Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Het zonlicht werkt o.a. ontstekingremmend, zorgt voor een vitamine D aanmaak in het bloed en kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten. Dit heeft te maken met een bepaald deel van het zonlicht, het UV-licht. Dit UV-licht is onderverdeeld in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is gevaarlijk en komt op aarde vrijwel niet voor. UV-A licht wordt ook gebruikt bij zonnebanken. UV-A en UV-B licht worden gebruikt bij lichttherapie. UV-C licht niet.

We kunnen het effect van zonlicht nadoen met kunstmatige lichtbronnen. Bij lichttherapie maken we gebruik van kunstlicht. Veel mensen brengen lichttherapie in verband met radiotherapie (bestraling). Dat is een misverstand: lichttherapie heeft niets te maken met radioactieve straling.

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

  • Bij verschillende huidaandoeningen waaronder: psoriasis, eczeem, sclerodermie en overige jeukende huidaandoeningen.
  • Wanneer zalfbehandelingen en medicatie onvoldoende werken.

Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Het zonlicht werkt o.a. ontstekingremmend, zorgt voor een vitamine D aanmaak in het bloed en kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten.

lees meer

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Niet smeren vlak voor de behandeling

Vanaf 2 uur vóór een belichting mag u de huid niet insmeren met een vette zalf. Door een vette zalf komt te weinig licht op de huid en is de behandeling minder effectief. Na de belichting is het van belang uw huid wel in te smeren. Dit werkt verkoelend en verzachtend en voorkomt uitdroging.

De behandeling

U kunt uw hele lichaam laten belichten of alleen delen ervan. Dat geldt voor zowel de UVB- als de PUVA-therapie. Belangrijk: smeer voorafgaand aan een lichtbehandeling geen vitamine D3-crème of -zalf. Calcipotriol (zoals Daivonex) breekt snel af na blootstelling aan ultraviolet licht.

lees meer

De behandeling

Lichttherapie is mogelijk met UVA- en met UVB-licht. UVA-licht is minder sterk dan UVB-licht. Daarom wordt UVA-lichttherapie altijd toepast in combinatie met het middel psoraleen. Dit heet PUVA-therapie.
 
U kunt uw hele lichaam laten belichten of alleen delen ervan. Tot 2 uur voor de belichting mag u de huid insmeren met een vette onderhoudszalf. Na de belichting is het wel goed om uw huid in te smeren.

Verder mag u op de belichtingsdagen gewoon doorsmeren met de Calcipotriolzalven  oftewel vitamine D3-zalven zoals Silkis. Smeer hormoonzalven op de niet-belichtingsdagen. Gebruik geen teerzalven tijdens de behandelperiode. Deze maken uw huid gevoelig voor het licht.

De behandelingen


UV-B lichttherapie

De behandeling met UV-B duurt acht tot tien weken. Afhankelijk van uw aandoening krijgt u drie tot vijf behandelingen per week. U kunt uw hele lichaam laten belichten of delen ervan.

lees meer

PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gebruikt u tijdens de behandelperiode medicijnen die uw huid gevoeliger maken voor dit licht.

lees meer

(Lokale) bad-PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gaat u voor de belichting in een bad. Toevoegingen aan het badwater maken uw huid gevoeliger licht.

lees meer

UVA-1

UVA-1 stralen dringen dieper in de huid door dan UVB. Hierdoor kunnen we met UVA-1 licht ziekteprocessen behandelen die zich in diepere huidlagen afspelen. Het kan zelfs gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten.

lees meer