Nieuws Europese Unie belangrijke subsidiebron voor Radboudumc

19 mei 2022

Het Radboudumc heeft in de jaren 2014-2020 bijna 180 miljoen euro ontvangen uit Europese subsidiegelden in het kader van Horizon2020. Hiermee is het Radboudumc het Nederlandse umc dat het hoogste subsidiebedrag heeft weten binnen te halen. Dit maakt de EU een belangrijke inkomstenbron voor onderzoekers van het Radboudumc. Inmiddels is de opvolger van H2020, Horizon Europe, van start gegaan voor de periode 2021-2027.

Horizon2020 is hét Europese subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa. Het programma liep van 2014 tot en met 2020, en had een totale omvang van ruim 70 miljard euro. Het programma biedt kansen voor iedere organisatie of ondernemer die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie in internationaal verband, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg. Het programma draagt bij aan het bedenken van maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen. 

Nederland ontving ruim vijf miljard euro aan financiering uit H2020: 7,8% van het bestede H2020-budget. Dat aandeel is hoog, Nederland is de zesde ontvanger van financiering uit H2020. Hiervan ging 178,6 miljoen euro naar het Radboudumc. Hiermee is het Radboudumc het umc dat het hoogste subsidiebedrag heeft weten binnen te halen, bijna 20% van de aanvragen van het Radboudumc werd gehonoreerd. 

Wanneer gekeken wordt naar het thema Health, waar ook IMI (Innovative Medicines Initiative) onder valt, staat het Radboudumc internationaal gezien op de tweede plaats. Het Radboudumc moet hierbij alleen het Franse Inserm, het prestigieuze instituut voor gezondheid en geneeskunde, voor zich dulden. Dit onderzoek gebeurt altijd in samenwerking in Europese topconsortia.

Onderzoek naar alvleesklierkanker, tuberculose en zeldzame ziekten

PANCAIM is één van de 59 gehonoreerde projecten van het Radboudumc. Hierin coördineert Henkjan Huisman met behulp van AI onderzoek naar alvleesklierkanker. Nieuwe kennis moet leiden tot een vroegere opsporing, een betere prognose en langere overleving van patiënten met pancreaskanker. Ook het BIG PICTURE-project is een AI-onderzoek dat gefinancierd wordt door H2020. Om de ontwikkelingen van artificiële intelligentie (AI) in de pathologie te versnellen, gaat een Europees consortium een database ontwikkelen waarin pathologie-data gedeeld kunnen worden. Dit gebeurt onder leiding van Katrien Grünberg en Jeroen van der Laak. Zij krijgen hiervoor 70 miljoen euro. 

Een ander project is Unite4TB dat zich inzet voor de strijd tegen tuberculose. Martin Boeree probeert in een breed samenwerkingsverband van maar liefst dertig partners nieuwe behandelmogelijkheden bij tuberculose verder te ontwikkelen en beschikbaar voor patiënten te maken. Een laatste voorbeeld is het onderzoeksprogramma SOLVE-RD, waarin onder anderen Nicoline Hoogerbrugge, Han Brunner en Alexander Hoischen op zoek gaan naar betere diagnostiek voor zeldzame ziekten (rare diseases, RD). Hun werk heeft al een flink aantal publicaties opgeleverd. 

Op naar de toekomst: Horizon Europe

In 2021 is het nieuwe Europese programma, Horizon Europe (HEU), van start gegaan met een budget van 95,5 miljard euro voor de periode 2021-2027. Horizon Europe bouwt voort op het succes van Horizon 2020 voor de periode 2021-2027. Met Horizon Europe wil de Europese Commissie (EC) het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EC het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen verdere stappen te zetten in oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen. Onderzoekers vinden hier meer informatie.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet