Patiëntenzorg Onderzoeken Prostaatbiopsie (via de huid) met MRI-scan

Over het onderzoek

We nemen op basis van de MRI-scan stukjes weefsel weg uit uw prostaat (biopsie), om dit nader te kunnen onderzoeken. lees meer

Over het onderzoek

We nemen op basis van de MRI-scan stukjes weefsel weg uit uw prostaat (biopsie), om dit nader te kunnen onderzoeken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen zichtbaar maken. Als er op een MRI-scan afwijkingen in uw prostaat te zien zijn, kunnen we hier een biopsie uit nemen voor verder onderzoek. Door deze behandeling uit te voeren in de MRI-scanner, kunnen we de exacte plaats bepalen waar we het weefsel weg moeten halen. De biopten kunnen we via de anus nemen, of via de huid tussen anus en balzak.

Op dit moment nemen we alleen prostaatbiopten via de huid als dit via de anus niet mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld bij mannen die geen anale toegang meer hebben door een eerdere operatie. In de (nabije) toekomst zullen we ook bij andere mannen prostaatbiopten gaan nemen via de huid.


Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar we rekening mee moeten houden. lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

We raden u aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing van zilver, goud of andere edelmetalen kan wel blijven zitten. Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen.
Het MRI-apparaat maakt geluid. Om dit te dempen, krijgt u oordopjes of een hoofdtelefoon.

Eten en drinken

U kunt voor het MRI onderzoek normaal eten en drinken.

OK-kleding

Omdat het onderzoek in de MRI-scanner op het OK-complex plaats vindt, is het belangrijk om OK-kleding aan te trekken. U krijgt in de voorbereidingsruimte OK-hes en OK-broek aangeboden. Uw kleding en waardevolle spullen (portemonnee, telefoon, sleutels) kunt u veilig opbergen in een kluisje.

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer bijvoorbeeld niet betreden met een rolstoel of sleutels. Pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons of een horloge kunnen kapot gaan in de MRI onderzoekskamer. Heeft u of uw begeleider een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp dan mag u de MRI onderzoekskamer niet in. Dit geldt ook als u metaalsplinters in het oog heeft, of als u een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd of een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Wij vragen u de MR controlelijst (zie elders op de webpagina) over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in te vullen.

Antibiotica

U ontvangt van ons een recept waarmee u medicijnen kunt halen bij uw apotheek. U krijgt dan antibiotica in de vorm van Ciproxin (500 mg). U neemt 1 tablet in 2 uur vóór de biopsie en 1 tablet 10 uur ná de biopsie. 
Als u allergisch bent voor antibiotica, moet u dit te laten weten aan uw behandelend arts. Informeer ons ook als u na een eerdere biopsie een infectie met koorts heeft ontwikkeld.

Antistolling/bloedverdunners

Als u tabletten voor antistolling/bloedverdunners gebruikt, meldt dit dan direct aan uw behandelend arts. Afhankelijk van de soort moet u hier mogelijk tijdig mee stoppen. Uw arts zal u laten weten hoeveel dagen voor het  Uw arts zal u laten weten hoeveel dagen voor het onderzoek u moet stoppen met uw medicatie.

Overig medicijngebruik

Als u naast de antistolling/bloedverdunners nog andere medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Claustrofobie

Als u (veel) last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend arts of huisarts melden. Als het nodig is, kunnen zij u een rustgevend medicijn voorschrijven. Deze medicijnen beïnvloeden meestal uw rijvaardigheid, dus zorg er dan voor dat u zelf die dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.

Hartafwijking

U heeft bescherming tegen een ontsteking van uw binnenste hartvlies (endocarditis) nodig als u:

 • eerder endocarditis heeft gehad
 • ziekte van de hartspier zelf (cardiomyopathie) heeft
 • (aangeboren) afwijkingen aan uw hart(kleppen) of grote vaten heeft
 • geïmplanteerd lichaamsvreemd materiaal in uw hart of grote vaten heeft

 
Het is dan belangrijk dit zo snel mogelijk bij uw behandelend arts te melden. In overleg met de arts die de biopten neemt, zult u voor de biopsie extra antibiotica toegediend krijgen.


Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.


Verloop van het onderzoek

U meldt zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780.
Een radiologiemedewerker neemt u mee naar de voorbereidingsruimte en legt uit wat er gaat gebeuren. U krijgt de gelegenheid om naar de wc te gaan. Vervolgens kunt u een operatiehes en -broek aantrekken. Daarna brengen we u in een rolstoel naar de MRI-onderzoekskamer in het OK-complex. Hier gaat u op uw rug op de onderzoekstafel liggen.

We dekken uw onderlichaam af met steriele doeken en verdoven de huid tussen uw anus en balzak. U krijgt een extra steun met ingebouwde antennes om uw bekken, zodat we de signalen uit uw lichaam goed kunnen meten. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel in het MRI-apparaat: een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. Daarmee maken we eerst opnamen om uw prostaat in beeld te brengen.
Vervolgens bepalen we de plek om te prikken en brengen een naald stukje bij beetje in. Met MRI-beelden controleren we of we op de goede plek zitten. Als de naald in het verdachte gebied zit, nemen we een biopt. Dit kan gevoelig zijn. Meestal zijn 3 à 4 biopten per verdacht gebied voldoende. Het onderzoek duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten.

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc is het Expertisecentrum voor MRI Prostaat gevestigd. Dit expertisecentrum is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc is het Expertisecentrum voor MRI Prostaat gevestigd. Dit  expertisecentrum is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker.

MRI Prostaat

Onder leiding van prof. dr. Jelle Barentsz gebruikt het Radboudumc een geavanceerde MRI-techniek, die prostaatkanker sneller en nauwkeuriger opspoort en in vergelijking met huidige technieken minder pijnlijk is.

Onderzoek, innovatie en onderwijs

Het Expertisecentrum voor MRI Prostaat is leidend in het toepassen van deze techniek en verricht jaarlijks meer dan 3.000 MRI-prostaatonderzoeken. Ook richten wij ons op onderzoek, innovatie en onderwijs op dit gebied om kennis te ontwikkelen, wereldwijd te delen en te implementeren in de zorg.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. U kunt niet zelf deelnemen aan het verkeer na het onderzoek. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. U kunt niet zelf deelnemen aan het verkeer. Wij adviseren u iemand mee te nemen om u naar huis te rijden of gebruik te maken van het openbaar vervoer.  

Uitslag

Uw behandelend arts ontvangt binnen twee weken bericht over de resultaten en zal deze met u bespreken.

Risico’s en bijwerkingen

Na de biopsie kunt u last hebben van bloed in uw urine (tot enkele weken) of bij uw sperma (tot enkele maanden). lees meer

Risico’s en bijwerkingen

Na de biopsie kunt u last hebben van bloed in uw urine (tot enkele weken) of bij uw sperma (tot enkele maanden).
 

Complicaties

Neem direct contact op met de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis wanneer u last heeft van:
 • hevig bloedverlies, en/of
 • koorts (temperatuur hoger dan 38.5 graden), en/of
 • koude rillingen, en/of
 • pijn in de onderbuik, en/of
 • gevoel van ziek zijn
Vermeld dat u een biopsie van uw prostaat heeft gehad.
 • Medewerkers
 • Intranet