Over de behandeling

Operatie van de grote lichaamsslagader

De grote lichaamsslagader of aorta bevindt zich voor een deel in de borst- en buikholte. Vanuit de aorta vertakken er weer allerlei andere slagaders. In de borst- en buikholte kan de aorta verwijd zijn. Dit heet thoraco-abdominaal aorta aneurysma (TAAA). Die verwijding komt door een zwakke plek in de wand van het bloedvat, waardoor hij op die plek uitrekt. Zo’n zwakke plek word een aneurysma genoemd. Bij u zit het aneurysma zowel in het borst- als in het buikgedeelte.
 

Patiëntenzorg Behandelingen Operatie grote lichaamsslagader

Over de behandeling

Bij een aneurysma in de grote lichaamsslagader opereren we de slagader soms om te voorkomen dat de wand openscheurt.

lees meer

Contact

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

(024) 361 45 90

Uw voorbereiding op de operatie


Verloop van de operatie

De operatie duurt zes à zeven uur en wordt uitgevoerd door één of twee thoraxchirurgen en een assistent-thoraxchirurg.

lees meer

Verloop van de operatie

De operatie duurt zes à zeven uur en wordt uitgevoerd door één of twee thoraxchirurgen en een assistent-thoraxchirurg. Een circulatiemachine zorgt er tijdens de operatie voor dat de doorbloeding van uw organen kunstmatig wordt overgenomen. Met zenuwgeleidingsonderzoek controleren we tijdens de operatie de bloedtoevoer en daarmee de functie van uw ruggenmerg. Als de bloedtoevoer onvoldoende is, kunnen er beschadigingen optreden waaronder een dwarslaesie. Dit willen we uiteraard voorkomen. 

Het begin van de operatie

Op de operatiekamer brengt een anesthesioloog een infuus bij u in. Via het infuus geven wij u  een narcosemiddel, waardoor u snel in slaap valt. U wordt op uw rechterzij gedraaid. U blijft de hele operatie in deze houding liggen. De chirurg maakt een snede vanaf uw rug naar uw ribbenboog. Dat is de plaats aan de voorkant van uw lichaam waar de ribben samenkomen. De snede loopt uiteindelijk van uw ribbenboog naar uw navel. De chirurg maakt deze snede om goed zicht te hebben op het verwijde deel van de aorta.

Plaatsing van kunststof aortagedeelte

De chirurg vervangt daarna het verwijde deel van uw aorta door een kunststof prothese. Aftakkingen van de aorta hechten we in het nieuwe kunststof deel . Deze aftakkingen voorzien de ruggenmerg en andere belangrijke organen in uw buik van bloed. De chirurg verwijdert het ‘oude’ gedeelte van de aorta niet, maar trekt dit over het nieuwe kunststofgedeelte heen. Zo wordt de vernieuwde aorta goed afgedekt. Aan het eind van de ingreep sluit de thoraxchirurg uw wond. De operatie duurt gemiddeld zo’n 6 tot 7 uur.

Sneetje in de lies

Tijdens de operatie leiden we uw bloedsomloop om, zodat uw hart en longen minder belast worden. Als de bloedtoevoer onvoldoende is, kunnen er beschadigingen optreden waaronder een dwarslaesie. Om dit te voorkomen legt de chirurg een slangetje in het bloedvat van uw linkerlies. Zo verminderen we de kans op beschadiging van uw ruggenmerg en uw nieren.  Na de operatie hebt u dus een klein sneetje in de linkerlies.

Lichaamskoeling

Tijdens de operatie koelt uw lichaam spontaan af tot een temperatuur van ongeveer 32° C. Dit maakt de kans op schade aan weefsels kleiner.

Verwijding lichaams­slagader

Soms is de diameter van de aorta lokaal meer dan twee keer zo groot als normaal. We spreken dan van een verwijde lichaamsslagader (aorta aneurysma). lees meer

Behandeling Hart-longmachine

De hart-longmachine is een apparaat dat tijdelijk de functie van hart en longen buiten het lichaam van de patiënt overneemt. We spreken ook wel van "extra corporale circulatie". lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verpleeg­afdeling Hart, Vaat en Long C4

Op de verpleegafdeling Hart, Vaat en Long (C4) werken de volgende specialismen nauw met elkaar samen: Cardiologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Longziekten en Heelkunde.

lees meer

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc richt zich op de chirurgische behandeling van hart- en longziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet