

Wanneer een operatie?
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Soms laat dit los. We kunnen het netvlies weer op zijn plek zetten door middel van een vitrectomie of door een cerclage/plombe.
lees meerWanneer een operatie?
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. In het centrum van het netvlies ligt de gele vlek (macula). Hiermee ziet men scherp. De rest van het netvlies zorgt voor het gezichtsveld en geeft een beeld van de ruimte om ons heen. De meeste netvliesloslatingen ontstaan door een of meerdere scheurtjes in het netvlies. Met een operatie zetten we het netvlies weer op zijn plek. Dit kan door een vitrectomie of door een cerclage/plombe. Uw oogarts bespreekt met u welke methode voor u geschikt is.Netvliesloslating
Het netvlies ligt tegen de achterzijde van de binnenkant van uw oog. Bij een netvliesloslating komt het netvlies los van de onderliggende laag. Het deel van het netvlies dat loslaat, werkt niet goed meer.
lees meerIntake
Nadat een netvliesloslating bij u is vastgesteld, wordt u doorverwezen naar een verpleegkundige voor een intakegesprek. In dit gesprek bespreekt u uw gezondheid en medicijngebruik. En ook alles rondom de operatiedag, controle na de operatie en de nabehandeling.Afhankelijk van uw conditie en de aard van de operatie voeren we de operatie onder algehele of plaatselijke verdoving uit. Als u onder algehele narcose gaat, betekent dit voor u dat u nog langs de polikliniek Anesthesiologie moet voor de pre-operatieve screening. Wij streven ernaar dit op dezelfde dag te laten plaats vinden en anders wordt er een afspraak voor u gemaakt. De verpleegkundige neemt vervolgens ook een korte vragenlijst bij u af. Ook bespreekt zij met u de gang van zaken op de dag van de operatie en kan praktische informatie geven met betrekking tot uw thuissituatie. Indien u bijvoorbeeld voor of na de operatie in een hotel in de buurt wilt overnachten, kan de verpleegkundige u hierover inlichten. U heeft ook de gelegenheid om vragen te stellen.
De ingreep
Uitwendige operatie: cerclage / plombe
Bij een uitwendige operatie brengen we rond het oog een siliconenbandje (cerclage) aan. We trekken dit bandje iets aan. Dit is om het netvlies steun te geven en de trekkrachten vanuit het glasvocht op te heffen. Zo komt het netvlies weer op de onderlaag terecht. Om het oog daarna weer op druk te krijgen en om vanbinnenuit het scheurtje dicht te drukken, spuiten we meestal lucht in de oogbol. Op de plek van het netvliesscheurtje plaatst de netvlieschirurg vervolgens onder het bandje een extra stukje siliconen (plombe). De plombe drukt het scheurtje van buitenaf dicht.
Vaak bevriezen we tijdens de operatie het netvlies rondom het scheurtje kortdurend. Dit is om het netvlies goed te laten hechten. Soms kiezen we ervoor om het netvlies enkele weken na de operatie met behulp van laser extra steun te geven.
Inwendige operatie: vitrectomie
Soms kiezen we voor een inwendige operatie. Als het glasvocht aan het netvlies blijft trekken, is alleen een uitwendige operatie niet voldoende. Bij een inwendige operatie verwijderen we eerst het glasvocht zoveel mogelijk. Met behulp van lucht of een vloeistof drukken we het netvlies op zijn plaats. Vervolgens laten we gas of olie achter in het oog. We kunnen dan het netvlies laseren om het goed te laten hechten aan de onderlaag. Hierdoor wordt het netvlies de eerste tijd op zijn plek gedrukt, totdat het zich goed heeft vastgehecht aan de onderlaag. Gas en lucht verdwijnen vanzelf: met gas duurt dat ongeveer 2 tot 8 weken en met lucht ongeveer 10 dagen. Olie verdwijnt niet vanzelf, dat verwijderen we na enkele maanden operatief.Soms is het nodig om de eerste paar dagen na de operatie een bepaalde hoofdhouding aan te houden. Zolang er een lucht/gasmengsel in uw oog aanwezig is, raden we vliegen, op hoge hoogte zijn en diepzee duiken af.
Na de ingreep
Resultaat en complicaties
Het resultaat van de operatieve behandeling hangt af van de duur en de grootte van de netvliesloslating.
lees meerResultaat en complicaties
Het resultaat van de operatie hangt af van de duur en de grootte van de netvliesloslating. Als het centrum (de gele vlek/macula) heeft losgelegen blijft het scherpe zien vaak minder. Ook al ligt het netvlies na de operatie weer vast. In 90% van de gevallen lukt het om het netvlies na 1 of meerdere operaties weer aanliggend te krijgen. De belangrijkste reden waarom het netvlies niet op zijn plek blijft liggen, is de vorming van littekenweefsel op het netvlies. We kunnen een littekenreactie niet voorkomen. Het kan een jaar duren voor de uiteindelijke gezichtsscherpte is bereikt. Hoe goed uw gezichtsscherpte uiteindelijk wordt, hangt vooral af van de toestand van uw netvlies vóór de operatie. Uw netvlieschirurg kan u hier meer over vertellen.
Complicaties
- Staar (als de operatie met vitrectomie wordt gedaan)
- Kans op een nieuwe netvliesloslating (ongeveer 10%)
- Infectie (kans is erg klein)
- Vocht bij de gele vlek (kans is erg klein)
- Hoge of (soms) lage oogdruk.
Met spoed contact opnemen
Als u last heeft van onderstaande symptomen, moet u direct contact opnemen.- Plotselinge verslechtering van het zicht en/of gezichtsveld.
- Zien van meer (zwevende) vlekjes en/of lichtflitsen.
- Pijnlijk rood oog gecombineerd met flinke hoofdpijn en misselijkheid.
Telefoonnummer: 024 - 361 67 00
Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87.
Nazorg
Na de operatie geeft de verpleegkundige u instructies en een recept voor oogdruppels. De oogarts komt bij u om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Daarna kunt u naar huis. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen die u naar huis brengt. Dit geldt ook voor de controleafspraken. Bij elke controle krijgt u pupilverwijdende oogdruppels. Hierdoor vermindert uw zicht tijdelijk.
U begint de ochtend na de operatie met de oogdruppels. U kunt zelf het oogverband met plastic kapje verwijderen. Het verband mag iets rood verkleurd zijn. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. De arts kijkt naar uw oog en we spreken een vervolgcontrole met u af. U kan met de arts overleggen of dit bij uw eigen oogarts in uw woonplaats kan.
Tijdens de operatie laten we gas, lucht of olie in uw oog achter. Om ervoor te zorgen dat deze gas-, lucht- of oliebel na de operatie op de juiste plaats tegen het netvlies drukt, geeft de netvlieschirurg u soms voor enige tijd een houdingsvoorschrift mee. Meestal betekent dit dat u de eerste week na de operatie, verdeeld over de dag 6 keer 1 uur en ‘s nachts zoveel mogelijk, deze houding moet aannemen. Uw netvlieschirurg schrijft u dit voor. Om uw oog te beschermen tegen stoten en wrijven, moet u gedurende een week overdag uw (zonne)bril en ‘s nachts het kapje dragen. Door uw verwijde pupil kunt u licht tijdelijk minder goed verdragen. Wij raden u aan om na elke controle een (zonne)bril te dragen.