Patiëntenzorg Onderzoeken Vasculaire screening

Wat is een vasculaire screening?

Bij een vasculaire screening prikken we bloed, meten we je bloeddruk en onderzoeken we je urine. lees meer

Wat is een vasculaire screening?

Bloedprikken

We prikken bloed om te onderzoeken of er afwijkingen in het bloed zijn. We krijgen zo een beeld van je hart- en vaatstelsel, nierfunctie, bloedstolling en stofwisseling. Je moet voor dit onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat je de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer mag eten of drinken. Wat water drinken mag wel. Neem zelf een ontbijt mee naar de afspraak, zodat je na het onderzoek kunt ontbijten.

Urine-onderzoek

Voor dit onderzoek vragen we je om de 24 uur voor het onderzoek je urine te bewaren. Hiervoor kunt je flessen krijgen. Lever deze urine 's ochtends in bij de verpleegkundige die als eerste bloed bij je afneemt.

Let op!
Zwangerschap, de anticonceptiepil, vitaminesupplementen en sommige andere medicijnen beïnvloeden de uitslag. We vragen je een maand tot minimaal twee weken voor het onderzoek te stoppen met vitamines en de anticonceptiepil.

Afspraak

We verwachten je om 8.30 uur op de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie, route 782. Laat op tijd weten als je de afspraak niet haalt. Voor dit onderzoek is namelijk een wachtlijst. Als je niet kunt, kunnen wij een andere patiënt onderzoeken.

Hoe werkt het 24 uurs urine-onderzoek?

Bij een 24 uurs urine-onderzoek verzamel je alle urine die je in 1 dag en nacht uitplast. lees meer

Hoe werkt het 24 uurs urine-onderzoek?

Bij een 24 uurs urine-onderzoek plas je 's morgens meteen nadat je wakker bent zo volledig mogelijk uit op het toilet. De rest van de dag en nacht vang je alle urine op en verzamel je de urine in een fles. De ochtendurine van de 2e dag (24 uur nadat je begonnen bent met het verzamelen van je urine) moet je wel opvangen en in de fles bewaren. Het is belangrijk dat dit ongeveer op dezelfde tijd gebeurt als de vorige dag. Na deze ochtendurine is het verzamelen van de 24 uurs urine klaar. Zet je naam en geboortedatum op de fles en neem hem mee naar het ziekenhuis. Geef de fles af aan de verpleegkundige die de eerste keer bloedafneemt. Het maakt voor dit onderzoek niet uit of je menstrueert (ongesteld bent) of niet.


Uitslag

Na ongeveer 8 weken zijn alle uitslagen bekend. Deze bespreken we met je op de polikliniek Verloskunde. Maak op de dag van het onderzoek alvast een afspraak hiervoor bij de secretaresse. De arts bekijkt de uitslagen en vertelt of er risico's zijn en wat je het beste kunt doen.

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet