Adviezen voor de operatie

Na de operatie bent u een aantal weken beperkt mobiel. Voor de operatie kunt u hier al de volgende voorbereidingen voor treffen:

  • Zorg eventueel voor handgrepen in uw douche en toilet.
  • Haal enige tijd voor de opname elleboogkrukken bij de thuiszorgorganisatie.
  • Verwijder losse matten en kleden (tijdelijk) uit uw woning. Als u met krukken moet lopen, kunnen de matten voor gevaarlijke situaties zorgen.
  • Het is verstandig om al vóór de operatie (huishoudelijke)hulp te regelen vanuit uw omgeving voor de eerste weken na de ingreep. U moet met 2 krukken lopen en zult een aantal huishoudelijke taken niet zelf kunnen uitvoeren.

Neem stevige pantoffels, makkelijke kleding en stevige schoenen mee naar uw opname. Het is niet verstandig om vlak voor de opname nieuwe schoenen te kopen. Door de operatie worden uw voeten dik, waardoor de schoenen gaan knellen. Bij veterschoenen kunt u eventueel de gewone veters vervangen door elastische veters. Het is handig om een lange schoenlepel te hebben om uw schoenen aan te trekken.

Medicijnen

Als u vóór de operatie medicijnen gebruikt die de stolling van het bloed kunnen beïnvloeden, zoals Sintromitis, Acenocoumarol of Marcoumar, dan is het van belang dat u deze enkele dagen voor de ingreep niet meer inneemt. U krijgt van de anesthesist te horen wanneer u hiermee moet stoppen.


Over het heupgewricht

Gewrichten zijn beweeglijke verbindingen tussen 2 beenstukken. Er bestaan verschillende soorten gewrichten. Het heupgewricht is een kogelgewricht lees meer

Over het heupgewricht

Gewrichten zijn beweeglijke verbindingen tussen 2 beenstukken. Een gewricht bestaat uit 2 botdelen die zo zijn gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen. De boteinden van de botdelen (de gewrichtsvlakken) zijn bekleed met een laagje kraakbeen, zodat ze gemakkelijk over elkaar heen kunnen glijden. De botdelen van een gewricht worden op hun plaats gehouden door een stevig kapsel.
 
Er bestaan verschillende soorten gewrichten. Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij een kogelgewricht heeft het ene gewrichtsvlak de vorm van een kom, het andere gewrichtsvlak dat van een kop. Kop en kom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten bewegen. Het heupgewricht verbindt uw bekken met uw dijbeen. De gewrichtskom bevindt zich in uw bekken en de kop zit aan het uiteinde van uw dijbeen.
 

Adviezen voor de operatie

Na de operatie bent u een aantal weken beperkt mobiel. Voor de operatie kunt u hier al voorbereidingen voor treffen. Als u vóór de operatie medicijnen gebruikt die de stolling van het bloed kunnen beïnvloeden, dan is het van belang dat u deze enkele dagen voor de ingreep niet meer inneemt.

lees meer

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie zijn er een aantal dingen die u ter voorbereiding moet doen. Denk hierbij aan nuchter blijven of medicatiegebruik.

lees meer

Voorbereiding

Voordat u een operatie of ingreep bij ons krijgt, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  • Koorts of griep
    Heeft u een aantal dagen voor de ingreep koorts of griep, neem dan contact op met de opnameplanning.
  • Scheren / crème
    U mag 5 dagen voor de ingreep de plek waar u wordt geopereerd niet scheren. Ook vragen wij u om geen vette crème te smeren op de dag van de operatie.
  • Sieraden, make-up, brillen en lenzen
    U mag tijdens de operatie geen make-up, sieraden, contactlenzen, bril of gebitsprothese dragen. Als dit erg vervelend is voor u, overleg dit dan met de anesthesioloog. Het is tegenwoordig niet meer nodig om nagellak of kunstnagels voor een operatie of onderzoek te verwijderen.
  • Piercings
    Piercings op de plek waar u geopereerd wordt of die in de mond, lippen, tong of neus zitten, moeten vooraf verwijderd worden. Ook scherpe piercings, of piercings waar u op ligt moeten verwijderd worden. Andere piercings mogen blijven zitten. Overleg dit met uw anesthesioloog.
  • Medicijnen
    De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u mag blijven gebruiken en welke u tijdelijk moet stoppen. U mag eventuele medicijnen tot 1 uur voor de behandeling innemen met een paar slokken water. Neem contact op met de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie als uw medicatiegebruik is gewijzigd voorafgaand aan een operatie of onderzoek.
  • Roken
    U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw herstel en de kans op complicaties verkleinen door uw lichamelijke conditie te verbeteren, gezonde voeding te eten en te stoppen met roken. Om infecties te voorkomen, de genezing van de operatiewond te verbeteren en voor uw algehele gezondheid raden wij u zéér dringend aan ruim vóór de geplande ingreep te stoppen met roken. Voor hulp hierbij kunt u terecht bij uw huisarts. Rook in ieder geval niet op de dag van de ingreep.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u nuchter bent tijdens de operatie. Tot 8 uur voor een operatie of onderzoek mag u uw normale voeding eten. Tot 2 uur voor een operatie of onderzoek mag u nog wel waterige vloeistoffen drinken, zoals: water, koffie en thee (zonder melk, maar suiker mag wel), sap zonder pulp en aanmaaklimonade of frisdrank. Wij raden u aan om voldoende te blijven drinken. Eventuele medicijnen mag u zelfs tot 1 uur voor een operatie of onderzoek met enkele slokjes water innemen.

Keuzehulp anesthesie

Om de operatie goed te kunnen doorstaan, krijgt u ‘anesthesie’ (verdoving) en pijnstilling. In deze keuzehulp krijgt u uitleg over de verschillende vormen van anesthesie en pijnstilling, plus de voor- en nadelen hiervan.
Bekijk hier de keuzehulp anesthesie.

Voorbereiding op de afdeling

  • Kleding
    In verband met de hygiëne krijgt u een speciaal blauw operatiehemd aan. Op het operatiecomplex krijgt u een operatiemuts.
  • Premedicatie
    Ter voorbereiding op de anesthesie krijgt u vóór de ingreep vaak al enkele tabletten. Meestal zijn dit pijnstillers waardoor u na de ingreep minder pijn hebt. Soms gaat het om een middel dat angst of spanning vermindert.

Veiligheid

Rondom uw behandeling zijn diverse veiligheidsmomenten ingebouwd. Regelmatig wordt bijvoorbeeld naar uw naam, geboortedatum gevraagd. Vlak voordat de ingreep start vindt de zogenaamde ’Time out’ plaats. Hiermee verzekeren we dat u de juiste patiënt bent en dat u de juiste behandeling krijgt.

De behandeling (operatie, onderzoek of ingreep)

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatie- of behandelafdeling. Daar ziet u de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker. Één van beide is voortdurend bij u. Voordat u de verdoving krijgt toegediend, krijgt u:

  • elektrodes op de borst om uw hartslag te meten
  • een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren
  • een bloeddrukband om uw arm om uw bloeddruk te meten
  • een infuus in uw hand of arm waarmee we vocht en medicijnen kunnen toedienen

Het behandeltraject als app

We hebben een applicatie beschikbaar waarin het behandeltraject van een totale heupprothese wordt geschetst. Deze handige app geeft stap voor stap informatie over uw operatie. lees meer

Het behandeltraject als app

We hebben een applicatie beschikbaar waarin het behandeltraject van een totale heupprothese wordt geschetst. Deze handige app geeft stap voor stap informatie over uw operatie, zoals: wat moet u zelf doen in de weken voor de operatie, hoe gaat dat op de verpleegafdeling, kijk wat er in de operatiekamer gebeurt, wat moet u doen als u weer thuis bent. Als u op de wachtlijst wordt geplaatst voor een operatie, dan krijgt u de link naar deze app aangeboden tijdens uw bezoek aan de polikliniek.

De behandeling


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie

Bij de operatie wordt het aangetaste gewricht vervangen door een pro­these, een kunstgewricht. lees meer

De operatie

Tijdens de operatie vervangen we het aangetaste gewricht door een prothese, een kunstgewricht. We brengen een nieuwe kom in het bekken aan en in het dijbeen plaatsen we een steel met daarop een nieuwe kop. De kop en kom passen precies in elkaar. De prothese wordt net als het oude gewricht op de plaats gehouden door het gewrichtskapsel.
 
Om uw heupgewricht te bereiken, maakt de orthopeed een snee aan de zijkant van uw bovenbeen. Vervolgens opent hij of zij het gewrichtskapsel en neemt de kop uit de kom. Hierna wordt de kop afgezaagd en de kom schoongemaakt. In het bekken plaatst de chirurg een nieuwe kunststof kom. In uw dijbeen wordt een metalen pin ingebracht met daarop een kop. De prothese wordt vastgezet met botcement. Als de gewrichtskop in de kom is gezet en het gewrichtskapsel is gehecht, kan de orthopeed de spieren en de operatiewond sluiten. De wond wordt met draadhechtingen dichtgemaakt.
 
Om het bloed en wondvocht in het operatiegebied op te vangen laten we soms wonddrains in de wond achter. De wond dekken we met een pleister (Aquacell) af. De dag na de operatie maken we een röntgenfoto om de stand van de nieuwe heup vast te leggen.
Om een infectie van de heupprothese te voorkomen krijgt u op de operatiekamer eenmalig een dosis antibioticum (Cefazoline) toegediend.


Acetabulaire opbouw

Om de kom van het kunstgewricht anatomisch op de goede positie te plaatsen kan de chirurg gebruik maken van een speciale techniek, dit noemen we een acetabulaire opbouw. Hiervoor gelden andere leefregels na de operatie. lees meer

Acetabulaire opbouw

Om de kom van het kunstgewricht anatomisch op de goede positie te plaatsen kan de chirurg gebruik maken van een speciale techniek, dit noemen we een acetabulaire opbouw. Hiervoor gelden andere leefregels na de operatie. 



Na de operatie

Het gewrichtskapsel heeft minstens enkele maanden nodig om te genezen. U kunt na de operatie direct starten met het revalidatieprogramma. Ook is het belangrijk dat u na de operatie nog een aantal medicijnen gebruikt en bepaalde gecombineerde bewegingen vermijd om te voorkomen dat de gewrichtskop uit de kom schiet. 

lees meer

Na de operatie

Gecombineerde bewegingen

Bij bepaalde gecombineerde bewegingen kan de gewrichtskop uit de kom kan schieten (luxatie). Om het risico op een luxatie te verkleinen mag u met een totale heupprothese een beweging niet meer maken. Het gaat hier om een gecombineerde beweging van meer dan 90 graden buiging in de heup, in combinatie met het naar binnen draaien van de heup en het over de middenlijn naar binnen bewegen van de heup. Dit is een blijvende leefregel.

Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u buitenlangs uw schoenen aan wilt trekken of met de benen over elkaar geslagen iets van de grond wil rapen. Het is het beste om tussen de knieën door richting uw voeten/de grond te gaan. De bewegingen mogen dus wel los van elkaar gemaakt worden; u mag dus gerust met uw benen over elkaar zitten na de operatie.

Revalidatie

Het gewrichtskapsel heeft minstens enkele maanden nodig om te genezen, maar u kunt wel direct starten met uw revalidatie. De dag van de operatie kunt u in bed starten met het bewegen van uw tenen/enkel, knie strekken (in het bed duwen) en uw bilspieren aanspannen. Ook is het goed om uw been naar buiten te draaien. De verpleegkundige helpt u aan het einde van de middag, als u zich goed voelt, op de stoel. Hierdoor gaat het mobiliseren op de dag na de operatie soepeler.

De eerste dag na de operatie start u onder leiding van uw fysiotherapeut met het lopen met een looprekje. De dagen daarna breiden we het lopen uit met krukken en eventueel oefenen we het traplopen. Naast de fysiotherapie zijn er enkele momenten per dag waarop u zelfstandig of onder begeleiding vaardigheden kunt oefenen/trainen.

Het trainen is erg belangrijk om de revalidatie soepel te laten verlopen. Bij ontslag zal de fysiotherapeut van het Radboudumc zorg dragen voor de overdracht naar de fysiotherapeut van uw keuze om de verdere revalidatie te begeleiden. U krijgt hiervoor een verwijzing en de fysiotherapeutische overdracht mee vanuit het ziekenhuis.

De wond

Soms heeft u na de operatie een drukverband om uw onderbuik en geopereerde been. Dit laten we dan ongeveer 2 dagen zitten om een nabloeding te voorkomen. Eventueel aangelegde drains en wondverband verwijderen we meestal al de dag na de operatie.
 
De Aquacellpleister kan, zolang deze niet verzadigd is, tot 1 week na de operatie blijven zitten. U kunt deze thuis verwijderen, u krijgt hierover uitleg bij ontslag. De hechtingen lossen in principe vanzelf op. Als de hechtingen verwijderd moeten worden, gebeurt dit 14 dagen na de operatie bij uw huisarts. Tijdens de opname hoort u wat bij u het geval is.

Medicijnen

Omdat u na de operatie niet zo mobiel bent als normaal, krijgt u gedurende uw opname Nadroparine voorgeschreven. Dit zijn kleine injecties die u 1 keer per dag toegediend krijgt. Nadroparine is een licht bloedverdunnend middel dat trombose helpt voorkomen. Tijdens de opname leert u of iemand in uw directe omgeving om deze injecties toe te dienen. U moet dit middel gedurende 4 weken na de operatie gebruiken.


Complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:
  • Infectie
  • Luxatie
  • Trombose
  • Zenuwschade
  • Beenlengteverschil
  • Nabloeding
Lees meer

Complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden  aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:

  • Infectie: een zeldzame maar ernstige complicatie (kans van ± 1%). Signalen van een infectie  zijn: koorts, koude rillingen, wondlekkage, toenemende roodheid en/of pijn.
  • Luxatie: dit houdt in dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet. De kans hierop is het grootst in de eerste 3 maanden na de operatie (kans van 3%). Als u zich houdt aan de beweginginstructies blijft dit risico beperkt.
  • Trombose: er bestaat een risico op een afsluiting van een bloedvat met een bloedprop. U krijgt in het ziekenhuis medicijnen om trombose te voorkomen. De kans hierop is 2%.
  • Zenuwschade: doofheid aan de zijkant van uw boven- en/of onderbeen of uitval van de voetheffers.
  • Beenlengteverschil: er bestaat een kans dat de lengte van uw benen iets verschilt als gevolg van de operatie.
  • Nabloeding: dit uit zich in langdurige en forse zwelling.

Adviezen en leefregels


Adviezen na een primaire totale heupvervanging

Hier vindt u richtlijnen voor het bewegen na een primaire totale heupvervanging. lees meer

Adviezen na een primaire totale heupvervanging met BIG en/of MESH

Hier vindt u richtlijnen voor het bewegen na een primaire totale heupvervanging met BIG en/of MESH. lees meer

Meer informatie


Heupartrose

Artrose is slijtage aan de gewrichten, die daardoor stijf en pijnlijk zijn. Kraakbeen, dat werkt als een soort schokdemper, is bij artrose dunner en minder soepel of zelfs helemaal verdwenen. lees meer

Expertcentrum heup­prothesiologie

U kunt bij ons expertcentrum terecht voor klachten aan uw heup. Wij plaatsen heupprothesen en behandelen klachten aan uw huidige prothese. Dat doen we voor jong en oud.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet