Wat is een coloscopie?

Bij een coloscopie bekijkt de arts het slijmvlies van uw dikke darm en soms ook het laatste stuk van de dunne darm. Met dit onderzoek kunnen we afwijkingen, zoals ontstekingen, bloedingen, uitstulpingen van de darmwand (divertikels), poliepen en gezwellen opsporen.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Het onderzoek

Voor het onderzoek

Twee dagen voor het onderzoek start u met de darmreiniging. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voor het onderzoek

Darmreiniging

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. Wij adviseren u daarom om de voorschriften van het ziekenhuis strikt op te volgen en niet die van de bijsluiter.  Als uw darm onvoldoende gereinigd is, kan dit het onderzoek ernstig belemmeren en is het darmslijmvlies niet goed te beoordelen. Een recept voor een goede darmreiniging krijgt u op de polikliniek of sturen wij u toe. Deze medicijnen kunt u ophalen bij uw apotheek of bij de ziekenhuisapotheek. De standaardvoorbereiding op een scopie is Moviprep. Als u een andere voorbereiding krijgt is dit met u besproken door de arts of op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum.

Uw medische conditie

U heeft  digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®, Grepid®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®), warfarine, prasugrel (Efiënt®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht? 

Heeft u de dagen voor het onderzoek koort of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw onderzoek moeten verplaatsen totdat u volledig hersteld bent.

Overige bloedverdunners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken. 

Medicijnen

Indien u ijzertabletten gebruikt, is het noodzakelijk dat u hiermee stopt 5 dagen voor het onderzoek. Indien u nog andere strikt noodzakelijke medicijnen moet innemen, neem deze dan 1 uur vóór of 1 uur na inname van het laxeermiddel, omdat deze anders kunnen worden weggespoeld. 
Als u orale anticonceptie (de 'pil') gebruikt, is deze voor de rest van de cyclus onbetrouwbaar.

Kleding

Wij raden u aan schoon ondergoed mee te nemen naar het ziekenhuis en makkelijk loszittende kleding te dragen.

Stoma

Als u een stoma heeft, kunt u zo nodig een week voor het onderzoek contact opnemen met de stomaverpleegkundige voor ander opvangmateriaal tijdens de voorbereiding of neemt u contact op met de leverancier van uw stomamateriaal om andere zakjes te bestellen. Neemt u een extra stomazakje mee naar het ziekenhuis voor verschoning na het onderzoek. 

Uw afspraak

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen.

 


Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 


Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt als het nodig is een infuusnaald in. 

lees meer

Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt als het nodig is een infuusnaald in. Daarna kleedt u zich van onderen uit en neemt u plaats op het bed in de voorbereidingsruimte. Daar wacht u tot u wordt opgehaald door de verpleegkundige die bij uw onderzoek aanwezig is. 

Controle

Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dat heet een time out procedure. 

Het onderzoek

Een arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. De arts gebruikt een coloscoop. Dit is een slang die kan buigen. De slang heeft een doorsnede van ongeveer één centimeter. De arts brengt de slang via de anus in de dikke darm. Soms drukt een verpleegkundige op uw buik. Dit helpt om de slang makkelijk in uw darm te kunnen schuiven. Heeft u een stoma? Dan brengt de arts de scoop via de opening van de stoma in de dikke of dunne darm.

Aan het einde van de slang zit een videocamera waarmee de arts uw darmen kan bekijken. Tijdens het onderzoek blaast de arts koolzuurgas (CO2) in uw darm om een beter overzicht te krijgen. Dit koolzuurgas kan darmkrampen en winderigheid veroorzaken. Zijn er afwijkingen aan het slijmvlies? Dan neemt de arts kleine hapjes (biopten) uit het slijmvlies. Als u kleine poliepen heeft, kan de arts die meteen verwijderen.

Omdat het onderzoek onaangenaam kan zijn, krijgt u voordat het onderzoek begint sedatie toegediend.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Bij veel of grote poliepen kan het zijn dat er een nieuwe scopie wordt gepland.
Heel soms komt het voor dat een scopie niet volledig lukt. Wij bekijken in dat geval op welke manier het onderzoek opnieuw kan worden gepland.


Na het onderzoek

Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken lees meer

Na het onderzoek

Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis. Dit zal een half uur tot één uur na het onderzoek zijn. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.

Er kan lucht achtergebleven zijn. Om dat te laten ontsnappen, plaatst de arts soms een flatuscanule in de anus. Deze verwijderen we voordat u naar huis gaat. Soms is er een medische reden waardoor u nog niet naar huis mag. U gaat dan naar de verpleegafdeling voor verdere controle.

Bijwerkingen

U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen en een opgeblazen gevoel. Door het roesje kunt u ook suffig zijn en tijdelijk dingen vergeten. Zodra u goed wakker bent, mag u normaal eten en drinken.

Problemen

Bij een coloscopie zijn er bijna nooit problemen. Heel soms ontstaat er een gaatje in de darm. De kans hierop is groter als de darm erg ontstoken is, als er veel uitstulpingen in de darm zijn, of als de darm vernauwt. Als er een poliep verwijderd is, is er een kleine kans op een bloeding. Dit gebeurt meestal binnen 24 uur en stopt vaak vanzelf.

Wanneer contact opnemen?

Bij buikpijn die steeds erger wordt, koorts en/of bloedverlies.
U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts. 
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

 • Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts voor ongeveer 2 weken na het onderzoek.
 • Heeft uw huisarts u doorgestuurd? Maak dan een afspraak bij uw huisarts 2 weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons.

Coloscopie met EMR

Als er bij een eerdere coloscopie grote poliepen in uw darm zijn gevonden, kunnen die verwijderd worden met een EMR procedure.

Lees meer

Coloscopie met EMR

Als er bij een eerdere coloscopie grote poliepen in uw darm zijn gevonden, kunnen die verwijderd worden met een Endoscopische Mucosale Resectie (EMR procedure). Met een speciale injectienaald wordt via de scoop vloeistof en/of medicijnen onder de poliep gespoten. Vervolgens wordt de grote poliep met een lis (metalen lusje) verwijderd. Dat gebeurt meestal in delen. De scopie wordt uitgevoerd onder PSA (Procedurele Sedatie en Analgesie (diepe sedatie)

Problemen

De risico's van een EMR zijn bloeding (tijdens of na de procedure) en perforatie (gaatje in de darm).

Na de behandeling

Uw behandelend arts beslist of u na de behandeling naar huis kunt of dat u nog een nacht ter observatie op de verpleegafdeling opgenomen moet worden. Dat is afhankelijk van de uitgebreidheid van de behandeling en hoe het met u gaat na de behandeling. Neemt u daarom uit voorzorg nachtkleding, toiletartikelen en medicijnen mee voor een nacht opname. U moet dan de volgende dag om 09.00 uur opgehaald worden.

Voorbereidingen darmreiniging


Voorbereiding met Moviprep (standaard)

Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Daarom start u 2 dagen voor het onderzoek met het schoonspoelen van uw darm.

lees meer

Voorbereiding met Moviprep (standaard) - oud

Het is belangrijk dat uw darm goed gereinigd is. De standaardvoorbereiding is met het middel Moviprep. U kunt de voorbereiding volgen zoals hier beschreven staat.

lees meer

Voorbereiding met Picoprep

Het kan zijn dat de arts met u en andere voorbereiding heeft afgesproken met het middel Picoprep. lees meer

Uitgebreide voorbereiding met Moviprep

Het kan zijn dat de arts met u een uitgebreide voorbereiding met Moviprep heeft afgesproken. lees meer

Uitgebreide voorbereiding met Picoprep

Het kan zijn dat de arts met u een uitgebreide voorbereiding met Picoprep heeft afgesproken. lees meer

Voorbereiding met Pleinvue

Het kan zijn dat de arts met u een andere voorbereiding heeft afgesproken met het middel Pleinvue. Volg deze instructie.

lees meer

Voorbereiding bij dubbelloops ileostoma

Lees hier wat u moet doen als u een coloscopie krijgt bij een dubbelloops ileostoma. lees meer

Meer informatie


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet