Patiëntenzorg Behandelingen Operatie grote lichaamsslagader

Over de behandeling

Bij een aneurysma in de grote lichaamsslagader opereren we de slagader soms om te voorkomen dat de wand openscheurt.

lees meer

Over de behandeling

Operatie van de grote lichaamsslagader

De grote lichaamsslagader of aorta bevindt zich voor een deel in de borst- en buikholte. Vanuit de aorta vertakken er weer allerlei andere slagaders. In de borst- en buikholte kan de aorta verwijd zijn. Dit heet thoraco-abdominaal aorta aneurysma (TAAA). Die verwijding komt door een zwakke plek in de wand van het bloedvat, waardoor hij op die plek uitrekt. Zo’n zwakke plek word een aneurysma genoemd. Bij u zit het aneurysma zowel in het borst- als in het buikgedeelte.
 


Contact

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

(024) 361 45 90

Uw voorbereiding op de operatie


Verloop van de operatie

De operatie duurt zes à zeven uur en wordt uitgevoerd door één of twee thoraxchirurgen en een assistent-thoraxchirurg. lees meer

Verloop van de operatie

De operatie duurt zes à zeven uur en wordt uitgevoerd door één of twee thoraxchirurgen en een assistent-thoraxchirurg. Een circulatiemachine zorgt er tijdens de operatie voor dat de doorbloeding van uw organen kunstmatig wordt overgenomen. Met zenuwgeleidingsonderzoek controleren we tijdens de operatie de bloedtoevoer en daarmee de functie van uw ruggenmerg. Als de bloedtoevoer onvoldoende is, kunnen er beschadigingen optreden waaronder een dwarslaesie. Dit willen we uiteraard voorkomen. 

Sneetje in de lies

Tijdens de operatie leiden we uw bloedsomloop om, zodat uw hart en longen minder belast worden. Hiervoor legt de chirurg een slangetje in het bloedvat van uw linkerlies. Zo verminderen we de kans op beschadiging van uw ruggenmerg. Na de operatie hebt u dus een klein sneetje in de linkerlies.

Lichaamskoeling

Tijdens de operatie koelt uw lichaam spontaan af tot een temperatuur van ongeveer 32° C. Dit beperkt de kans op schade aan weefsels.

Verwijding lichaams­slagader

Soms is de diameter van de aorta lokaal meer dan twee keer zo groot als normaal. We spreken dan van een verwijde lichaamsslagader (aorta aneurysma). lees meer

Behandeling Hart-longmachine

De hart-longmachine is een apparaat dat tijdelijk de functie van hart en longen buiten het lichaam van de patiënt overneemt. We spreken ook wel van "extra corporale circulatie". lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Informatiefolder

Deze folder is bedoeld om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de TAAA-operatie en u te informeren over uw opname en herstel. bekijk het pdf-bestand

Verpleeg­afdeling Hart, Vaat en Long C4

Op de verpleegafdeling Hart, Vaat en Long (C4) werken de volgende specialismen nauw met elkaar samen: Cardiologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Longziekten en Heelkunde.

lees meer

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc richt zich op de chirurgische behandeling van hart- en longziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet