Wat is een cerclage?

Een bandje om de baarmoedermond wordt een cerclage genoemd. Het doel van een cerclage is om de baarmoedermond te sluiten en gedurende de zwangerschap gesloten te houden. Zo kunnen we vroeggeboorte voorkomen.

lees meer

Wat is een cerclage?

Een bandje om de baarmoedermond wordt een cerclage genoemd. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een cerclage is dat de baarmoedermond te zwak is om de zwangerschap tot het einde uit te dragen (cervixinsufficiëntie). Het doel van een cerclage is om de baarmoedermond  te sluiten en gedurende de zwangerschap gesloten te houden en zo vroeggeboorte te voorkomen. De behandeling kan op 2 manieren plaatsvinden:

  • via de vagina (transvaginaal)
  • via de buik (transabdominaal)

Bij de meeste vrouwen met cervixinsufficiëntie is een transvaginale cerclage voldoende om de zwangerschap tot een goed termijn te brengen. Soms is een transabdominale cerclage nodig. 


Er zijn 3 hoofdredenen om een cerclage te plaatsen:

  1. medische voorgeschiedenis (history-indicated)
  2. verkorting van de baarmoedermond (echo-indicated)
  3. ontsluiting vroeg in de zwangerschap (dilatation-indicated)



Voor de behandeling

Voordat de cerclage wordt geplaatst krijg je een plaatselijke of algehele verdoving. Bij een vaginale cerclage is beide mogelijk. Bij een buikcerclage word je altijd helemaal verdoofd. lees meer

Voor de behandeling

Anesthesie

Cerclage via de schede (transvaginaal)
Als de arts de operatie vaginaal uitvoert, kan worden gekozen voor plaatselijke verdoving (lokale anesthesie), een ruggenprik (epidurale/spinale anesthesie) of algehele anesthesie (narcose). De keuze is afhankelijk van jouw wens en van de inschatting van de arts.

Cerclage via de buik (transabdominaal)
Een cerclage via de buik vindt altijd plaats onder algehele anesthesie. Narcose is niet schadelijk voor jouw baby, omdat de arts de operatie uitvoert nadat alle organen van de baby zijn aangelegd.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de ingreep

De arts haalt het bandje weer weg bij een zwangerschapsduur van ongeveer 36 weken. Meestal begint de bevalling niet meteen na het weghalen van het bandje. lees meer

Na de ingreep

Transvaginale cerclage

Na de operatie kun je enkele dagen een beetje vaginaal bloedverlies houden. Daarna kan je nog langere tijd bruine of gele afscheiding hebben. Dit kan geen kwaad voor de baby. 

De arts haalt het bandje weer weg bij een zwangerschapsduur van ongeveer 36 weken. Dit gebeurt meestal op de polikliniek. Een verdoving is meestal niet nodig. Als het toch pijnlijk is kan de arts het bandje op de operatiekamer onder anesthesie verwijderen. Meestal begint de bevalling niet meteen na weghalen van het bandje.

Transabdominale cerclage

Na een transabdominale cerclage is het altijd nodig dat de baby geboren wordt via een keizersnede. Het bandje hoeft niet te worden verwijderd en blijft dus ook zitten voor een eventuele volgende zwangerschap). De gynaecoloog voert de keizersnede uit bij een zwangerschapsduur van ongeveer 37-38 weken.

Wanneer contact opnemen?

  • Bij bloed- of vochtverlies. Over het algemeen is bloedverlies niet schadelijk voor de baby
  • Bij samentrekkingen van de baarmoeder die op weeën lijken
  • Bij alles wat je niet vertrouwt 

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 782

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet