Wat is jodium uptake onderzoek?
We dienen een kleine hoeveelheid radioactief jodium toe, om te kijken wat er precies met uw ontregelde schildklier aan de hand is. lees meerWat is jodium uptake onderzoek?
De schildklier heeft de eigenschap om jodium op te nemen en te gebruiken voor de aanmaak van hormonen. De mate van opname van jodium is afhankelijk van de werking van de schildklier. Bij u is de functie van uw schildklier ontregeld geraakt, waardoor er (zonder het gebruik van schildkliermedicijnen) een teveel aan bepaalde hormonen en/of een vergroting van de schildklier ontstaat.
Om te kijken wat er in uw situatie precies aan de hand is, dienen we een kleine hoeveelheid radioactief jodium toe, zodat we uw specifieke situatie goed in beeld kunnen brengen.
Dit onderzoek wordt al sinds 1946 toegepast.
Naar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 757
Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.
Routebeschrijving
Over het onderzoek
Voor de behandeling
Heeft u last van claustrofobie? Geef dit dan vóórbij aanvang van het onderzoek aan ons door. Zo nodig geeft de arts u dan een rustgevend medicijn geven.
lees meerVoor de behandeling
-
De radioactieve stof die we toedienen, zendt straling uit. Neem daarom geen kinderen en zwangere vrouw mee naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, ook niet naar de wachtkamer. Zo ontvangen zij geen onnodige straling. De persoon die u begeleidt, mag niet mee naar binnen in de onderzoekskamer.
-
Heeft u last van claustrofobie? Geef dit dan vóórbij aanvang van het onderzoek aan ons door. Zo nodig geeft de arts u dan een rustgevend medicijn geven. Als u dit krijgt, houd dan tijdelijk rekening met verminderde reactiesnelheid: U mag dan de eerste 24 uur nadat u deze medicatie heeft ingenomen niet autorijden. Zorg in dat geval dat u en vervoer naar huis regelt voor na het onderzoek.
-
Heeft u een lichamelijke beperking? Neem dan vooraf contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We bespreken samen hoe het onderzoek door kan gaan en of we meer tijd moet reserveren.
Tijdens het onderzoek
Een schildklier neemt jodium op voor de aanmaak van hormonen. Tijdens dit schildklieronderzoek dienen we radioactief jodium-131 toe en meten we de mate waarin uw schildklier dit opneemt.
lees meerTijdens het onderzoek
Een schildklier neemt jodium op voor de aanmaak van hormonen. Tijdens dit schildklieronderzoek dienen we radioactief jodium-131 toe en meten we de mate waarin uw schildklier dit opneemt. Zo kunnen we in beeld brengen wat er precies aan de hand is met uw ontregelde schildklier.
Dag 1
Na een meting (controle op radioactiviteit in de schildklier), het afnemen van bloed en eventueel een zwangerschapstest krijgt u een kleine hoeveelheid water met daarin een druppel radioactief jodium-131 te drinken. Deze afspraak duurt ongeveer 15 minuten.
Dag 2 (en eventueel 3)
Afhankelijk van een aantal factoren zien wij u graag één dag later terug en eventueel zelfs nog een derde moment. Op één of twee momenten komt u dus nogmaals terug voor een meting en tijdens deze bezoeken brengen we de mate van opname van het radioactief jodium in beeld. Deze metingen duren elke keer ongeveer 5 minuten.
Verdere afspraken
Daarnaast maken we eenmalig 1 of 2 opnames van uw schildklier, die net als de meting(en) belangrijke informatie voor een behandelplan opleveren. De duur van deze opnamen kan variëren van 10 tot 30 minuten. Tijdens het maken van deze foto’s, ligt u op uw rug op tafel. We plaatsen de camera vervolgens vlak voor uw gezicht.
U krijgt een vervolgafspraak met de nucleair geneeskundige voor het bespreken van de uitslag van het onderzoek en de informatie over behandelmogelijkheden. Dit kan een telefonisch gesprek zijn en duurt maximaal een uur. Afhankelijk van het behandelplan kunnen we een behandeling plannen. Voor het inplannen van de behandeling en de uitleg hierover krijgt u een nieuwe afspraak met een laborant.
Bijwerkingen
Omdat we een minimale hoeveelheid radioactief jodium-131 toedienen, zitten er geen bijwerkingen aan deze stof. Het jodium kan ook worden toegediend bij een jodiumallergie.
Radioactief jodium-131
- Omdat we een zeer kleine hoeveelheid radioactief jodium-131 gebruiken tijdens dit onderzoek, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.
- Radioactief jodium-131 zendt straling uit die te vergelijken is met röntgenstraling. Deze straling komt buiten het lichaam en daarmee kunnen we de halsmetingen verrichten en de foto’s maken.
Na het onderzoek
Met behulp van de uitkomsten bij dit onderzoek bekijken we of een behandeling met radioactief jodium-131 plaats kan vinden en wat de dosering gaat worden. lees meerNa het onderzoek
Met behulp van de uitkomsten bij dit onderzoek bekijken we of een behandeling met radioactief jodium-131 plaats kan vinden en wat de dosering gaat worden. Dit stemmen we af op uw persoonlijke situatie. Soms kunnen we deze behandeling poliklinisch geven, maar het is ook mogelijk dat we hier een opname voor moeten inplannen (klinisch).
Verdere informatie over een behandeling hoort u van de arts tijdens het gesprek. De MBB’er vertelt u meer over de voorzorgsmaatregelen. De folder voor de betreffende behandeling krijgt u altijd op papier mee naar huis.
Afspraak maken of verzetten
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep.
lees meerAfspraak maken of verzetten
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek bij ons aan. U ontvangt van ons een brief met details over de afspraak.
- Moet uw onderzoek binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u deze informatie zo snel mogelijk.
- Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de informatie ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Belangrijk: op tijd komen voor uw onderzoek
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent voor uw onderzoek. Als u te laat komt, kan het onderzoek niet doorgaan. Dit komt omdat de radioactieve stof die we gebruiken snel zijn werking verliest. Dit heet de halfwaardetijd van de radioactieve stof.
Als u op de afgesproken tijd niet kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen dan meteen een nieuwe afspraak met u te maken.
Afspraak verzetten
De radioactieve stof die we gebruiken, wordt speciaal voor u gemaakt. Deze stof is kostbaar en kan maar kort bewaard worden. Als u uw afspraak niet kunt nakomen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan zo snel mogelijk, het liefst minimaal 3 werkdagen van tevoren. Dan kunnen we samen een nieuwe afspraak maken.
Mogelijke annulering van het onderzoek
De radioactieve stof moet aan strenge eisen voldoen. Soms voldoet de stof niet aan deze eisen en kan het onderzoek niet doorgaan.
lees meerMogelijke annulering van het onderzoek
De radioactieve stof die we gebruiken, moet aan strenge eisen voldoen. Soms voldoet de stof niet aan deze eisen en kan het onderzoek niet doorgaan. Helaas horen we dit vaak pas op het laatste moment. Dit betekent dat uw afspraak soms wordt geannuleerd terwijl u al onderweg bent of zelfs al in het ziekenhuis bent.
Ook als er op de dag van uw afspraak vertraging is, of als u te laat komt, kan het zijn dat we niet genoeg radioactieve stof hebben voor uw onderzoek. De radioactieve stof verliest namelijk snel zijn werking (halfwaardetijd). Hierdoor kan de stof na een bepaalde tijd niet meer gebruikt worden voor het onderzoek. Dan kunnen we het onderzoek niet goed uitvoeren en moeten we de afspraak annuleren.
We begrijpen dat dit vervelend is. We zullen altijd proberen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met u te maken. Bedankt voor uw begrip.
Meer informatie
Schilddrüsenuntersuchung mit Jod Auf Deutsch
Die Schilddrüse hat die Eigenschaft um Jod aufzunehmen, mit dem die Produktion von Hormonen im Körper angeregt wird. Die Menge der Jodaufnahme ist abhängig von der Schilddrüsenfunktion. mehr lesenVerslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.
Nucleaire geneeskunde
De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.
lees meermijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meer