Behandeling Heupprothese


Over heupprothese

Bij de operatie wordt het aangetaste gewricht vervangen door een pro­these, een kunstgewricht.

lees meer

Over heupprothese

Bij de operatie wordt het aangetaste gewricht vervangen door een pro­these, een kunstgewricht. Er wordt een nieuwe kom in het bekken aangebracht en in het dijbeen wordt een nieuwe kop geplaatst. Kop en kom passen precies in elkaar. De prothese wordt net als het oude gewricht op de plaats gehouden door het gewrichtskapsel.


Heupartrose

Artrose is slijtage aan de gewrichten, die daardoor stijf en pijnlijk zijn. Kraakbeen, dat werkt als een soort schokdemper, is bij artrose dunner en minder soepel of zelfs helemaal verdwenen.

lees meer

Operatie

Bij de operatie wordt de prothese geplaatst via een snee aan de zijkant van het bovenbeen.

lees meer

Operatie

Om het heupgewricht te kunnen be­reiken maakt de orthopeed een incisie aan de zijkant van het bovenbeen. Vervolgens opent hij het gewrichtskap­sel en neemt de kop uit de kom. Hierna wordt de kop afgezaagd en de kom schoongemaakt. In het bekken plaatst de chirurg een nieuwe kunststof kom. In het dijbeen wordt een metalen pin ingebracht met daarop een kop. Als de gewrichtskop in de kom is gezet en het gewrichtskapsel is gehecht, kunnen de spieren en de operatiewond worden gesloten. De wond wordt met draad­hechtingen of nietjes dichtgemaakt. Het is zelden nodig om een wonddrain in het operatiegebied achter te laten, dit gebeurt alleen op indicatie. De wond wordt verbonden met de zogenaamde Aquacell pleister. Deze pleister kan tot 7 dagen na de operatie blijven zitten, zodat de wond niet aan de buitenlucht blootgesteld hoeft te worden. De verpleegkundige vertelt u bij ontslag hoe u deze pleister het beste kunt verwijderen. Direct na de operatie wordt tenslotte nog een röntgenfoto gemaakt om de stand van de nieuwe heup vast te leggen.


Complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:

 • Infectie
 • Luxatie
 • Trombose
 • Zenuwschade
 • Beenlengteverschil
 • Nabloeding
Lees meer

Complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden  an de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:
 • Infectie: een zeldzame maar ernstige complicatie (kans van ± 1%). Signalen van een infectie  zijn: koorts, koude rillingen, wondlekkage, toenemende roodheid en/of pijn.
 • Luxatie: dit houdt in dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet. De kans hierop is het grootst in de eerste drie maanden na de operatie(kans van 3%). Wanneer u zich houdt aan de beweginginstructies is dit risico beperkt.
 • Trombose: er bestaat een risico op een afsluiting van een bloedvat met een bloedprop. U krijgt in het ziekenhuis medicijnen om trombose te voorkomen (kans van < 5%).
 • Zenuwschade: doofheid aan de zijkant van het boven- en/of onderbeen of uitval van de voetheffers.
 • Beenlengteverschil.
 • Nabloeding.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Genezen na de operatie

Drains en wondverband worden meestal binnen twee dagen na de ope­ratie verwijderd. Het gewrichtskapsel heeft minstens enkele maanden nodig om te genezen.

lees meer

Genezen na de operatie

De pleister die op de wond zit mag 7 dagen lang blijven zitten. Het gewrichtskapsel heeft enkele weken nodig om te genezen. Direct na de operatie is het nog niet stevig genoeg, waardoor er nog een grote kans bestaat dat door bepaalde bewegingen de gewrichtskop uit de kom schiet (luxatie). Om dit te voorkomen moet u de eerste 6 weken op uw rug slapen. Verder moet u bepaalde bewegingen absoluut vermijden. Het gaat hier om meer dan 90 graden bui­ging in het heupgewricht en het been en de knie naar binnen draaien. De fysiotherapeut zal u precies uitleggen welke bewegingen u wel mag maken en welke bewegingen u het beste kunt vermijden.

Het behandeltraject als app

We hebben een applicatie beschikbaar waarin het behandeltraject van een totale heupprothese wordt geschetst. Deze handige app geeft stap voor stap informatie over uw operatie.

lees meer

Het behandeltraject als app

We hebben een applicatie beschikbaar waarin het behandeltraject van een totale heupprothese wordt geschetst. Deze handige app geeft stap voor stap informatie over uw operatie, zoals: wat moet u zelf doen in de weken voor de operatie, hoe gaat dat op de verpleegafdeling, kijk wat er in de operatiekamer gebeurt, wat moet u doen als u weer thuis bent. Als u op de wachtlijst wordt geplaatst voor een operatie, dan krijgt u de link naar deze app aangeboden tijdens uw bezoek aan de polikliniek.

Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een knieschijf uit de kom.

lees meer
inloggen