In de schijnwerpers en in gesprek

Op verschillende manieren delen we ons nieuws en bijzondere verhalen. Denk aan social media, maar ook televisieprogramma's en grote landelijke kranten. Zo delen we onze kennis en raken we in gesprek met de mensen om ons heen. Bekijk hier een greep uit de mediahoogtepunten van 2019.

Impact 2019

Op deze webpagina's leest u welke impact het Radboudumc in 2019 heeft gehad.

Top 10 van ons nieuws

Elk jaar hebben we in het Radboudumc vele honderden contacten met journalisten van verschillende media. Uit de meer dan 15.000 berichten die over ons in 2019 verschenen selecteerden we voor u de Top 10 met de meeste impact. lees meer

Top 10 van ons nieuws

De maatschappelijke belangstelling voor ziekte, gezondheid en zorg is groot. Wij zetten als Radboudumc een duidelijke stip op de horizon. We willen vooroplopen in de vorming van een duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg van de toekomst. Dat doen we persoonsgericht en innovatief. En in nauwe samenwerking met ons netwerk. De media bieden ons een platform om te laten zien waar we goed in zijn. Elk jaar hebben we in het Radboudumc dan ook vele honderden contacten met journalisten van verschillende media. Uit de meer dan 15.000 berichten die over ons in 2019 verschenen selecteerden we voor u de Top 10 met de meeste impact.

1. Eerste dubbele handtransplantatie

In juli 2019 kwam het nieuws naar buiten van de allereerste dubbele handtransplantatie in Nederland. Bij de operatie, die in het Radboudumc plaatsvindt, krijgt een patiënte de handen van een overleden donor. Het bericht werd groot nieuws en bereikte de journaals en zowel landelijke als regionale kranten besteedden er volop aandacht aan:

2. Hele uitzending van Pauw over Parkinson

Op 13 november was neuroloog prof. dr. Bas Bloem te gast bij televisieprogramma Pauw. Deze uitzending stond bijna volledig in het teken van de ziekte van Parkinson. Ook een aantal patiënten met parkinson was te gast, waaronder operaster Ernst Daniël Smid en zanger Rob de Nijs. Bloem gaf uitleg over de ziekte, vertelde welke gevolgen parkinson heeft voor het dagelijks leven en waar we staan in de behandeling van de ziekte. Bloem kreeg lovende reacties, onder andere op social media, over zijn heldere uitleg aan de kijkers.

3. We gaan medicijnverspilling tegen

Jaarlijks gooien we in Nederland voor 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weg. Deze verspilling kost onnodig veel geld en grondstoffen, en is slecht voor het milieu. Daarom startte het Radboudumc in 2019 met een nieuw zorgproces dat deze verspilling terugdringt. Dit houdt in dat artsen medicijnen voor maximaal een jaar voorschrijven. De Radboudumc Apotheek levert dit vervolgens per maand af bij de patiënt thuis. Voor elke nieuwe levering bekijken we of de patiënt bijwerkingen heeft en of er een kans bestaat dat deze van medicijnen verandert. Zo voorkomen we verspilling als dat inderdaad gebeurt. De start van deze aanpak haalde het journaal en verschillende kranten:

4. Onaanvaardbare prijsstijging medicijn

Neuroloog Bas Stunnenberg deed een bijzondere ontdekking: het medicijn mexiletine – oorspronkelijk een middel tegen hartritmestoornissen – bleek bewezen effectief voor de zeldzame spieraandoening niet-dystrofische myotonie. Ongeveer driehonderd mensen in Nederland hebben deze ziekte. Lange tijd was er voor hen geen behandeling, tot nu. Kort nadat Stunnenberg zijn onderzoeksresultaten publiceerde, patenteerde farmaceut Lupin Pharmaceuticals het middel. Zij zetten het medicijn echter tegen het 20-voudige op de markt: het kost niet meer de oorspronkelijke 4.000 euro per jaar per patiënt, maar 80.000 euro. Het Radboudumc is bezorgd of mexiletine tegen die prijs nog wel goed beschikbaar blijft voor patiënten. Onder andere het BNNVARA-programma Kassa besteedde hier in oktober 2019 aandacht aan. Aandacht in de uitzending leidt tot kamervragen en een debat over te dure medicijnen.

5. Mini hersenen kweken

Hersencellen van mensen met een verstandelijke beperking of bepaalde ontwikkelingsstoornissen communiceren anders met elkaar dan de hersencellen van mensen zonder die afwijkingen. Dat hebben onze onderzoekers ontdekt door de elektrische hersengolven van beide groepen met elkaar te vergelijken. Mini-hersenen worden gekweekt om aandoeningen te begrijpen en medicijnen te testen. Zo hebben onze onderzoekers in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra-syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen. De onderzoekers zijn enthousiast over de gevonden resultaten, omdat ze – hoewel terughoudendheid gepast is – kansen bieden voor een potentiële behandeling in de toekomst.

6. MRI-scan in plaats van pijnlijke prikken

Als een man een verhoogde PSA-waarde heeft, kan dat wijzen op prostaatkanker. Ruim 40.000 mannen in Nederland hebben jaarlijks zo’n verhoogde PSA-waarde. Voor een diagnose hoeven zij voortaan niet langer eerst allemaal pijnlijke weefselprikken te ondergaan. Eind 2019 werd hiervoor een nieuwe richtlijn in concept bekendgemaakt. Volgens deze richtlijn gaat een man eerst naar de mri-scanner. Deze nieuwe methode is patiëntvriendelijker én kostenefficiënter. In januari 2020 is de richtlijn definitief vastgesteld.

7. Succesvol van beademing

Bij het landelijk unieke Radboudumc Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing komen patiënten die eigenlijk niet meer op de Intensive Care hoeven te blijven, maar dat toch moeten. Ze kunnen namelijk nog niet zelfstandig ademen: bij ongeveer 13% van de patiënten duurt het langer dan zeven dagen om van de kunstmatige beademing af te komen. Bekijk de uitleg van intensivist Hans van der Hoeven. Op onze speciale afdeling helpen we de patiënten om te ontwennen van de beademing. Dat lukt bij zo’n 75% van de patiënten.

8. Reset project

Seksverslaafde patiënten met HIV keren geregeld terug op de HIV poli van het Radboudumc om dure medicatie toegediend te krijgen. Wij ontwikkelden een gedragstherapie die de verslaving aanpakt.

9. Leren reanimeren met VR bril

Ieder jaar is het Radboudumc aanwezig op festival Lowlands om wetenschappelijk onderzoek te doen. In 2019 was er veel aandacht in de media en op het festival voor ons onderzoek naar leren reanimeren met de virtual reality (VR) bril.

10. Succesvolle griepprik-campagne

Ieder jaar kunnen onze zorgmedewerkers een griepprik halen. Met een campagne besteden we daar extra aandacht aan en dat werkt: steeds meer medewerkers zetten de griepprik. RTL Nieuws kwam in november 2019 langs om te kijken hoe we dit doen.

Social media berichten met impact


Breien in de wachtkamer

In de zomer van 2019 wordt er gebreid in de wachtkamer van onze afdeling Radiotherapie. Patiënten die even moesten wachten, hun begeleiders en zelfs wachtende taxichauffeurs hielpen mee om sjaals te maken voor de dak- en thuislozen. bekijk de post

Gratis vuurwerkbrillen voor een veilig Nieuwjaar

Ieder jaar kunnen mensen een gratis vuurwerkbril ophalen bij he Radboudumc. Oogarts Jan Keunen is nauw betrokken bij het Vuurwerkmanifest: "De helft van de slachtoffers is omstander." bekijk de post

Herdenking

In november 2019 herdachten we de kinderen die dit jaar in ons kinderziekenhuis zijn overleden. bekijk de post

Nieuwere kennis

“U heeft misschien de ervaring prof, maar zij brengt de nieuwere kennis mee", zei een patiënt tegen hoogleraar Bas Bloem met coassistent Annemiek naast zijn zijde. Het zorgde voor mooie reacties op onze social media.

Via Gladiola

Ieder jaar is het weer een feestje als onze patiënten en medewerkers de lopers van de Vierdaagse aanmoedigen tijdens de intocht. bekijk de post

Zitten of liggen?

Is op de Spoedeisende Hulp behandeling in een stoel soms beter dan op een brancard? Studenten Kim en Lise onderzochten dit. bekijk de post
  • Medewerkers
  • Intranet