Patientenzorg Verpleegafdelingen Verpleegafdeling Neurochirurgie
De verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie van het Radboudumc is een samenwerking van de verpleegafdelingen van Neurochirurgie, Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie.

Artsen en verpleeg­kundigen

Op de afdeling werken twee artsenteams: de neurochirurgen en de plastisch chirurgen. Elk team is breed samen gesteld.

lees meer

Artsen en verpleeg­kundigen

Artsen

Op de afdeling werken twee artsenteams: de neurochirurgen en de plastisch chirurgen. Elk team is breed samengesteld. Het afdelingshoofd is eindverantwoordelijk voor de medische zorg. Verder bestaat het team uit specialistisch chirurgen (neurochirurgen of plastisch chirurgen), arts-assistenten (artsen waarvan een deel in opleiding is tot specialist), physician assistants en co-assisitenten (studenten geneeskunde). De physician assistants ondersteunen uw behandelend arts door zelfstandig medische taken uit te oefenen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor medische vragen op de afdeling.

De physician assistant/zaalarts en/of andere artsen van het team komen dagelijks bij u langs. De neurochirurgen lopen visite tussen 09.00 en 11.00 uur. Het is belangrijk dat u op deze tijdstippen op uw kamer bent. Tijdens de artsenvisite kunt u vragen stellen over de medische behandeling. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met uw behandelend arts.

Verpleegkundigen

De verpleegkundigen werken in een team. We doen ons best om u gedurende uw verblijf door dezelfde verpleegkundigen te laten verzorgen en begeleiden. Op deze manier leert u elkaar kennen en kan de zorg beter worden afgestemd. Met vragen en problemen kunt u het beste terecht bij de verpleegkundige die voor u zorgt. Ook kunt u te maken krijgen met studenten verpleegkunde. Dit zijn studenten uit alle vier de jaargangen van de opleiding tot verpleegkundige. Deze studenten doen hun werk onder toeziend oog van een gediplomeerd verpleegkundige. Daarnaast werken er verpleegassistenten op de afdeling. Zij ondersteunen de verpleegkundigen. De zorgmanager en teamleider van de afdeling zijn vooral bezig met de organisatie en zijn eindverantwoordelijkvoor de verpleegkundige zorg.

Tussen 13.55 uur en 14.30 uur houden de verpleegkundigen een patiënten bespreking waarin zij uw behandeling bespreken. U wordt gevraagd de verpleegkundige tijdens deze behandeling niet te storen.

Behandelteam

Naast artsen en verpleegkundigen kan uw behandelteam bestaan uit: een fysiotherapeut, diëtist, logopedist, ergotherapeut, revalidatie arts, maatschappelijk werker en geestelijk verzorger. Zij kunnen in  overleg met de verpleegkundige en/of arts in consult gevraagd worden. Op de afdeling werken ook voedingsassistenten, een zorghulp, gastvrouw en interieurverzorgers.
 

Bezoek

 • Op de verpleegafdeling Neurochirurgie kunt u tot 21.00 terecht. Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg.

  lees meer


  Aandachts­punten

  Op de verpleegafdeling  Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u tot 21.00 terecht. Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg. Onze verpleegkundigen zullen dit dan aangeven.

  We vragen u om met het volgende rekening te houden:
  • Medische zorg gaat altijd voor. Stem met uw bezoek en de verpleegkundige af op welk moment bezoek uitkomt.
  • Vanwege privacy kunnen we uw bezoek vragen om de kamer te verlaten.
  • Houd er rekening mee dat u en uw kamergenoten voldoende rust nodig hebben.
  • Eventueel kunt u de afdeling met uw bezoek verlaten. Stel de verpleegkundige op de hoogte als u de afdeling verlaat.
  • Om overbelasting en/of overprikkeling te voorkomen, kunnen we soms afspreken om uw bezoek te beperken.
  • Bezoekerstoiletten bevinden zich bij de ingang van de verpleegafdeling.
  • Bezoekers kunnen tegen een vergoeding mee eten met de patiënt. De voedingsassistente kan u hierover informeren.

 • Bezoekersruimtes

  De afdeling heeft twee bezoekersruimtes. Er zijn twee koffieautomaten op de afdeling, waar het bezoek gratis gebruik van kan maken. De bezoekersruimtes hebben een beperkte capaciteit. Het kan zijn dat er ook bezoek van andere patiënten aanwezig is in dezelfde ruimte. Wij vragen om elkaar met respect te behandelen en de beperkte ruimte met elkaar te delen. Bent u met meerdere familieleden, dan vragen wij u van bezoekersruimte ergens anders in het ziekenhuis gebruik te maken.

 • Rooming-in

  Het is mogelijk dat er een familielid/naaste 's nachts bij u blijft slapen (rooming-in). Zeker bij patiënten met onrust of angst, is de aanwezigheid van een bekend persoon wenselijk. Vanwege de beperkte ruimte moet dit vooraf overlegd worden met de verpleegkundige. Per dag wordt er samen beken of rooming-in wenselijk blijft. De persoon die bij u blijft slapen, krijgt een opklapbed. Hij/zij maakt het opklapbed zelf op in de avond en klapt het bed 's mogens op. De persoon die gebruik maakt van rooming-in, mag de douche en het toilet op de patiëntenkamer gebruiken. Overige bezoekers moeten gebruik maken van de bezoekerstoiletten.

  Deelname aan verzorging

  Het is mogelijk om als familielid/naaste deel te nemen aan de zorg voor de patiënt. Dit gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige.

  Meer persoonskamer

  Wanneer u op een meer persoonskamer ligt (twee of vier personen), is het niet mogelijk om gebruik te maken van rooming-in. Mocht dit toch voor u als patiënt nodig zijn, overleg dan met de verpleegkundige naar de mogelijkheden.

 • Horecagelegenheden

  Bezoek kan gebruik maken van het restaurant in het A-gebouw (gelegen op de begane grond, route 607), de koffiecorner in de centrale hal en de koffiecorner op de begane grond bij het Vrouw en Kind gebouw. Let wel op de wisselende openingstijden van de verschillende horecagelegenheden. Als u langer dan twee weken opgenomen bent in het Radbouumc, kan u voor uw familielid/naaste een kortingskaart voor het restaurant aanvragen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de verpleegkundige.


Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 737

Gemengd verplegen

Het kan voorkomen dat vrouwen en mannen samen op één kamer verpleegd worden.

lees meer

Gemengd verplegen

De afdeling beschikt over meerdere éénpersoonskamers, één vierpersoonskamer en één twee persoonskamer. Het kan voorkomen dat vrouwen en mannen samen op één kamer verpleegd worden. Uw privacy wordt hierbij gewaarborgd. Heeft u hier bezwaar tegen? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige, zodat zij een oplossing voor u kan zoeken.

Opname en ontslag


Opname

Bij opname heeft u een kennismakingsgesprek met een verpleegkundige. Hij of zij stelt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling. Bij opname geeft u 1 of 2 contactpersonen op bij de verpleegkundige.

lees meer

Opname

Bij opname heeft u een kennismakingsgesprek met een verpleegkundige. Hij of zij stelt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling. Ook krijgt u een gesprek met de zaalarts/physician assistent. Hij of zij licht u in over de medische behandeling, tenzij dit al in de polikliniek besproken is.

Contactpersonen

Bij opname geeft u 1 of 2 contactpersonen op bij de verpleegkundige. U geeft hiermee toestemming dat de artsen en verpleegkundigen deze contactpersonen van medische informatie mogen voorzien. De arts of verpleegkundige belt alleen de contactpersonen als dat nodig is.

Dagindeling verpleegafdeling

De dagen op onze afdeling verlopen verschillend omdat elke patiënt een speciale verzorging en behandeling krijgt die op hem of haar is afgestemd. Elke dag heeft wel een aantal vaste momenten.

lees meer

Dagindeling verpleegafdeling

De dagen op onze afdeling verlopen verschillend omdat elke patiënt een speciale verzorging en behandeling krijgt die op hem of haar is afgestemd. Elke dag heeft wel een aantal vaste momenten.
07:00 Voedingsronde en medicijnronde
08:00 Aanvang werkzaamheden verpleegkundigen van de dagdienst
09:30 Voedingsronde
10:15-10:45 Koffiepauze verpleegkundigen (verdeeld in 2 groepen)
12.00 Voedingsronde en medicijnronde
12:15-13:30 Lunchpauze verpleegkundigen (verdeeld in 2 groepen)
14:45 Voedingsronde en medicijnronde
16:00 Aanvang werkzaamheden verpleegkundigen van de avonddienst
17:15 Voedingsronde en medicijnronde
20:00 Verzorging voor de nacht en voedingsronde
22:00 Medicijnronde
23:00 Aanvang werkzaamheden verpleegkundigen van de nachtdienst.

Naast ontbijt, lunch en diner krijgt u tussendoor van onze voedingsassistenten drie keer een gerecht, shake of snack geserveerd.

Wilt u er rekening mee houden dat om 23.00 uur al veel patiënten slapen? Rust op de afdeling is dan erg belangrijk. Tijdens de nacht komen verpleegkundigen regelmatig kijken of alles in orde is met u.

Eten en drinken

Gezonde voeding is belangrijk voor de behandeling en het herstel van onze patiënten. Daarom vinden we het belangrijk dat u tijdens uw verblijf in het Radboudumc zoveel mogelijk belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

lees meer

Eten en drinken

Gezonde voeding is belangrijk voor de behandeling en het herstel van onze patiënten. Daarom vinden we het belangrijk dat u tijdens uw verblijf in het Radboudumc zoveel mogelijk belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is de reden dat we u in het Radboudumc eten en drinken aanbieden van het voedingsconcept FoodforCare. Met FoodforCare wordt per patiëntgroep rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. Smaak, geur, kleur, belangrijke voedingswaarden en portiegrootte stemmen we af op wat u nodig heeft of juist extra kunt gebruiken. Het assortiment van FoodforCare bestaat uit een breed aanbod dagverse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, warme maaltijden en snacks. De voedingsassistent van de afdeling vertelt u hier meer over. Op de afdeling is een koelkast aanwezig (achterzijde afdeling, dichtbij de koffieautomaat). U kunt uw eigen producten in de koelkast leggen. Vermeld wel uw naam, kamernummer en de openingsdatum op het product.

Roken

Iedereen die in het Radboudumc aanwezig is, moet kunnen rekenen op een gezonde leef- en werkomgeving. Roken is hierbij niet gepast. Roken binnen het Radboudumc is alleen toegestaan in de speciale rookruimte.

lees meer

Roken

Iedereen die in het Radboudumc aanwezig is, moet kunnen rekenen op een gezonde leef- en werkomgeving. Roken is hierbij niet gepast. 

Waar mag u roken?

Roken binnen het Radboudumc is alleen toegestaan in de speciale rookruimte. U vindt deze op de begane grond bij de hoofdingang. Buiten roken mag uitsluitend in de daarvoor aangewezen rookzones. U vindt deze op enige afstand van alle ingangen van het ziekenhuis. De rookzones zijn dag en nacht geopend en zo gebouwd dat u beschermd wordt tegen regen en wind.

Bent u opgenomen?

Bent u opgenomen in ons ziekenhuis en wilt u de afdeling af om te roken, dan gelden er enkele regels. Vooraf vraagt u toestemming aan de verpleegkundige, u draagt een identificatiebandje en u regelt zelf het vervoer naar de rookruimte. Roken is niet toegestaan als u zuurstof krijgt toegediend.

Beter uit Bed Bewegen is goed voor uw herstel

Tijdens het verblijf in een ziekenhuis blijkt de gemiddelde patiënt zeer inactief te zijn. Een patiënt brengt gemiddeld 80% van de tijd in het bed door. Het gebrek aan beweging leidt tot een behoorlijk verlies van belangrijke lichaamsfuncties, zoals breinfunctie, spierkracht en uithoudingsvermogen.

lees meer

Beter uit Bed Bewegen is goed voor uw herstel

Tijdens het verblijf in een ziekenhuis blijkt de gemiddelde patiënt zeer inactief te zijn. Een patiënt brengt gemiddeld 80 procent van de tijd in het bed door. Het gebrek aan beweging leidt tot een behoorlijk verlies van belangrijke lichaamsfuncties, zoals breinfunctie, spierkracht en uithoudingsvermogen.Uit onderzoek en ervaring blijkt dat patiënten eerder herstellen na een ziekenhuisopname als ze meer bewegen voor, tijdens en na de ziekenhuisopname. Onze zorgverleners stimuleren u daarom om zo actief mogelijk te zijn tijdens uw verblijf in het Radboudumc, zodat u sneller herstelt en fitter naar huis gaat.

Wat betekent dat voor u?

U krijgt meer bewegingsruimte en vrijheid om tijdens uw ziekenhuisverblijf zoveel mogelijk actief te zijn. U kunt bijvoorbeeld in beweging komen door te wandelen over de afdeling, naar het restaurant te gaan, door oefeningen te doen en door niet standaard in bed te gaan liggen, maar bijvoorbeeld op een goede relaxstoel te gaan zitten. Natuurlijk worden deze mogelijkheden afgestemd met de artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij uw behandeling.

Activiteiten per faseFase 1  Dag van de operatie
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van afdeling Brein, Beweging en Reconstructie C2, route 737.  Een verpleegkundige komt u ophalen voor de opname.
Op deze dag heeft u de mogelijkheid om voor de operatie vrij te bewegen en kunt u bijvoorbeeld nog een wandeling maken in het ziekenhuis. Het is daarbij wel belangrijk dat  wij u mobiel kunnen bereiken. Overlegt u dit eerst met de verpleegkundige. 
Afhankelijk van de ingreep en bijhorende leefregels, kunt u na de operatie proberen weer zoveel mogelijk in beweging te komen. 

Fase 2  Dag(en) na de operatie
De zaalarts maakt in de ochtend een visiteronde. Tijdens deze ronde bespreekt de arts met u hoe u vindt dat het gaat. U bent in de gelegenheid om vragen te stellen en in samenspraak met u wordt het zorgbeleid eventueel aangepast.
Als u zich naar omstandigheden goed voelt, adviseren wij u te beginnen met dit activiteitenschema. Als het mogelijk is, kunt u ontbijten op de bedrand of aan tafel. Vervolgens mag u tijdens de verzorging doen wat u zelfstandig kan. Het is beter om overdag in de stoel te zitten dan in bed te liggen. Probeer binnen uw mogelijkheden actief te zijn op de kamer of afdeling. Gebruik uw bed alleen om te rusten of te slapen.

Tips

 • Probeer zoveel mogelijk uit bed te zijn gedurende de dag.
 • Probeer zo vaak mogelijk in beweging te zijn met een rustpauze tussendoor.
 • Probeer deel te nemen aan de dagelijkse gezamenlijke lunch.
 • Wanneer er bezoek komt, probeer dan eens samen buiten de afdeling te gaan kijken. Drink een kop koffie in het restaurant of ga eens lekker naar buiten. Kunt u nog niet zover lopen? Vraag dan om een rolstoel.
 • Als u voor de operatie een goede basisconditie had, dan kunt daarna samen met de verpleegkundige uw activiteiten uitbreiden.
 • Als u fysiotherapeutische begeleiding krijgt om in beweging te komen, dan overlegt uw fysiotherapeut met u welke activiteiten u wel en niet zelfstandig kunt  ondernemen.
 • De relaxstoel is een stoel waar u de gehele dag in kunt verblijven. U beslist zelf de houding waarin u zit of ligt. Vanuit de relaxstoel kunt u ook gemakkelijker opstaan om naar het toilet of de badkamer te lopen.
 • Neem goede schoenen mee wanneer u wordt opgenomen, op sloffen/slippers mobiliseren heeft niet onze voorkeur i.v.m. valgevaar.


Fase 3  Weer naar huis (ontslag uit Radboudumc)
Als u met ontslag mag, heeft u mogelijk hulp nodig van de thuiszorg of het is nodig dat u elders gaat herstellen, bijvoorbeeld in een herstelhotel. Het is goed om hier alvast over na te denken en bij de opname aan de verpleegkundige door te geven als u denkt dat u extra hulp nodig hebt.
Fijn dat het beter met u gaat en dat u het ziekenhuis kunt verlaten.  Probeer  zo actief mogelijk te blijven, zodat u sneller herstelt.


Lees meer over Beter uit Bed

Weer naar huis

Als u de afdeling verlaat, heeft u met de verpleegkundige nog een ontslaggesprek en krijgt u van de arts de recepten voor uw medicatie en een ontslagbrief voor uw huisarts mee.

lees meer

Weer naar huis

Als u de afdeling verlaat, heeft u met de verpleegkundige nog een ontslaggesprek en krijgt u van de arts de recepten voor uw medicatie en een ontslagbrief voor uw huisarts mee. Ontslag vindt ’s morgens plaats tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Vervoer naar huis of een andere instelling moet u zelf regelen. Alleen wanneer u met een ambulance vervoerd gaat worden, dan regelt de verpleegkundige dit.
 

Ontslag in zicht

Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat van de verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie?

lees meer

Weekendverlof

Als het medisch verantwoord is, kunt u met weekendverlof gaan. Overleg dit altijd met uw behandelend arts.

lees meer

Weekendverlof

Als het medisch verantwoord is, kunt u met weekendverlof gaan. Overleg dit altijd met uw behandelend arts. Het verlof begint vrijdagmiddag en eindigt zondagavond. U spreekt met de verpleegkundige af hoe laat u terugkomt en krijgt de medicijnen voor het weekend mee naar huis. De ziektekostenverzekering vergoedt niet de kosten van vervoer tijdens het weekendverlof.

Verpleegkundig specialist neurovasculaire aandoeningen

Bij Neurochirurgie werkt een verpleegkundig specialist, die zich richt op de zorg voor patiënten met neurovasculaire aandoeningen.

lees meer

Verpleegkundig specialist neurovasculaire aandoeningen


 • Bij Neurochirurgie werkt een verpleegkundig specialist, die zich richt op de zorg voor patiënten met neurovasculaire aandoeningen. Dat zijn ziekten van de hersenen en het ruggenmerg, die worden veroorzaakt door een storing van de bloedvaten. Voorbeelden daarvan zijn een hersenbloeding, herseninfarct of een hersenvliesbloeding.

  Wanneer u zo’n aandoening heeft en geopereerd moet worden aan de bloedvaten in uw hoofd of al geopereerd bent, begeleidt de verpleegkundig specialist u intensief. Hij of zij heeft zowel medische als verpleegkundige kennis. In nauw overleg met uw behandelend arts en in overleg met u neemt hij of zij besluiten over de diagnostiek en over uw behandeling. U kunt ook bij de verpleegkundig specialist terecht voor al uw niet dringende vragen.


mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)

Informatie­folders

Hier vindt u de informatiefolders van de afdeling neurochirurgie

lees meer