Het onderzoek

Soms is het niet duidelijk waarom u klachten heeft in de mond of keel. De arts kan dan een scopie doen. Dit doet de arts door met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte te kijken. Zo krijgt hij of zij een duidelijker beeld van de oorzaak van uw klachten, bijvoorbeeld door iets afwijkends te signaleren.

De scopie vindt plaats met een starre buis. Het onderzoek kan pijnlijk en benauwend zijn, daarom doen we dit onder narcose (algehele verdoving). Soms, bijvoorbeeld bij een onbekende tumor, verwijdert de arts ook tegelijk de keelamandel. Voor de scopie nemen we u op op de verpleegafdeling Hoofd-hals-chirurgie. Dit kan in dagbehandeling, dan mag u dezelfde dag nog naar huis. We kunnen ook besluiten u een dag van tevoren op te nemen in het ziekenhuis.

Soms nemen we ook een biopt (weefsel) voor verder onderzoek onder de microscoop.
Patiëntenzorg Onderzoeken Scopie van mond- en keelholte

Wat is een scopie?

De arts kijkt met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Dit onderzoek kunt u als pijnlijk en benauwend ervaren, daarom vindt het plaats onder narcose.

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Voor het onderzoek

Voor de scopie nemen we u op de verpleegafdeling op. Dit kan in dagbehandeling, maar we kunnen ook besluiten u een dag van tevoren op te nemen. Omdat de scopie onder narcose plaatsvindt moet u op de dag van de scopie nuchter zijn vanaf 00.00 uur middernacht. lees meer

Voor het onderzoek

Voor de scopie nemen we u op op de verpleegafdeling. Dit kan in dagbehandeling, maar we kunnen ook besluiten u een dag van tevoren op te nemen. Dit hoort u van de opnameplanning. Zij nemen telefonisch contact met u op om de opnamedatum en tijd door te geven. Op de dag van opname voert de verpleegkundige een opnamegesprek met u. Hij of zij blijft uw eerste aanspreekpunt bij vragen en problemen en coördineert de zorg en begeleiding tijdens uw opname. Omdat de scopie onder narcose plaatsvindt moet u op de dag van de scopie nuchter zijn vanaf 00.00 uur middernacht. Dit houdt in dat u vanaf dit tijdstip niets meer mag eten of drinken.

Het onderzoek

Soms is het niet duidelijk waarom u klachten heeft in uw mond of keel. De arts kan dan een scopie doen. Met een kijkapparaat kijkt de arts in uw mond- en keelholte om een duidelijker beeld te krijgen van de oorzaak van uw klachten. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na het onderzoek

Uw keel kan pijn doen. Het kan helpen om slokjes water te drinken. U mag na de operatie gewoon weer eten en drinken. Vaak mag u dezelfde avond of de volgende ochtend weer naar huis. Als u met laser behandeld bent, mag u 3 dagen niet praten. Hierdoor krijgt het wondgebied rust en kan het genezen.

De uitslag

Tijdens of na de scopie van de mond- en keelholte vertelt de arts u niets over de uitslag. Hij of zij bespreekt het onderzoek eerst met overige specialisten. De uitslag krijgt u binnen 1 week van uw behandelend arts.

Voedings­adviezen

Als er tijdens het onderzoek ook een ingreep heeft plaatsgevonden, dan kunt u zich de eerste dagen na de ingreep het beste aan de volgende adviezen houden:
  • drink of eet zacht en koel voedsel
  • eet geen scherp voedsel
  • drink geen alcohol
  • laat het eten en drinken afkoelen
  • eet geen gekruid eten
  • vermijd zure producten
  • waterijsjes verlichten pijn
lees meer

Voedings­adviezen

Als er tijdens het onderzoek ook een ingreep plaatsgevonden zoals het wegnemen van een stukje weefsel of een laserbehandeling, dan kunt u zich de eerste dagen na de ingreep het beste aan de volgende voedingsadviezen houden:
  • Drink of eet zacht en koel voedsel, zoals vla, yoghurt, pap, kwark, milkshake en appelmoes.
  • Voorkom beschadiging van de wond door het eten van hard en scherp voedsel, zoals pinda’s, chips, frites en brood met harde korst.
  • Drink geen alcohol. Dit verwijdt de bloedvaten waardoor een bloeding kan ontstaan.
  • Laat het eten en drinken iets afkoelen om te voorkomen dat er bloedvaten verwijden met als gevolg een bloeding.
  • Eet geen gekruid en pittig eten. Dit veroorzaakt irritatie van het wondgebied.
  • Vermijd zure producten, zoals koolzuurhoudende dranken, zure uitjes/augurken, dit veroorzaakt prikkeling/irritatie van de wond. Vanwege deze reden kunt u beter ook geen citrusvruchten eten.
  • Melkproducten kunnen plakkerig en onprettig voelen. Dit gevoel kunt u verhelpen door na te spoelen met water.
  • Waterijsjes of ijsblokjes kunnen de pijn verminderen. Neem geen softijs. Softijs kan bacteriën bevatten.
Als u na een aantal dagen nog veel moeite heeft met slikken en daardoor gewicht verliest, neem dan contact op met uw diëtist, arts of specialist.

Onbekende primaire tumor in de hals

Soms worden er uitzaaiingen gevonden zonder dat er een tumor gevonden is waar de uitzaaiingen vandaan komen. Er is dan sprake van een onbekende primaire tumor. naar de aandoening

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond, kaak en aangezicht. Wij behandelen zowel poliklinisch (dagbehandeling) als klinisch (met opname).

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet