

Voor wie?
Het Centrum voor Hoofd-Halsoncologie houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied. Iedere patiënt wordt gezien en behandeld door een multidisciplinair team van specialisten uit verschillende disciplines.Als uw verwijzend arts bij u een kwaadaardig gezwel (kanker) vermoedt in het hoofd-hals gebied, stuurt hij u door naar het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie van het Radboudumc. Na verwijzing kunt u binnen een week terecht bij het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie. Na uw eerste afspraak hier krijgt u meestal binnen een week alle uitslagen en een behandelplan.
Sneldiagnose bij hoofd-hals kanker
Als u bij ons komt voor onderzoek naar hoofd-hals kanker, kunnen we u een sneldiagnose geven. U krijgt dan de diagnose binnen een week.
lees meerSneldiagnose bij hoofd-hals kanker
Als u bij ons komt voor onderzoek naar hoofd-hals kanker, dan heeft u eerst een intakegesprek met een van onze oncologische verpleegkundigen en een arts. Daarna kijken verschillende specialisten naar uw situatie om vast te stellen welke onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden plaats op de dinsdag en woensdag. Op donderdagmiddag komt het multidisciplinaire team bij elkaar om de resultaten van uw onderzoeken te bespreken en een behandelvoorstel te maken. Op vrijdag bespreekt de arts met u de uitslag en ons behandelvoorstel. Houdt u er dus rekening mee dat u op dinsdag, woensdag, vrijdag en eventueel donderdag naar het Radboudumc komt voor onderzoeken en gesprekken.Screeningsperiode
Een specialistisch team onderzoekt uw klachten en bespreekt wat voor u de beste behandeling is. Tijdens de screeningsperiode plannen we binnen een korte tijd de nodige afspraken en onderzoeken. Als alle resultaten van de onderzoeken bekend zijn, maken we met u een vervolgafspraak.
lees meerScreeningsperiode
We nodigen u telefonisch uit voor de screening. De eerste afspraak is altijd op dinsdag. Deze afspraak vindt plaats in het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie. De verpleegkundige begeleidt u. Hij of zij geeft u een overzicht met alle afspraken en bespreekt deze ook met u. Wij vragen u de afgesproken dinsdag en woensdag volledig beschikbaar te zijn voor de onderzoeken. Het kan zijn dat donderdagmorgen ook onderzoek wordt verricht. Op dinsdag hoort u van het specialistisch team welke onderzoeken nodig zijn.De uitslag
Als alle resultaten van de onderzoeken bekend zijn, maken we met u een vervolgafspraak. Tijdens dit gesprek bespreekt uw hoofdbehandelaar met u en uw naasten de uitslagen en het behandeladvies.Belangrijke informatie
- U hoeft niet nuchter te zijn.
- Het verkeer in en om Nijmegen kan druk zijn. Vertrek daarom op tijd.
- De afstanden binnen het ziekenhuis naar verschillende onderzoeken zijn groot. Neem als u dat nodig heeft bij de parkeergarage of ingang een rolstoel mee.
- U krijgt van ons een lunch aangeboden.
- U kunt een tandenborstel meenemen, zodat u uw mond kunt verzorgen voordat u onderzocht wordt.
- In de wachtruimte van de polikliniek staat een koffieautomaat.
- In de wachtruimte van de polikliniek kunt u gebruik maken van een kluisje om uw jas of tas op te bergen.
- Kom dinsdag bij voorkeur samen met iemand. U krijgt veel informatie.
- Er zijn wachttijden. Als u al langer dan een half uur wacht, meld dit dan altijd aan de balie. Neem bijvoorbeeld een boek mee om de wachttijd te overbruggen.
Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie
Bezoekadres
Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen
Routebeschrijving



Aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Aandoeningen
-
Huidkanker in het hoofd-hals gebied kan uitzaaien naar de regio van de oorspeekselklier of hals.
naar de aandoening -
Hypofarynxkanker is kanker in het slijmvlies van de hypofarynx. Dit is het onderste deel van de keel.
naar de aandoening -
Bij kanker in het oor is er een kwaadaardig gezwel (kanker) ontstaan in de uitwendige gehoorgang.
naar de aandoening -
Bij keelkanker zit er een tumor in de keelholte (orofarynx).
naar de aandoening -
Mondkanker kan voorkomen in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of gehemelte.
naar de aandoening -
Er zijn veel verschillende vormen van neus(bij)holtekanker. De meest voorkomende zijn plaveiselcelkanker en adenocarcinoom.
naar de aandoening -
Bij neuskeelholtekanker zit er een tumor in het gebied rondom de neusamandel (nasofarynx).
naar de aandoening -
Soms blijkt uit weefselonderzoek van een opgezette lymfeklier in de hals dat daar plaveiselcelkanker in zit.
naar de aandoening -
Bij speekselklierkanker kunnen de tumoren in verschillende klieren van het hoofd-hals gebied zitten.
naar de aandoening -
Strottenhoofdkanker ontstaat in de stembanden of het strottenklepje.
naar de aandoening
Onderzoeken
-
Bij een biopsie bij hoofd-hals kanker verwijdert de arts een stukje weefsel (biopt) uit bijvoorbeeld de neus, keel, mond of oor.
naar het onderzoek -
Bij dit onderzoek inspecteert de arts uw bloedwaarden.
naar het onderzoek -
CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan maakt metingen (scans) met behulp van röntgenstralen.
naar het onderzoek -
Met behulp van een echografie maken we een foto van uw hals. Vervolgens neemt de arts een stukje weefsel weg.
naar het onderzoek -
Bij dit onderzoek combineren we een PET- en CT-scan
naar het onderzoek -
MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven.
naar het onderzoek -
Met röntgenfoto’s van uw borstkas (X thorax) kunnen we de omvang en de ligging van uw hart bekijken.
naar het onderzoek -
Bij een scopie van de mond- en keelholte kijkt een arts met een (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte.
naar het onderzoek -
Op de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA) maken we een overzichtsfoto van uw tanden, kiezen en kaken.
naar het onderzoek
Behandeling
De behandeling bij hoofd-hals kanker bestaat bij de meeste patiënten uit een operatie. Soms is voorafgaand aan die operatie of daarna bestraling nodig, mogelijk in combinatie met chemotherapie. Het multidisciplinaire team begeleidt u tijdens het hele traject.
-
Bij een halsklierdissectie verwijderen we de lymfeklieren uit uw hals. Dit doen we meestal als er uitzaaiingen in uw hals zijn.
naar de behandeling -
Een beperkt kankergezwel van de stembanden kan vaak behandeld worden met een laseroperatie.
lees meer -
Bij een operatie van mondkanker verwijdert de hoofd-hals chirurg de tumor met het weefsel daaromheen, soms ook spieren, bot of huid.
naar de behandeling -
Als u hoofd-halskanker heeft, dan onderzoeken we ook uw oksel op lymfeklieruitzaaiingen. Het lymfeklieronderzoek vindt plaats via de schildwachtklierprocedure.
lees meer -
De arts verwijdert de huidtumor en stuurt het op voor weefselonderzoek. Er zijn 3 manieren om de wond te sluiten.
naar de behandeling
Samenwerkende afdelingen
Afdeling Medische Oncologie
Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling van deze patiënten gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.
lees meer
Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie
De specialisten van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond, kaak en aangezicht. Wij behandelen zowel poliklinisch (dagbehandeling) als klinisch (met opname).
lees meer
Afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.
lees meer
Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde
De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.
lees meer
Afdeling Revalidatie
Het doel van revalidatie is het leren omgaan met of het verminderen van functiebeperkingen. Het gaat om aangeboren functiebeperkingen of om beperkingen als gevolg van een ziekte of trauma. Revalidatiegeneeskunde vormt met ergotherapie, fysiotherapie en logopedie de afdeling Revalidatie.
lees meerTeam Hoofd-Halsoncologie
Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Ook als u hoofd-hals kanker heeft, wordt u geholpen door een multidisciplinair team.