Patientenzorg Behandelingen Operatie bij huidkanker

Over de operatie

Tijdens deze operatie snijdt uw behandelaar de huidkankerplek weg. Hierbij snijdt hij of zij ook een klein deel omliggende huid weg om zo zeker mogelijk te zijn dat er geen kankercellen blijven zitten.

Contact

Polikliniek Dermatologie
Bereikbaar ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur. Bij spoed ook buiten kantooruren.

(024) 361 32 80

Voorbereiding

Uw behandelaar spreekt de behandeling van tevoren uitgebreid met u door. De behandeling vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving.

lees meer

Voorbereiding

Uw behandelaar spreekt de behandeling van tevoren uitgebreid met u door. De behandeling vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. De behandeling zelf doet geen pijn, maar de prik van de verdoving kan wel gevoelig zijn. U hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn. Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om uw behandelaar hierover in te lichten.

Vóór een operatie desinfecteren en verdoven we de te behandelen huid. We dekken het operatiegebied af met een steriele doek. U kunt tijdens de behandeling meestal gewoon met uw behandelaar, verpleegkundige en co-assistent praten.


Verloop van de operatie

Hoe de operatie verloopt, is afhankelijk van het soort huidkanker dat u heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

  • Hoe de operatie verloopt, is afhankelijk van het soort huidkanker dat u heeft.
  • Wij adviseren u om op de dag van de ingreep niet zelf te rijden.
  • Tijdens de ingreep bent u meestal gewoon bij bewustzijn en wordt u plaatselijk verdoofd.

Meestal verwijdert uw behandelaar een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom samen met een randje gezond ogende huid. Dit om er zo zeker mogelijk van te zijn dat de gehele tumor weg is. Vervolgens onderzoekt een patholoog het weefsel. Als hij of zij toch nog tumorcellen in de rand vindt, kan een tweede operatie of andere aanvullende behandeling nodig zijn. Vaak is een operatiewond direct dicht te hechten. Soms is een verschuiving of verplaatsing van huid nodig om de operatiewond dicht te maken. Er kan ook voor gekozen worden om een wond (tijdelijk) open te laten.


Na de operatie

Na de ingreep dekken we de wond af met verband of een pleister. Uw behandelaar vertelt u hoe lang u dit moet laten zitten en wanneer eventuele hechtingen eruit gehaald kunnen worden.

Basaalcel­carcinoom huidkanker

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In 75 tot 80% van de gevallen gaat het bij huidkanker om deze vorm.

lees meer

Plaveiselcel­carcinoom (huidkanker)

Het plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat uit cellen in de opperhuid (keratinocyten). Het plaveiselcelcarcinoom komt vaker voor bij blanke mensen, ouderen en mannen. Ongeveer 15% van de mensen met huidkanker heeft een plaveiselcelcarcinoom.

lees meer

Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.


Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer