Over de afdeling Plastische Chirurgie

Bij Plastische Chirurgie houden we ons bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

Diverse aandoeningen

Wij behandelen diverse aandoeningen. Vooral voor handchirurgie, aangeboren afwijkingen en reconstructies na een ongeval of kwaadaardige ziekte bent u bij de afdeling Plastische Chirurgie aan het juiste adres.

Esthetische operaties

Daarnaast voeren we ook esthetische operaties op topniveau uit. Bij de polikliniek Plastische Chirurgie hebben we een spreekuur voor esthetische behandelingen. 

Afdeling Plastische Chirurgie


Over de afdeling Plastische Chirurgie

Bij Plastische Chirurgie houden we ons bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Contact

Polikliniek Plastische Chirurgie
(024) 361 95 94

neem contact op

Ons specialisme


Behandeling Borst­reconstructie

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer en hoe een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.

lees meer

Nijmeegs Universitair Handen Team NUHT

Het Nijmeegs Universitair Handen Team (NUHT) is een samenwerkingsverband van artsen en therapeuten. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van handletsels en handaandoeningen.

lees meer

Aangeboren afwijkingen

Aangeboren afwijkingen zoals een lipspleet (schisis), aangeboren hand- of voetafwijkingen, zeer grote moedervlekken (congenitale naevi) of vaatafwijkingen als wijnvlekken en hemangiomen (goedaardige tumoren) worden door ons behandeld.

lees meer

Aangeboren afwijkingen

Aangeboren afwijkingen zoals een lipspleet (schisis), aangeboren hand- of voetafwijkingen, zeer grote moedervlekken (congenitale naevi) of vaatafwijkingen als wijnvlekken en hemangiomen (goedaardige tumoren) worden door ons behandeld.

Schisisteam

Het multidisciplinaire Centrum voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen van het Radboudumc is één van de grootste in Nederland en levert toonaangevende kwaliteit dankzij een ervaren multidisciplinair team. Daardoor komen patiënten vanuit het hele land naar Nijmegen, vooral bij complexere ziekte oorzaken.

Hemangiomen en vaatafwijkingen

Onze plastische chirurgen maken deel uit van de Hecovan-werkgroep van het Radboudumc en zijn gespecialiseerd in hemangiomen en vaatafwijkingen (bijv. wijnvlekken of ooievaarsbeten). Kinderen uit het hele land worden voor deze (bloed)vaten afwijking doorgestuurd naar onze gespecialiseerde, multidisciplinaire werkgroep.

Complexe reconstructies

Wij zijn gespecialiseerd in complexe microchirurgische operaties van het hoofd-/halsgebied, borst, vulva/vagina, buikwand en extremiteiten voor mensen, die door kanker of ongevallen een reconstructie nodig hebben.

lees meer

Complexe reconstructies

Wij zijn gespecialiseerd in complexe microchirurgische operaties van de borst, hoofd-/halsgebied, vulva/vagina, buikwand en extremiteiten voor mensen, die door kanker of ongevallen een reconstructie nodig hebben. 

Naast voor de hand liggende trauma's als brandwonden en grote littekens wordt de plastisch chirurg vaak betrokken bij wonden waarbij bedekking van onderliggende structuren als botten, pezen, bloedvaten en dergelijke niet meer mogelijk is. Dit vereist microchirurgische expertise en behandeling om een functioneel en cosmetisch mooi resultaat te krijgen.

Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthetische Chirurgie NUCEC

Het Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthestische Chirurgie, kortweg NUCEC, biedt topzorg op het gebied van de Esthetische Chirurgie binnen een academische zorgomgeving.

lees meer

Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthetische Chirurgie NUCEC

Het Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthestische Chirurgie, kortweg NUCEC, biedt topzorg op het gebied van de Esthetische Chirurgie binnen een academische zorgomgeving. Onze specialisten van de afdeling Plastische Chirurgie voeren de operaties uit binnen het Radboudumc. U kunt bij ons terecht voor: boven- en onderooglidcorrecties, voorhoofdlift, facelift, neklift, lipofilling, liposuctie, borstlift, borstaugmentatie, borstreductie, buikwandplastiek, filler, Botox-behandeling en vele andere operaties.

Wond­problemen

Patiënten met decubitus (doorliggen), chronisch veneuze insufficiëntie (storing in de afvoerende vaten), probleemwonden bij diabetes of na radiotherapie worden in ons speciale wondexpertisecentrum behandeld.


Polikliniek Familiaire tumoren

Op de Polikliniek Familiaire Tumoren kunnen mensen met een (mogelijk) erfelijke vorm van kanker in de familie terecht voor advies, onderzoek en eventueel behandeling.

lees meer

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Polikliniek


Polikliniek Plastische Chirurgie

Plastisch chirurgen behandelen diverse aandoeningen. Met name handchirurgie, aangeboren afwijkingen, en reconstructies na een ongeval of kwaadaardige ziekte.

lees meer


Naar uw afspraak op de polikliniek

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 727

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Contact

Polikliniek Plastische Chirurgie
(024) 361 95 94

neem contact op

Verpleegafdeling plastische chirurgieNaar uw afspraak op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Brein, Bewegen en Reconstructie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 737

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 737 (Brein, Bewegen en Reconstructie)

Beter uit Bed Bewegen is goed voor uw herstel

Tijdens het verblijf in een ziekenhuis blijkt de gemiddelde patiënt zeer inactief te zijn. Een patiënt brengt gemiddeld 80% van de tijd in het bed door. Het gebrek aan beweging leidt tot een behoorlijk verlies van belangrijke lichaamsfuncties, zoals breinfunctie, spierkracht en uithoudingsvermogen.

lees meer

Beter uit Bed Bewegen is goed voor uw herstel

Tijdens het verblijf in een ziekenhuis blijkt de gemiddelde patiënt zeer inactief te zijn. Een patiënt brengt gemiddeld 80 procent van de tijd in het bed door. Het gebrek aan beweging leidt tot een behoorlijk verlies van belangrijke lichaamsfuncties, zoals breinfunctie, spierkracht en uithoudingsvermogen.Uit onderzoek en ervaring blijkt dat patiënten eerder herstellen na een ziekenhuisopname als ze meer bewegen voor, tijdens en na de ziekenhuisopname. Onze zorgverleners stimuleren u daarom om zo actief mogelijk te zijn tijdens uw verblijf in het Radboudumc, zodat u sneller herstelt en fitter naar huis gaat.

Wat betekent dat voor u?

U krijgt meer bewegingsruimte en vrijheid om tijdens uw ziekenhuisverblijf zoveel mogelijk actief te zijn. U kunt bijvoorbeeld in beweging komen door te wandelen over de afdeling, naar het restaurant te gaan, door oefeningen te doen en door niet standaard in bed te gaan liggen, maar bijvoorbeeld op een goede relaxstoel te gaan zitten. Natuurlijk worden deze mogelijkheden afgestemd met de artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij uw behandeling.

Activiteiten per faseFase 1  Dag van de operatie
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van afdeling Brein, Beweging en Reconstructie C2, route 737.  Een verpleegkundige komt u ophalen voor de opname.
Op deze dag heeft u de mogelijkheid om voor de operatie vrij te bewegen en kunt u bijvoorbeeld nog een wandeling maken in het ziekenhuis. Het is daarbij wel belangrijk dat  wij u mobiel kunnen bereiken. Overlegt u dit eerst met de verpleegkundige. 
Afhankelijk van de ingreep en bijhorende leefregels, kunt u na de operatie proberen weer zoveel mogelijk in beweging te komen. 

Fase 2  Dag(en) na de operatie
De zaalarts maakt in de ochtend een visiteronde. Tijdens deze ronde bespreekt de arts met u hoe u vindt dat het gaat. U bent in de gelegenheid om vragen te stellen en in samenspraak met u wordt het zorgbeleid eventueel aangepast.
Als u zich naar omstandigheden goed voelt, adviseren wij u te beginnen met dit activiteitenschema. Als het mogelijk is, kunt u ontbijten op de bedrand of aan tafel. Vervolgens mag u tijdens de verzorging doen wat u zelfstandig kan. Het is beter om overdag in de stoel te zitten dan in bed te liggen. Probeer binnen uw mogelijkheden actief te zijn op de kamer of afdeling. Gebruik uw bed alleen om te rusten of te slapen.

Tips

  • Probeer zoveel mogelijk uit bed te zijn gedurende de dag.
  • Probeer zo vaak mogelijk in beweging te zijn met een rustpauze tussendoor.
  • Probeer deel te nemen aan de dagelijkse gezamenlijke lunch.
  • Wanneer er bezoek komt, probeer dan eens samen buiten de afdeling te gaan kijken. Drink een kop koffie in het restaurant of ga eens lekker naar buiten. Kunt u nog niet zover lopen? Vraag dan om een rolstoel.
  • Als u voor de operatie een goede basisconditie had, dan kunt daarna samen met de verpleegkundige uw activiteiten uitbreiden.
  • Als u fysiotherapeutische begeleiding krijgt om in beweging te komen, dan overlegt uw fysiotherapeut met u welke activiteiten u wel en niet zelfstandig kunt  ondernemen.
  • De relaxstoel is een stoel waar u de gehele dag in kunt verblijven. U beslist zelf de houding waarin u zit of ligt. Vanuit de relaxstoel kunt u ook gemakkelijker opstaan om naar het toilet of de badkamer te lopen.
  • Neem goede schoenen mee wanneer u wordt opgenomen, op sloffen/slippers mobiliseren heeft niet onze voorkeur i.v.m. valgevaar.


Fase 3  Weer naar huis (ontslag uit Radboudumc)
Als u met ontslag mag, heeft u mogelijk hulp nodig van de thuiszorg of het is nodig dat u elders gaat herstellen, bijvoorbeeld in een herstelhotel. Het is goed om hier alvast over na te denken en bij de opname aan de verpleegkundige door te geven als u denkt dat u extra hulp nodig hebt.
Fijn dat het beter met u gaat en dat u het ziekenhuis kunt verlaten.  Probeer  zo actief mogelijk te blijven, zodat u sneller herstelt.


Lees meer over Beter uit Bed

Plastische Chirurgie

Op de afdeling Plastische Chirurgie kunt u de gehele dag terecht.

naar de afdeling

Dagindeling verpleegafdeling

De dagen op onze afdeling verlopen verschillend omdat elke patiënt een speciale verzorging en behandeling krijgt die op hem of haar is afgestemd. Elke dag heeft wel een aantal vaste momenten.

Lees meer

Dagindeling verpleegafdeling

De dagen op onze afdeling verlopen verschillend omdat elke patiënt een speciale verzorging en behandeling krijgt die op hem of haar is afgestemd. Elke dag heeft wel een aantal vaste momenten.

07.00 uur Voedingsronde en medicijnronde
08.00 uur Aanvang wekzaamheden verpleegkundigen
09.30 uur Voedingsronde
10.15-10.45 uur Koffie pauze verpleegkundigen (verdeeld in 2 groepen)
12.00 uur Voedingsronde en medicijnronde
12.30-13.30 uur Lunchpauze verpleegkundigen (verdeeld in 2 groepen)
14.45 uur Voedingsronde, eventuele verzorging
17.15 uur Voedingsronde en medicijnronde
13.30 uur Voedingsronde
na 20.00 uur Verzorging voor de nacht
22.00 uur Medicijnronde.

Wilt u er reking mee houden dat om 23.00 uur al veel patiënten slapen. Rust op de afdeling is dan erg belangrijk.
Gedurende de nacht komen verpleegkundigen met regelmaat kijken of alles in orde is met u.
 

Artsen en verpleeg­kundigen

Op de afdeling werken twee artsenteams: de neurochirurgen en de plastisch chirurgen. Elk team is breed samengesteld.

Lees meer

Artsen en verpleeg­kundigen

Artsen

Op de afdeling werken twee artsenteams: de neurochirurgen en de plastisch chirurgen. Elk team is breed samengesteld. Het afdelingshoofd is eindverantwoordelijk voor de medische zorg. Verder bestaat het team uit specialistisch chirurgen (neurochirurgen of plastisch chirurgen), arts-assisitenten (artsen waarvan een deel in opleiding is tot  specialist), en co-assisitenten (studenten geneeskunde).

De zaalarts en/of andere artsen van het team komen dagelijks bij u langs. De plastisch chirurgen lopen visiste tussen 08.00 en 08.45 uur. Het is belangrijk dat u op deze tijdstippen op uw kamer bent. Tijdens de artsenvisite kunt u vragen stellen over de medische behandeling. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met uw behandelend arts.

Verpleegkundigen

De verpleegkundigen werken in een team. We doen ons best om u gedurende uw verblijf door dezelfde verpleegkundigen te laten verzorgen en begeleiden. Op deze manier leert u elkaar kennen en kan de zorg beter worden afgestemd. Met vragen en problemen kunt u het beste terecht bij de verpleegkundige die voor u zorgt.
Ook kunt u te maken krijgen met studenten Verpleegkunde. Dit zijn studenten uit alle vier de jaargangen van de opleiding tot verpleegkundige. Deze studenten doen hun werk onder toeziend oog van een gediplomeerd verpleegkundige.
Daarnaast werken er verpleegassistenten op de afdeling. Zij ondersteunen de verpleegkundigen.
De zorgmanager en teamleider van de afdeling zijn vooral bezig met de organisatie en zijn eindverantwoordelijk
voor de verpleegkundige zorg.
Tussen 13.55 uur en 14.30 uur houden de verpleegkundigen een patiënten bespreking waarin zij uw behandeling bespreken. U wordt gevraagd de verpleegkundige tijdens deze behandeling niet te storen.

Gemengd verplegen

Het kan voorkomen dat vrouwen en mannen samen op één kamer verpleegd worden.

Lees meer

Gemengd verplegen

De afdeling beschikt over meerdere éénpersoonskamers, één vierpersoonskamer en één twee persoonskamer. Het kan voorkomen dat vrouwen en mannen samen op één kamer verpleegd worden. Uw privacy wordt hierbij gewaarborgd. Heeft u hier bezwaar tegen? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige, zodat zij een oplossing voor u kan zoeken.

Informatie­folders

Hieronder vindt u de informatiefolders van de afdeling Plastische Chirurgie

lees meer

Onze mensen

Onderzoek en onderwijs


Weten­schappelijk onderzoek

Wij vinden kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. We streven dit na door de juiste houding, kennis en vaardigheden te hebben en waar nodig te ontwikkelen.

Lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Wij vinden kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. We streven dit na door de juiste houding, kennis en vaardigheden te hebben en waar nodig te ontwikkelen.

Wetenschappelijk onderzoek

We doen veel wetenschappelijk onderzoek op ons vakterrein. Met de onderzoeken willen we patiëntenzorg verbeteren. Daarnaast willen we ook een toonaangevend centrum zijn voor het fundamentele onderzoek binnen de plastische chirurgie in Nederland.

Wij verrichten onderzoek op het gebied van microchirurgische reconstructies, wondgenezing en tissue engineering (weefsel, dat in het laboratorium wordt gemaakt). Daarnaast is er een onderzoekslijn voor composite tissue allotransplantation (gelaats- en handtransplantaties), vulva- en vaginareconstructies, nieuwe lappentechnieken en 3D-onderzoek na complexe reconstructies en esthetische ingrepen.

Kwaliteit in onderwijs

De afdeling is betrokken bij de masterfase van de opleiding Geneeskunde. Bovendien geven we onderwijs aan paramedici op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en bieden we geregeld actuele onderwerpen aan via postacademisch onderwijs.
inloggen