Patiëntenzorg Onderzoeken Hartfilmpje (ECG) bij kinderen

Wat is een hartfilmpje (ECG)?

Met een hartfilmpje kijken we naar het hartritme. Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes. Deze zorgen ervoor dat het hart samentrekt. Met behulp van elektroden en een ECG-apparaat kunnen we het hartritme meten. Elektroden zijn plakkers met een snoertje eraan. Deze plakken we op de huid. De elektroden zijn verbonden met een computer.


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Aanmelden

Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.

Afspraaktijden

Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.

Meer informatie

  • Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Het onderzoek


In het kort Informatie voor kinderen

  • Voor het onderzoek moet je bovenkleding uit.
  • Je krijgt 11 plakkertjes op je borst, armen en benen. Daar zitten lange draadjes aan die verbonden zijn met een computer.
  • De plakkertjes kunnen koud aanvoelen.
  • Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat je stil ligt.
  • Het onderzoek is snel klaar (5-15 minuten).
  • Iemand die je vertrouwd mag bij je blijven tijdens het onderzoek.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet de bovenkleding uit. Trek uw kind daarom kleding aan die makkelijk aan en uit gaat. Smeer 24 uur van tevoren geen bodylotion of olie op de huid. De elektrodes blijven dan niet goed plakken. 


Het onderzoek

U mag bij uw kind blijven tijdens het onderzoek. In totaal plakt de doktersassistent 11 elektrodes (plakkers) op de borst, armen en benen van uw kind. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten.

lees meer

Het onderzoek

Eerst meten en wegen we uw kind.

Voor het maken van een hartfilmpje ligt uw kind op een onderzoekstafel. Het is belangrijk dat uw kind even stilligt. U mag bij uw kind blijven tijdens het onderzoek. Voor baby’s kan het lastig zijn om stil te liggen. Daarom laten we soms de baby drinken tijdens het onderzoek. Dat helpt om de baby af te leiden. 

In totaal plakt de doktersassistent 11 elektrodes (plakkers) op de borst, armen en benen van uw kind. Dit doet geen pijn. Wel kunnen de elektroden koud aanvoelen. Om de elektrodes op het bovenlichaam te plakken is het nodig dat uw kind zijn of haar bovenkleding uittrekt.

De elektrodes zitten met lange kabels vast aan een apparaat, het ECG-apparaat. Dit apparaat legt het hartritme vast in een grafiek. Die grafiek noemen we het hartfilmpje. Aan de loop van de grafiek ziet de arts het hartritme en hoe het hart samentrekt. De bloeddruk van uw kind wordt ook gemeten. Dit gebeurt met een band om een arm of been van uw kind. 

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten.


De uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de kindercardioloog met u. Meestal gebeurt dit nog dezelfde dag.

Meer informatie


Afspraak in het Amalia kinderziekenhuis praktische informatie

Heeft uw kind een afspraak of blijft uw kind één of meer nachten slapen in het Amalia kinderziekenhuis? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

lees meer

Kinderhart­centrum Amalia kinderziekenhuis

In het Kinderhartcentrum onderzoeken en behandelen we kinderen met een hartafwijking.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet