Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Het zonlicht werkt o.a. ontstekingremmend, zorgt voor een vitamine D aanmaak in het bloed en kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten. Dit heeft te maken met een bepaald deel van het zonlicht, het UV-licht. Dit UV-licht is onderverdeeld in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is gevaarlijk en komt op aarde vrijwel niet voor. UV-A licht wordt ook gebruikt bij zonnebanken. UV-A en UV-B licht worden gebruikt bij lichttherapie. UV-C licht niet.

We kunnen het effect van zonlicht nadoen met kunstmatige lichtbronnen. Bij lichttherapie maken we gebruik van kunstlicht. Veel mensen brengen lichttherapie in verband met radiotherapie (bestraling). Dat is een misverstand: lichttherapie heeft niets te maken met radioactieve straling.

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

  • Bij verschillende huidaandoeningen waaronder: psoriasis, eczeem, sclerodermie en overige jeukende huidaandoeningen.
  • Wanneer zalfbehandelingen en medicatie onvoldoende werken.

Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Het zonlicht werkt o.a. ontstekingremmend, zorgt voor een vitamine D aanmaak in het bloed en kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten.

lees meer

Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
(024) 361 32 80

Niet smeren vlak voor de behandeling

Vanaf 2 uur vóór een belichting mag u de huid niet insmeren met een vette zalf. Door een vette zalf komt te weinig licht op de huid en is de behandeling minder effectief. Na de belichting is het van belang uw huid wel in te smeren. Dit werkt verkoelend en verzachtend en voorkomt uitdroging.

Belangrijk om te weten

Wanneer u deze behandeling volgt, zijn er enkele dingen waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Belangrijk om te weten

  • Gebruik geen teerzalven voor of tijdens de behandelperiode. Deze maken uw huid gevoelig voor het licht.
  • Wijzigingen van medicatie, bijvoorbeeld bij het starten van een antibioticumkuur, altijd doorgeven aan de arts of verpleegkundige. Sommige antibiotica maken de huid namelijk lichtgevoelig.
  • Bent u verhinderd, ziek of hebt u last van de huid door irritatie of verbranding, neemt u contact op met 024-361 32 80, Callcenter Dermatologie. Binnen kantooruren van 08.00 – 17.00 uur is behandelunit bereikbaar.
  • Bij spoed: 024 – 361 32 80 volgt u buiten kantooruren het doorkiesmenu.

Behandel­mogelijkheden met UV-licht

De behandelunit heeft verschillende behandelmogelijkheden met UV-A en UV-B licht. Uw behandelend arts besluit samen met u welke vorm van lichttherapie voor u geschikt is.

lees meer

Behandel­mogelijkheden met UV-licht

De behandelunit heeft verschillende behandelmogelijkheden met UV-A en UV-B licht:

  • UVB
  • UVA-1
  • PUVA
  • BadPUVA

Uw hele lichaam of alleen handen en/of voeten kunnen worden belicht. Uw behandelend arts besluit samen met u welke vorm van lichttherapie voor u geschikt is.

De behandelingen


UV-B lichttherapie

De behandeling met UV-B duurt twee tot drie maanden. Meestal krijgt u drie behandelingen per week. U kunt uw hele lichaam laten belichten of delen ervan.

lees meer

PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gebruikt u tijdens de behandelperiode medicijnen die uw huid gevoeliger maken voor dit licht.

lees meer

(Lokale) bad-PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gaat u voor de belichting in een bad. Toevoegingen aan het badwater maken uw huid gevoeliger licht.

lees meer

UVA-1

UVA-1 stralen dringen dieper in de huid door dan UVB. Hierdoor kunnen we met UVA-1 licht ziekteprocessen behandelen die zich in diepere huidlagen afspelen. Het kan zelfs gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 396 (4e verdieping)

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 396 (4e verdieping)