyseshunt?

Uw dialyseshunt onderzoeken we met een bloedvatonderzoek (angiografie). Dit is een röntgenonderzoek waarbij uw bloedvaten zichtbaar worden gemaakt met behulp van jodiumhoudende contrastvloeistof. Met het onderzoek kijken we of er in de shunt misschien een afwijking zit, zoals een vernauwing. Als er een vernauwing zit, dan start de radioloog meestal direct een behandeling. Deze behandeling heet Percutane Transluminale Angioplastiek (PTA/dotteren).


Contact

Dialyseafdeling

(024) 361 54 10

Het onderzoek


Voor het onderzoek

U meldt zich 1 uur voor het onderzoek op de dialyse-afdeling. Tot 4 uur voor het onderzoek mag u normaal eten. Daarna mag u niets meer eten. lees meer

Voor het onderzoek

U meldt zich 1 uur voor het onderzoek op de dialyse-afdeling. Een dialyse verpleegkundige brengt u vervolgens naar de afdeling Radiologie. Als uw nefroloog besluit dat u extra vocht nodig heeft, dan komt u eerder naar de dialyse-afdeling. Via een infuus wordt dan voor en na de behandeling vocht bij u toegediend.

Allergische reactie

Heeft u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie gekregen? Meld dit dan van tevoren aan uw behandeld nefroloog. We kunnen dan eventuele voorzorgsmaatregelen nemen of we kunnen kiezen voor een ander onderzoek.

Eten en drinken

Tot 4 uur voor het onderzoek mag u normaal eten. Daarna mag u niets meer eten. Tot 2 uur voor het onderzoek mag u nog wel wat drinken. Als u een dotterprocedure met arteriële benadering moet ondergaan. prikken we niet de shunt maar een andere lichaamsader aan. U moet dan 8 uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dit houdt in dat u 8 uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. U krijgt indien van toepassing aparte instructies van uw nefroloog of dialyseverpleegkundige.

Medicatie

U kunt uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier innemen. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. De arts maakt een afspraak met u om te bespreken of u tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. Soms is het nodig om de hoeveelheid bloedverdunnende medicijnen aan te passen of een aantal dagen te stoppen met het gebruik. Eventueel nemen we bij u een buisje bloed af om te controleren of uw bloed niet te dun is voor het onderzoek.

Voorzorg

Voor het onderzoek krijgt u een operatiejasje aan (verder alleen ondergoed). Dit is noodzakelijk omdat afdeling Radiologie een operatiecomplex is en er moet worden voldaan aan hygiënemaatregelen. Vervolgens prikken we een naald of sheath (toegangsbuisje) aan. U neemt 30 minuten voor het onderzoek ter voorbereiding medicatie in. Deze medicatie bestaat uit 1000 mg paracetamol en 20 mg codeïne. U krijgt de medicatie van de dialyseverpleegkundige. Patiëntvervoer brengt u in een bed naar de afdeling Radiologie onder begeleiding van een dialyseverpleegkundige. Als u een gebitsprothese of kunstgebit draagt is belangrijk dat u deze uit doet tijdens het onderzoek.


Wat kunt u verwachten?

 • De radioloog verdooft uw arm plaatselijk. Via een naald of sheath spuit de radioloog een jodiumhoudend contrastmiddel in. Hierdoor kunnen we de shunt in kaart brengen.

  lees meer


 • Vernauwing behandelen

  Als de radioloog besluit de vernauwing van de shunt te behandelen, dan brengt hij of zij een katheter met een kleine ballon in via de sheath in de shunt. Het ballontje wordt bij de vernauwing opgeblazen. Dit moment kan pijnlijk zijn. Het is wel nodig om de vernauwing proberen op te heffen. 

  Vaat- stent

  Het kan zijn dat de PTA behandeling met de ballon niet goed lukt en de vernauwingen vaker terugkeren. Soms kiezen we dan voor een permanente vaat-stent. Via een katheter breng de arts een samengedrukte vaat-stent midden in de vernauwde shunt. Vervolgens maken we de vaat-stent van de katheter lost, zodat de stent zich uitzet en als een “veer” de shunt openduwt. Na de behandeling maken we een röntgenopname met contrastmiddel. Dit doen we om de opname te kunnen vergelijken met de opname voor de behandeling. We voeren het onderzoek uit met zo min mogelijk röntgenstraling.

Behandeling Dialyse shunt

Een dialyse shunt is een directe verbinding tussen een slagader en ader. Door deze verbinding stroomt het bloed van uw slagader in uw ader, waardoor een stevigere wand ontstaat. Hierdoor is de shunt makkelijker aan te prikken, wat nodig is om te dialyseren. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengen we u terug naar de dialyseafdeling. De dialyseverpleegkunde verwijdert de sheath en drukt de insteekopening af. Vervolgens blijft u nog een uur ter observatie. Uw behandelend arts informeert u over de uitslag van het onderzoek en het resultaat van de behandeling. 

Mogelijke complicaties

Bij de sommige klachten is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis (dialyse-afdeling). lees meer

Mogelijke complicaties

Bij de volgende klachten is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis (dialyse-afdeling):

 • nabloeding van de aanprikplaats/insteekopening
 • bloeduitstorting van het gebied rond de insteekopening
 • infectie van de insteekopening

Meer informatie


Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Dialyse
Route: 605

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

René Descartesdreef 7
6525 GL Nijmegen

Parkeerplaats dialysepatiënten

Bij de dialyseafdeling is een parkeerplaats beschikbaar voor dialysepatiënten die komen voor:

 • een dialyse- of hemaferesebehandeling
 • intraveneuze toediening van medicijnen
 • polibezoek bij thuisdialyse of peritoneaal dialyse 
 • onderzoeken bij dialysepatiënten die gerelateerd aan dialyse zijn of gecombineerd met dialyse zijn

De parkeerplaats bevindt zich aan de René Descartesdreef, bij de ingang van de Dialyse-afdeling. U ontvangt een parkeerkaart van de secretaresse van de afdeling als u zich aanmeldt voor de behandeling.

In alle andere situaties kunt u gebruikmaken van de parkeergarage.

Routebeschrijving

Reis naar René Descartesdreef 7
Ga naar binnen bij: Ingang Dialyse
Volg route 605

Dialyse-afdeling

Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet