Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is eerder een symptoom dan een aandoening; iedereen is het wel eens geweest. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of het gevoel dat zij zelf rondtollen. Normaal gesproken krijgt iedereen voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en de positie die het lichaam daarbinnen inneemt via het evenwichtsorgaan, de ogen, spieren en pezen. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat we onze houding en het evenwicht kunnen aanpassen en bewaren.

Er gaan ook signalen met informatie naar de hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of onbekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is de ervaring van een gevoel dat op zichzelf niet gemeten kan worden.

Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor. Bij patiënten met duizeligheidsklachten bevindt zich de oorzaak vaak in één of meerdere van de evenwichtsorganen. Andere oorzaken kunnen zijn: relatie met de bloeddruk, relatie met de ademhaling, medicijngebruik (veel medicijnen hebben duizeligheid als bijverschijnsel), visusproblemen (oogspieren, brilsterkte), neurologische problemen (aansturing van spieren, algemene balansproblemen) en psychische klachten leidend tot duizeligheidsklachten.
 
Oorzaken die liggen in of rondom het evenwichtsorgaan kunnen zijn: ziekte van Ménière, gezwel uitgaande van de evenwichtszenuw, migraine van het evenwichtssysteem. Klassieke voorbeelden zijn ook wagen- en zeeziekte.

Bijkomende symptomen

De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait en het gevoel dat zij zelf rondtollen.

Als u dit gevoel heeft, kunt u gedesoriënteerd zijn en moeite hebben met het bewaren van uw evenwicht. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals:

  • angst,
  • zweten,
  • geeuwen,
  • zuchten,
  • misselijkheid,
  • braken.

Hoe meer de duizeligheid als draaiingen worden beschreven, hoe meer waarschijnlijk het is dat de oorzaak is gelegen in het evenwichtsorgaan zelf. Dit zal met uw arts uitgebreid ter sprake komen.


Wat is duizeligheid?

Iedereen is wel eens duizelig geweest. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of het gevoel dat zij zelf rondtollen. lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Voor de klacht duizeligheid zelf bestaat geen medicijn. Om u een goede behandeling te geven is het belangrijk om de oorzaak van uw klachten te vinden. lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Uw dokter is vooral geïnteresseerd in de oorzaak van uw klachten om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen instellen: als men weet waar "de fout" zit, dan is er misschien ter plaatse ook iets aan te doen. Voor de klacht duizeligheid zelf bestaat geen medicijn. 

Grofweg kan de behandeling als volgt worden onderverdeeld:

  • aanpak van de oorzaak: een aandoening van een evenwichtsorgaan kan door de KNO-arts goed toegelicht worden na uitgebreid evenwichtsonderzoek. Hieruit zal blijken of uw klachten met medicatie en/of operatie behandeld kunnen worden. In sommige gevallen kunnen de klachten operatief verholpen worden (SCDS, Ménière). In andere gevallen worden klachten verholpen door specifieke hoofdbewegingen uit te voeren ('bevrijdingsmanoeuvres'), waardoor het evenwichtsorgaan als het ware wordt ge-reset (BPPD)
  • aanpak van de gevolgen: wanneer één van de evenwichtsorganen is uitgevallen is het centrale zenuwstelsel gelukkig meestal in staat de beschadiging van een deel van het evenwichtssysteem te compenseren. Deze compensatie kan met specifieke oefeningen worden aangeleerd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van evenwichtsproblemen. In sommige gevallen kan een tijdelijke uitval van het evenwicht of een langdurige duizeligheid in de loop van de tijd uw leefstijl dusdanig hebben beïnvloed dat dit uw dagelijkse leven is gaan beheersen. In die gevallen kunt u onder begeleiding van een cognitieve gedragstherapeut leren omgaan met alle bijkomende problemen die u ervaart als gevolg van de aanhoudende duizeligheid. 
  • algemene ziekten, van hart en bloedvaten, suikerziekte, bloedarmoede, psychosomatische klachten en aandoeningen van het zenuwstelsel waarbij een evenwichtsstoornis als bijverschijnsel kan optreden, kunnen behandeld worden door de huisarts of andere specialisten.

Meer informatie


Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Vestibulologie Evenwicht

De functieafdeling Vestibulologie (Evenwichtsafdeling) onderzoekt mensen die klachten hebben van draaiduizeligheid (‘vertigo’) of problemen hebben met hun balans (evenwicht). lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet