Wat is darmkanker?
Darmkanker kan voorkomen in het gehele darmkanaal: in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. Meestal ontstaat darmkanker in de dikke darm of endeldarm (het laatste deel van de dikke darm). Darmkanker komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar. lees meerSymptomen en verloop
U kunt last krijgen van een aantal klachten die kunnen wijzen op darmkanker. De prognose is afhankelijk van de ernst van de tumor. lees meerSymptomen en verloop
Klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn:- bloed in uw ontlasting, soms met slijm. Uw ontlasting kan ook heel donker van kleur zijn.
- verandering van de stoelgang.
- loze aandrang: u heeft aandrang tot ontlasting maar er komt niets.
- bloedarmoede door het bloedverlies in uw darm.
- gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.
- buikpijn of een gevoelige plek in uw buik.
Onderzoeken bij darmkanker
Als uw huisarts een verdenking op darmkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. Afhankelijk van de plek in de darm die wordt verdacht, krijgt u één of meer onderzoeken.-
CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan maakt metingen (scans) met behulp van röntgenstralen. Een computer werkt deze scans vervolgens uit tot foto’s.
lees meer -
Bij een echografie worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra-geluidsgolven. Die golven worden uitgezonden door een zogeheten transducer.
lees meer -
Bij een endo-echografie maken we een inwendige echo. Het echo-apparaat zit in een lange dunne staaf die we via uw anus in uw endeldarm brengen.
lees meer -
Tijdens een endoscopie kan de arts de binnenkant van uw dikke darm goed bekijken. Via de anus schuift de arts de endoscoop door uw darm.
lees meer
Endoscopie met weefselonderzoek
Tijdens een endoscopie kan de arts de binnenkant van uw dikke darm goed bekijken. Via de anus schuift de arts de endoscoop door uw darm. Een endoscoop is een instrument met aan het uiteinde een lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kan de arts poliepen verwijderen en stukjes weefsel (biopten) nemen van een tumor of een verdachte plek in het slijmvlies van uw darm. Dit weesel onderzoeken we vervolgens in het laboratorium op onrustige of kwaadaardige cellen.Verschillende endoscopieën
U kunt drie verschillende endoscopieën krijgen, afhankelijk van het deel van uw darm dat we willen onderzoeken.
- Coloscopie: we onderzoeken de hele dikke darm.
- Sigmoïdoscopie: we onderzoeken alleen het laatste s-vormige deel van de dikke darm.
- Rectoscopie: we onderzoeken maximaal 25 cm vanaf uw anus.
Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.
-
Met een MRI-scan kunnen we de binnenkant van uw lichaam bekijken en onderzoeken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven.
lees meer -
Een PET/CT-onderzoek is een gecombineerd onderzoek. Een PET-scan geeft informatie over de stofwisseling, een CT-scan anatomische informatie.
lees meer -
Met röntgenfoto’s van uw borstkas (X thorax) kunnen we de omvang en de ligging van uw hart bekijken.
Behandelingen
Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte en de plaats van de tumor en of er sprake is van uitzaaiingen.-
De eerste keus van behandeling bij darmkanker is om te opereren. Bij deze operatie wordt (een deel van) de darm verwijderd.
lees meer -
Wanneer de tumor in de endeldarmkanker zit, krijgt u vaak bestraling (radiotherapie) vóórdat u geopereerd wordt. Soms gecombineerd met chemotherapie.
lees meer
Bestraling
Wanneer de tumor in de endeldarmkanker zit, krijgt u vaak bestraling (radiotherapie) vóórdat u geopereerd wordt. Soms gecombineerd met chemotherapie. Hiermee willen we de kans verkleinen dat de tumor terugkeert (recidiefkans). En als we het combineren met chemotherapie (chemoradiatie), willen we de tumor kleiner maken zodat hij beter te opereren is. Ook kunt u bestraling krijgen wanneer u door de darmkanker uitzaaiingen in de lever of longen heeft.
-
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen.
lees meer
Ondersteunende zorg Leven met kanker
We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.
lees meerUitzaaiingen opsporen met ijzerwater
Met een nieuwe techniek kunnen we de kleinste uitzaaiingen opsporen. We gebruiken hiervoor een contrastmiddel en 2 MRI-scans. lees meerUitzaaiingen opsporen met ijzerwater
Met een nieuwe techniek verbeteren we de diagnose rondom endeldarmkanker, door de allerkleinste uitzaaiingen rondom de tumor zichtbaar te maken. Bij dit onderzoek gebruiken we een contrastmiddel en 2 extra MRI-scans. Door uitzaaiingen in klieren al vroeg te ontdekken, zullen we in de toekomst gerichter kunnen behandelen. Dit geeft minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing.
Meedoen aan onderzoek
Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.Radboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.