Partners Nieuws Radboudumc en SyncVR Medical willen virtual reality in de zorg een boost geven
15 juli 2021

Vanuit de ambitie om met behulp van virtual reality-toepassingen betere zorg te leveren, gaat het Radboudumc intensief samenwerken met startup SyncVR Medical. Hiertoe ondertekenden de beide partners een tweejarige samenwerkingsovereenkomst.

Meerwaarde

Volgens de afspraken levert SyncVR Medical niet alleen de benodigde hard- en software, maar wordt het in Utrecht gevestigde bedrijf veel breder betrokken bij het opzetten en uitvoeren van nieuwe projecten, inclusief onderzoek. Voorbeelden zijn het verbeteren van logistiek en organisatie van VR in de zorg en het inbedden van waardevolle VR-data in het elektronisch patiëntendossier. Ook willen de kersverse partners nieuwe toepassingen uitwerken voor de eerste- en tweedelijnsnetwerken waarin het Radboudumc actief is.  

Tegelijk gaan wetenschappers onderzoeken of de inzet van virtual reality (VR) aantoonbaar meerwaarde heeft voor patiënten en zorgprofessionals. Als de veronderstelde meerwaarde wordt bewezen zonder dat de zorgkosten stijgen, opent dat wellicht de deur richting zorgverzekeraars. VR wordt nu nog niet via de gangbare weg gefinancierd, maar is doorgaans afhankelijk van incidentele subsidies of innovatiebudgetten.

Schijnwerkelijkheid

Tijdens een virtual reality-sessie wordt iemand via een met een computer verbonden bril ondergedompeld in een andere (schijn)werkelijkheid. Je kunt in gedachten ronddwalen in de driedimensionale wereld die je voor je ziet. De game-industrie spint al jaren garen bij de techniek en verder raakt VR steeds meer ingeburgerd binnen de wereld van scholing en training. Binnen het medische domein zijn er ook tal van toepassingen uitgedacht, maar vaak betreft dat lokale, op zichzelf staande initiatieven. Het Radboudumc en SyncVR werkten op die basis al samen, vertelt prof. dr. Harry van Goor, chirurg en al jaren bij zorginnovaties van het Radboudumc betrokken. ‘Recent hebben we drie studies naar VR afgerond. Dat betrof patiënten met lage rugpijn, patiënten met long-COVID en mensen die een grote ingreep hadden ondergaan. Uit de uitkomsten blijkt dat veel patiënten baat hebben bij VR. Het kan klachten reduceren en gezondheidsdoelen dichterbij brengen.’

Minder stress en pijn

VR kan zowel fysieke als mentale klachten verhelpen of verlichten, maakt van Goor duidelijk: ‘Bij jongeren werken vooral games heel goed om ze in beweging te krijgen. Sommige ouderen wandelen misschien liever virtueel over het strand van Scheveningen of willen fruit plukken, als fysieke oefening. Wat het mentale deel betreft, zijn de VR-programma’s voor de zorg gebaseerd op psychologische technieken. Bij veel mensen werkt dat uitstekend. Dat biedt niet alleen deze patiënten betere vooruitzichten, maar ook voor zorgprofessionals is het beter en fijner werken als de patiënt minder stress of pijn heeft.’     

‘Een soort Netflix

Robbert Brouwer, een van de oprichters van het inmiddels in vier Europese landen actieve SyncVR Medical, zegt trots te zijn dat ‘het grote innovatieve Radboudumc’ voor zijn jonge bedrijf kiest om samen VR in de zorg een boost te geven. ‘Ik denk ook aan nieuwe Radboud-programma’s zoals Fit4Surgery. VR biedt allerlei kansen om patiënten thuis al aan hun fitheid te laten werken. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden.’ Bij het Amalia Kinderziekenhuis werken ze ook met VR-programma’s van zijn bedrijf, vertelt Brouwer: ‘Daar gaat het vooral om pijn en stressreductie. Dankzij de VR-bril en games of andere programma’s uit onze app store lukt het vaak om angst voor een behandeling te verminderen.’

SyncVR gaat een speciaal op het Radboudumc toegesneden VR-app store bouwen waaruit zorgverleners en patiënten hun keuze kunnen maken, is afgesproken. Brouwer: ‘We zijn wat dat betreft een soort Netflix: er staat heel veel klaar, de gebruiker hoeft alleen maar te kiezen.’ Op enkele uitzonderingen na maakt SyncVR de programma’s niet zelf. De app store is gevuld met materiaal waarvan het bedrijf de licenties bezit.

Meer nieuws


Orikami en Radboudumc werken samen aan verbeterde instrumenten voor het monitoren van cognitieve functies op afstand

19 oktober 2021

Ingegeven door de hoge nood voor nieuwe, grootschalige dementie-preventie en behandelmogelijkheden, zijn artsen en onderzoekers hard op zoek naar verbeterde instrumenten voor het monitoren van cognitieve functies op afstand.

lees meer

Dit is BabyChecker!

24 september 2021

Op 21 september 2021 lanceerde Delft Imaging BabyChecker: een betaalbare en draagbare manier om echo's te doe met behulp van een smartphone.

lees meer

Start-up Patholyt ontwikkelt AI-innovaties voor de patholoog

21 september 2021

Patholyt wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Patholyt is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie

lees meer

Radboudumc verbetert Luchtbrug in samenwerking met FindAir

17 augustus 2021

Luchtbrug is online astmazorg voor kinderen en jongeren, waarbij poliklinische bezoeken (deels) vervangen worden. In samenwerking met Findair startte een pilot.

lees meer

Samenwerken aan een effectieve behandeling van mycobacterium abscessus met inhalatie van tigecycline

7 juli 2021

PureIMS, Radboudumc, en Sever Pharma Solutions bundelen de krachten om een effectieve behandeling te ontwikkelen voor deze chronische en slopende ziekte.

lees meer