Belangrijk om te weten

 • Gebruik geen teerzalven voor of tijdens de behandelperiode. Deze maken uw huid gevoelig voor het licht.
 • Wijzigingen van medicatie, bijvoorbeeld bij het starten van een antibioticumkuur, altijd doorgeven aan de arts of verpleegkundige. Sommige antibiotica maken de huid namelijk lichtgevoelig.
 • Bent u verhinderd, ziek of hebt u last van de huid door irritatie of verbranding, neemt u contact op met 024-361 32 80, Callcenter Dermatologie.
Patiëntenzorg Behandelingen Lichttherapie bij huidziekten

Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Het zonlicht werkt o.a. ontstekingremmend, zorgt voor een vitamine D aanmaak in het bloed en kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten. lees meer

Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Het zonlicht werkt o.a. ontstekingremmend, zorgt voor een vitamine D aanmaak in het bloed en kan een gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten. Dit heeft te maken met een bepaald deel van het zonlicht, het UV-licht. Dit UV-licht is onderverdeeld in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is gevaarlijk en komt op aarde vrijwel niet voor. UV-A licht wordt ook gebruikt bij zonnebanken. UV-A en UV-B licht worden gebruikt bij lichttherapie. UV-C licht niet.

We kunnen het effect van zonlicht nadoen met kunstmatige lichtbronnen. Bij lichttherapie maken we gebruik van kunstlicht. Veel mensen brengen lichttherapie in verband met radiotherapie (bestraling). Dat is een misverstand: lichttherapie heeft niets te maken met radioactieve straling.

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

 • Bij verschillende huidaandoeningen waaronder: psoriasis, eczeem, sclerodermie en overige jeukende huidaandoeningen.
 • Wanneer zalfbehandelingen en medicatie onvoldoende werken.

Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Niet smeren vlak voor de behandeling

Vanaf 2 uur vóór een belichting mag u de huid niet insmeren met een vette zalf. Door een vette zalf komt te weinig licht op de huid en is de behandeling minder effectief. Na de belichting is het van belang uw huid wel in te smeren. Dit werkt verkoelend en verzachtend en voorkomt uitdroging.

Belangrijk om te weten

Wanneer u deze behandeling volgt, zijn er enkele dingen waar u rekening mee moet houden. lees meer

U bent ingecheckt en dan?

Neemt u na het inchecken via de aanmeldzuil plaats in de wachtkamer. Zodra uw oproepcode en kamernummer op het informatiescherm verschijnt, mag u doorlopen naar het kamernummer. De verpleegkundige begeleidt u verder naar de lichtkabine.

Behandel­mogelijkheden met UV-licht

De behandelunit heeft verschillende behandelmogelijkheden met UV-A en UV-B licht. Uw behandelend arts besluit samen met u welke vorm van lichttherapie voor u geschikt is.

lees meer

Behandel­mogelijkheden met UV-licht

De behandelunit heeft verschillende behandelmogelijkheden met UV-A en UV-B licht:

 • UVB
 • UVA-1
 • PUVA en lokale PUVA
 • BadPUVA

Uw hele lichaam of alleen handen en/of voeten kunnen worden belicht. Uw behandelend arts besluit samen met u welke vorm van lichttherapie voor u geschikt is.

De behandelingen


UV-B lichttherapie

De behandeling met UV-B duurt twee tot drie maanden. Meestal krijgt u drie behandelingen per week. U kunt uw hele lichaam laten belichten of delen ervan.

lees meer

PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gebruikt u tijdens de behandelperiode medicijnen die uw huid gevoeliger maken voor dit licht. lees meer

(lokale) gelPUVA voor handen en voeten

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gaat u voor de belichting in een bad. Toevoegingen aan het badwater maken uw huid gevoeliger licht.

lees meer

UVA-1

UVA-1 stralen dringen dieper in de huid door dan UVB. Hierdoor kunnen we met UVA-1 licht ziekteprocessen behandelen die zich in diepere huidlagen afspelen. Het kan zelfs gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten.

lees meer

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis begint bij 1 op de 3 patiënten al op de kinderleeftijd. De kinderpsoriasis poli is een spreekuur voor kinderen met psoriasis. lees meer

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost
 • Medewerkers
 • Intranet