Patientenzorg Onderzoeken Rontgenonderzoek van de dikke darm

Over het onderzoek

We beelden het te onderzoeken gedeelte van de dikke darm af met behulp van röntgenstralen en een contrastmiddel.

Voorbereiding

Heeft u een stoma, neem dan extra stomazakjes mee voor na het onderzoek. U mag tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden. lees meer

Voorbereiding

Voorbereiding

  • Heeft u een stoma, neem dan extra stomazakjes mee voor na het onderzoek.
  • U mag tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden. U kunt het beste kleding dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Contrastvloeistof

Tijdens het onderzoek gebruiken we een contrastvloeistof, zodat de endeldarm op de röntgenfoto’s te zien is. De radioloog kan kiezen uit waterige contrastvloeistof en witte bariumpap (onder andere afhankelijk van de reden van het onderzoek). Zowel de bariumpap als de waterige contrastvloeistof bevat geen voedingsstoffen, gluten of lactose.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u zwanger bent. Neem bij zwangerschap contact op met de behandelend arts. Die overlegt in dat geval met u of het onderzoek door zal gaan.

Het onderzoek

Er zijn twee manieren omhet onderzoek uit te voeren, standaard en via een stoma. lees meer

Het onderzoek

Er zijn twee manieren om het onderzoek uit te voeren:

1. Standaard

U draait op uw linkerzij. De radioloog brengt een slangetje in uw anus, laat het laatste gedeelte van de dikke darm vollopen met contrastmiddel en maakt opnamen. Na het beoordelen van de foto’s is het onderzoek klaar en kunt u naar het toilet.

2. Via een stoma

Als u een stoma heeft verloopt het onderzoek via uw stoma.
Terwijl u op uw rug op bed ligt, verwijderen we uw stomazak en brengen we een slangetje in uw stoma. De radioloog spuit via dit slangetje contrastmiddel in, waarna we met behulp van röntgenstraling foto’s maken. Na het beoordelen van de foto’s is het onderzoek klaar. U kunt dan het gebied rondom uw stoma schoonmaken en een nieuw stomazakje aanbrengen.

Of we het onderzoek doen op de standaard manier of via uw stoma, hangt af van de reden voor het onderzoek.

Na het onderzoek

Na het onderzoek laten we zo veel mogelijk contrastmiddel weer uit de darm lopen. Toch kan het nog uit de darm komen via uw anus of uw stoma. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Na het onderzoek laten we zo veel mogelijk contrastmiddel weer uit de darm lopen. Toch kan het nog uit de darm komen via uw anus of uw stoma. We raden u aan extra te drinken, om de darm goed schoon te spoelen. Uw ontlasting kan wat plakkerig zijn.
Mocht er bariumpap gebruikt worden als contrastmiddel (gebeurt zelden en zeker niet als het onderzoek via een stoma uitgevoerd wordt) dan kan de ontlasting de eerste dagen wit gekleurd zijn. Dit contrastmiddel kan eventueel harde ontlasting veroorzaken. Het is daarom aan te raden de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken. Ook is het verstandig veel vezelrijk voedsel te eten, zoals volkorenbrood, rauwkost, gekookte groenten, fruit en zilvervliesrijst.

Uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan de behandelend arts. U bespreekt de uitslag met de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

 

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780
  • Medewerkers
  • Intranet