Wat is een farmacokinetiek meting?

U of uw kind wordt behandeld voor hemofilie. Afhankelijk van de ernst van de ziekte krijgt u of uw kind preventief stollingsfactor VIII of IX toegediend om spontane bloedingen te voorkomen of krijgt u alleen na een ongeval of bij een ingreep stollingsfactor toegediend om bloedingen te stoppen en/of te voorkomen. De dosis stollingsfactor die u krijgt is meestal gebaseerd op uw lichaamsgewicht. Echter, de opbrengst bij toediening van stollingsfactor is bij elk persoon verschillend. De ene patiënt heeft bij een behandeling meer stollingsfactor nodig dan de andere. Dit wordt vooral bepaald door de wijze waarop het lichaam omgaat met de toegediende stollingsfactor. Dit noemen we farmacokinetiek.

Om inzicht te krijgen hoe de toegediende stollingsfactor in uw lichaam werkt, wordt er bij u een farmacokinetiek meting uitgevoerd. Op basis van de resultaten kunnen we de dosering stollingsfactor beter op uw situatie afstemmen. Bij een farmacokinetiek meting krijgt u een bepaalde hoeveelheid stollingsfactor (factor VIII of factor IX) toegediend. Voorafgaand aan de toediening en op een aantal tijdstippen daarna wordt er bloed bij u afgenomen.

Soorten farmacokinetiek-metingen

Er zijn twee soorten farmacokinetiek metingen:

  • Standaard farmacokinetiek meting
  • Populatie farmacokinetiek meting

Bij een standaard farmacokinetiek meting zijn er een grote hoeveelheid meetpunten. Voor deze vorm wordt gekozen als er voor het betreffende stollingsfactor product (nog) geen populatie farmacokinetiek gegevens beschikbaar zijn.

Bij een populatie farmacokinetiek meting zijn er een beperkt aantal meetpunten. Dit volstaat omdat er gebruik gemaakt wordt van modellen die gebaseerd zijn op een database met een grote hoeveelheid aan farmacokinetische gegevens van het betreffende stollingsfactor product.

Het type stollingsfactor product (bijvoorbeeld een standaard of een langwerkend product), het type hemofilie en het type farmacokinetiek meting bepalen het aantal meetpunten waarop bloed wordt afgenomen. Op de eerste dag zijn er meerdere bloedafnames. Op de daaropvolgende dagen is er vaak één bloedafname per dag, bijvoorbeeld 24 uur, 48 uur, 72 uur of zelfs 168 uur na toediening van het stollingsfactor product.

Patiëntenzorg Onderzoeken Farmacokinetiek meting

Wat is een farmacokinetiek meting?

Om inzicht te krijgen hoe een stollingsproduct in uw lichaam werkt, voeren we bij u of uw kind een farmacokinetiek meting uit. Op basis van de resultaten kunnen we u of uw kind een behandeling geven die beter op uw situatie is afgestemd. lees meer

Contact

Voor spoedgevallen zoals bloedingen of ongelukken zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Indien er geen sprake is van spoed, vragen we u contact op te nemen tijdens kantooruren.
(024) 361 02 43

Belangrijk om te weten

U of uw kind mag vooraf aan de farmacokinetiek meting het gebruikelijke profylaxeschema aanhouden. Mocht u vlak voor een farmacokinetiek meting een bloeding hebben, dan moet u deze wel behandelen. De afspraak wordt dan verzet. Ook als u koorts (>38°C) heeft wordt de meting verplaatst.

Afspraak en locaties

Er wordt in overleg een datum en tijdstip voor het onderzoek afgesproken.

lees meer

Afspraak en locaties

Er wordt in overleg een datum en tijdstip voor het onderzoek afgesproken. Het onderzoek vindt op verschillende locaties plaats.

  • Bij volwassen patiënten vindt het onderzoek plaats op de dagbehandeling Inwendige specialismen (A3-Oost) route 686.
  • Bij kinderen vindt het onderzoek plaats op de dagbehandeling Amalia kinderziekenhuis, route 788.

Beloop van een farmacokinetiek meting

Het eerste deel van de farmacokinetiek-meting neemt een halve tot een hele dag in beslag. Hierna mag u of uw kind naar huis. Vervolgens komt u of uw kind terug op de afgesproken dagen en tijden voor een eenmalige bloedafname. lees meer

Beloop van een farmacokinetiek meting

Voorafgaand aan de farmacokinetiek meting mag u of uw kind gewoon eten en drinken.

Tijdens het begin van de farmacokinetiek meting zit u of uw kind op een stoel of bed. Om de bloedafnames goed uit te kunnen voeren, brengen we een infuusnaald in. In overleg met u of uw kind kunnen we er ook voor kiezen om op de gebruikelijke manier bloed af te nemen. Dit betekent dat er voor iedere bloedafname opnieuw geprikt wordt. Verder worden uw bloeddruk en hartslag gemeten.

Er wordt gestart met het afnemen van bloed voor het bepalen van de uitgangswaarden (factor VIII of factor IX, eventueel aangevuld met andere laboratoriumonderzoeken). Vervolgens wordt de stollingsfactor toegediend. Bij volwassen patiënten gebeurt dit in de andere arm via een infuus of een prik in een ader. Bij kinderen wordt de stollingsfactor via het eerder aangelegde infuus toegediend. Na de toediening nemen we op verschillende meetpunten bloed bij u of uw kind af.

Op de eerste dag van de farmacokinetiek meting zijn er vaak veel meetpunten en vinden er dus ook meerdere bloedafnames plaats. In het begin van de farmacokinetiek meting zijn die meetpunten kort na elkaar. Daarna zit er meer tijd tussen de afnames in. Als u dat wilt, mag u in overleg met de verpleegkundige (met het infuusnaaldje in) van de afdeling af. Het is echter wel  belangrijk dat u of uw kind telkens weer op tijd terug komt voor de volgende bloedafname. Het eerste deel van de farmacokinetiek-meting neemt een halve tot een hele dag in beslag. Hierna mag u of uw kind naar huis. Vervolgens komt u of uw kind terug op de afgesproken dagen en tijden voor een eenmalige bloedafname.

Tijdens een controleafspraak wordt de uitslag van de farmacokinetiek meting met u en/of uw kind besproken. Zo nodig wordt het behandelplan aangepast.


Radboudumc Expertise­centrum Hemofilie en Zeldzame Stollings­stoornissen

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hemofilie en Zeldzame Stollingsstoornissen, beter bekend als het Hemofilie Behandelcentrum (HBC), is één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met stollingsstoornissen in Nederland.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet