Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. U bespreekt de operatiedag, controle en de nabehandeling thuis. Als u onder algehele verdoving wordt geopereerd, maken we ook een afspraak met de polikliniek Anesthesiologie. We proberen dit op dezelfde dag in te plannen, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen.

Ook geeft de verpleegkundige u praktische informatie voor als u weer thuis bent na de ingreep. Als u voor of na de ingreep in een hotel in de buurt wil overnachten, kan hij of zij hier ook informatie over geven.
Patiëntenzorg Behandelingen Vitrectomie bij maculapucker

Wanneer een vitrectomie bij maculapucker?

Het midden van het netvlies noemen we de macula. Door meestal onbekende reden kan er een vliesje over de macula gaan groeien. Als dit vliesje samentrekt, plooit het netvlies. Dit kunnen we met een operatie verhelpen. lees meer

Wanneer een vitrectomie bij maculapucker?

Het midden van het netvlies noemen we de macula (gele vlek). Met dit deel van het netvlies zien we het scherpst. Door meestal onbekende reden kan er een vliesje over de macula gaan groeien. Dit vliesje kan gaan samentrekken, waardoor er plooien in het netvlies ontstaan. Dit noemen we een macula pucker. Met een operatie kunnen we dit verhelpen.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104

Maculapucker

Het midden van het netvlies wordt de macula (gele vlek) genoemd. Met dit deel van het netvlies kunnen we het scherpst zien. Bij een maculapucker is er een vliesje over de macula gaan groeien. Dit vliesje kan gaan samentrekken, waardoor er plooien in het netvlies ontstaan. lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. lees meer

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen kunt u aan het einde van de middag weer naar huis. lees meer

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. Als we de behandeling onder algehele narcose uitvoeren dan gaat de operatie via de dagbehandeling en is het verblijf ongeveer 4 uur.
Meestal doen we deze ingreep onder plaatselijke verdoving

Tijdens de operatie verwijderen we eerst het glasvocht uit het oog. Dit noemen we een vitrectomie. Hierna verwijderen we het puckerweefsel van de macula. Soms ontstaat er tijdens de operatie een scheurtje in het netvlies of laat het netvlies los. Dan zetten we het netvlies extra vast met laser. Soms kiezen we ervoor om lucht, gas of olie in het oog achter te laten. Lucht of gas lost vanzelf binnen enkele weken op. Olie verwijderen we na enkele maanden operatief. Soms behandelen we het netvlies tijdens de operatie preventief met een laser, om de kans op een netvliesloslating na de operatie te verkleinen.


Na de ingreep

Na de operatie krijgt u instructies en een recept voor oogdruppels. U begint de ochtend na de operatie met de oogdruppels. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. lees meer

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u van de verpleegkundige instructies en een recept voor oogdruppels. U begint de ochtend na de operatie met de oogdruppels. U mag zelf het oogverband en kapje verwijderen. Het verband mag iets rood gekleurd zijn.

Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. We adviseren u om een begeleider mee te nemen die u naar huis brengt. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. De arts kijkt uw oog na en we maken een afspraak voor de volgende controle. U kunt met uw arts overleggen of dit misschien bij uw eigen oogarts in uw woonplaats kan. U krijgt tijdens de controles pupilverwijdende oogdruppels, waardoor uw zicht minder is. U mag daarom ook na de controles niet zelf autorijden.

Bij de operatie laten we gas, lucht of olie in uw oog achter. Om deze gas-, lucht- of oliebel na de operatie op de juiste plaats tegen het netvlies te laten drukken, kan het dat de oogarts u voor enige tijd een houdingsvoorschrift meegeeft. Om uw oog te beschermen tegen stoten en wrijven, adviseren wij u om gedurende een week overdag uw (zonne)bril en 's nachts het kapje te dragen.

Resultaat en complicaties Wat kunt u verwachten?

De kans dat de beeldvervorming minder wordt, is 80%. U kunt na de ingreep nog even last houden van uw oog. Zoals bij elke ingreep is er kans op complicaties. lees meer

Resultaat en complicaties Wat kunt u verwachten?

In ongeveer 95% van de gevallen lukt het om de maculapucker goed te verwijderen. Bij 80% van de patiënten is de vervorming van het beeld minder. De kans dat uw gezichtsvermogen na de operatie verbetert is 50% tot 70%. Bij 25% tot 45% van de operaties is er geen verbetering van het gezichtsvermogen. Bij 5% tot 15% verslechtert het gezichtsvermogen na de operatie.

De kans dat het gezichtsvermogen volledig herstelt is klein. Vaak blijft enige vertekening over. Het eindresultaat hangt onder andere af van de ernst van de pucker, hoe lang de pucker al bestaat en het gezichtsvermogen voor de operatie. We kunnen het eindresultaat vooraf niet voorspellen. Het herstel van de macula verloopt langzaam, dit kan enkele maanden tot een jaar duren.

Klachten

  • Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd.
  • Het kan voelen alsof er iets in uw oog zit. Vaak komt dit door de hechtingen. Deze lossen na enige tijd vanzelf op.
  • Na de narcose kunt u hoofdpijn hebben. Dit trekt meestal vanzelf weg. Hoofdpijn, meestal in combinatie met een pijnlijk oog en misselijkheid, kan wijzen op een veel te hoge oogdruk. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de oogzenuw met uitval van het gezichtsveld. Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Oogheelkunde.
  • Als er een gas- of luchtbel in het oog zit, kunt u met het geopereerde oog weinig zien. Ook bij olie in het oog is de gezichtsscherpte minder. Als uw zicht plotseling minder wordt, moet u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
  • Na de operatie kunt u door de verdoving enige tijd dubbelzien. Dit gaat vanzelf over.
  • U kunt last hebben van een vervormd beeld. Het herstel van de beeldvervorming kan maanden tot een jaar duren.
  • Door de operatie en het gebruik van pupilverwijdende druppels, kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor is uw zicht minder en kunt u last hebben van licht. In het algemeen herstelt zich dit.
  • Veranderde brilsterkte. Door de operatie verandert de brilsterkte. De brilsterkte is meestal na 2 tot 3 maanden stabiel. Daarom raden we u aan pas na 3 maanden een nieuwe bril te laten aanmeten.

Complicaties

  • Als u nog niet aan staar bent geopereerd, zal staar zich na de operatie sneller ontwikkelen. Binnen een paar maanden tot jaren na de operatie kunt u een staaroperatie nodig hebben.
  • In een klein aantal gevallen laat het netvlies na de operatie los. Een tweede operatie is dan nodig.
  • Als ook het midden van het netvlies (de macula) heeft losgelaten, blijft uw zicht meestal verslechterd.
  • Soms kan er na de operatie een bloeding in het oog ontstaan. Deze bloeding lost meestal vanzelf weer op.
  • Zoals bij alle operaties is er een kleine kans op een infectie.

Met spoed contact opnemen

Bij onderstaande problemen moet u meteen contact opnemen:
  • Plotselinge verslechtering van het zicht en/of gezichtsveld
  • Zien van meer (zwevende) vlekjes en/of lichtflitsen
  • Pijnlijk rood oog gecombineerd met flinke hoofdpijn en misselijkheid.
Telefoonnummer: 024 - 361 67 00
Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87.


Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn oog beschermen?
De eerste 2 weken moet u ter bescherming overdag een bril en 's nachts een kapje dragen.

Wat mag ik wel en niet doen?
Na de operatie kunt u bukken en tillen. Overmatige lichamelijke inspanning en sporten raden we gedurende de eerste week af. U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt. Ook mag u gewoon douchen.

Kan ik meteen weer werken?
Door het houdingsadvies, irritatie van het oog en/of het verminderd gezichtsvermogen is werken in de eerste week na de operatie moeilijk.

Mag ik autorijden?
U mag na de operatie niet zelf autorijden. Overleg tijdens de eerste controle met uw netvlieschirurg wanneer u dit kunt hervatten.

Gas of lucht in het oog?
Als we tijdens de operatie gas of lucht in het oog hebben achtergelaten, kunt u een bewegende bel in uw gezichtsveld zien. Het lijkt een trillende bal onder in het oog. Met gas of lucht in het oog mag u niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen in de bergen ondergaan: met gas duurt dat ongeveer 2 weken tot 2 maanden en met lucht duurt het ongeveer 10 dagen. Zolang u gas in uw oog heeft, moet u het groene polsbandje met de vermelding ‘medisch gas’ omhouden. Bij een eventuele narcose of bevalling mag geen lachgas worden gebruikt.

Olie in het oog?
Als we tijdens de operatie olie in het oog hebben achtergelaten, kunt u boven in uw gezichtsveld een rand van de oliebel zien. Olie verdwijnt niet vanzelf. We verwijderen dit na enkele maanden met een operatie.

Anesthesie


Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten.  

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet