Onderzoek Botdichtheidsmeting


Over de botdichtheidsmeting

Dit onderzoek wordt verricht om meer informatie te krijgen over uw botsterkte (botdichtbeid).


Voorbereiding Wat moet u doen?

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.

lees meer

Voorbereiding Wat moet u doen?

Belangrijke aspecten ter voorbereiding op het onderzoek

  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
  • U laat ons uw lengte en gewicht weten.
  • Als u meer dan 200 kilo weegt, kunnen we het onderzoek helaas niet uitvoeren.
  • U mag in de twee weken voorafgaand aan dit onderzoek geen röntgenonderzoek hebben gehad waarbij jodiumhoudend contrastmiddel is toegediend.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling. Als u borstvoeding geeft, kunt u hier gewoon mee doorgaan.

Kleding en sieraden

Kledingstukken met metalen knopen/drukkers, plastic/metalen sluithaakjes, beugels, plastic/metalen ritsen of andere storende metalen of plastic onderdelen moeten uit voor het onderzoek. U kunt geschikte kleding zonder deze onderdelen thuis aantrekken, zodat u zich niet uit hoeft te kleden. Voedingslijnen of andere centrale lijnen, die uitwendig op uw huid liggen, moeten wij verplaatsen als deze in het scangebied liggen.

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Het onderzoek Wat kunt u verwachten?

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. Het is belangrijk dat u goed stilligt tijdens het onderzoek. Het apparaat beweegt op ruime afstand van uw lichaam enkele keren heen en weer.

lees meer

Het onderzoek Wat kunt u verwachten?

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. Het is belangrijk dat u goed stilligt tijdens het onderzoek. Het apparaat beweegt op ruime afstand van uw lichaam enkele keren heen en weer. We verrichten korte metingen van uw heup en ruggenwervels om de botdichtheid te onderzoeken. Bij kinderen maken we soms, op verzoek van de behandeld arts, ook een foto van het gehele lichaam.

De totale duur van het onderzoek is 10 tot 20 minuten.

Na het onderzoek Waar moet u rekening mee houden?

De nucleair geneeskundige maakt op een later tijdstip een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts wordt schriftelijk op de hoogte gesteld van de uitslag en zal u hierover informeren.

lees meer

Na het onderzoek Waar moet u rekening mee houden?

Er is geen sprake van bijwerkingen na het ondergaan van dit onderzoek.
De nucleair geneeskundige maakt op een later tijdstip een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts wordt schriftelijk op de hoogte gesteld van de uitslag en zal u hierover informeren. Als u nog geen afspraak heeft met uw behandelend arts, kunt u voor een afspraak bellen met de poli van uw behandelend arts. Meestal is de uitslag na een week bekend.

Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. Als u uw afspraak niet na kunt komen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan minimaal één werkdag van tevoren. We kunnen dan meteen een nieuwe afspraak met u maken.


Contact

Nucleaire Geneeskunde
(024) 361 45 10 (kantooruren 8.30-17.00 uur)

stel een vraag

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 757

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 757 (Nucleaire Geneeskunde)
inloggen