Patientenzorg Poliklinieken Kindernefrologie

Over kindernefrologie

Wij behandelen kinderen met nierziekten. Ook voor dialyse en niertransplantatie kunnen kinderen bij ons terecht.

Polikliniek Kindernefrologie

Polikliniek Kinderen en Jeugdigen

(024) 361 44 15
contact

Wat doen wij?

We voeren verschillende nierfunctievervangende behandelingen uit.

lees meer

Wat doen wij?

We voeren nierfunctievervangende behandelingen uit. Dit doen we met:
  • hemodialyse: schoonspoelen van het bloed met een machine,
  • peritoneaal dialyse: schoonspoelen van het bloed via wisselingen met vloeistof in de buik, dit kan thuis met een machine,
  • niertransplantatie,
  • Continue Veno-Veneuze Hemo(dia)filtratie (CVVH), een techniek die alleen op de intensive care wordt gebruikt bij plotseling ernstig nierfalen.  

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Dialyse-afdeling

Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.

lees meer

Nierdonatie aan kinderen jonger dan 3 jaar

Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen ook een volwassen donornier ontvangen. Bij hen wordt de donornier echter in de buikholte geplaatst, omdat er te weinig ruimte is in het bekken. Het Radboudumc heeft sinds 2012 een speciaal transplantatieprogramma hiervoor: KLEINE KINT.

over het transplantatie-programma

Nierdonatie aan kinderen jonger dan 3 jaar

Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen ook een volwassen donornier ontvangen. Bij hen wordt de donornier echter in de buikholte geplaatst, omdat er te weinig ruimte is in het bekken. Het Radboudumc heeft sinds 2012 een speciaal transplantatieprogramma hiervoor: KLEINE KINT.
 
Bij kinderen vanaf 3 jaar wordt de donornier in het bekken geplaatst (links). Bij jongere kinderen is daar onvoldoende ruimte en plaatsen we de donornier in de buikholte (rechts).

Wachttijd

In Nederland zijn ongeveer 40 kinderen afhankelijk van dialyse en 150 kinderen onder de 16 jaar hebben een donornier. Een donornier van een overleden kinderdonor is zelden beschikbaar. Door het transplantatieprogramma hoeven kinderen minder lang op een donornier te wachten en hoeven ze soms helemaal niet te dialyseren.

Kwaliteit van leven verbetert

Tot de transplantatie moeten kinderen dialyseren. Kindernefroloog Marlies Cornelissen: “Met deze techniek van het plaatsen van de nier in de buikholte is in Nederland de noodzakelijke uitbreiding op het behandelaanbod voor jonge nierpatiënten gecreëerd. Als een kind ouder is dan zes maanden, kunnen ouders naast dialyse, nu ook direct kiezen voor een niertransplantatie. Vaak staat een van de (groot)ouders een nier af. De kwaliteit van leven is voor een kind na transplantatie veel beter. Gemiddeld voeren we in het Radboudumc één keer per maand een kinderniertransplantatie operatie uit. De Nierstichting stimuleert de ontwikkeling van transplantatie van zeer jonge kinderen."

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: Poli A route 787 / Poli B en C, route 788 / Poli D, route 790

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Polikliniek Kinderen en Jeugdigen
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Telefoonnummer (024) 361 44 15

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route Poli A route 787 / Poli B en C, route 788 / Poli D, route 790 (Polikliniek Kinderen en Jeugdigen)

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Hiervoor kan uw kind bij ons terecht


Seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren

Binnen de afdeling werken verschillende specialisten die gespecialiseerd zijn in de seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren.

lees meer

Transitie

Als je volwassen wordt, veranderen er een hoop dingen. Opeens moet je bijvoorbeeld zelf een poliafspraak maken, je zorg en medicijnen regelen, je geldzaken beheren. Hoe werkt deze overgang - of transitie - precies?

lees meer

Transitie

Als je volwassen wordt, veraderen er een hoop dingen. Buiten het ziekenhuis ga je steeds meer zelf regelen zoals je studie of werk, een woning, geldzaken, medicijnen en vervoer. Maar ook in het ziekenhuis word je zelfstandiger en zal de kinderarts steeds meer zaken met jou gaan regelen en minder met je ouders. En opeens moet je bijvoorbeeld zelf een poliafspraak maken? Dit is allemaal spannend maar ook lastig, vooral als je een chronische aandoening of lichamelijke beperking hebt.

Wij helpen je Om straks zoveel mogelijk op eigen benen te staan moet je zelf je eigen zorg kunnen regelen. Maar hoe doe je dat? Om dit te ontdekken gaan we hier actief mee aan de slag op de polikliniek. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld moet weten wat je ziekte inhoud, welke medicijnen je inneemt en waarom en welke hulpmiddelen je gebruikt, zonder de hulp van je ouders. Hier helpen wij jou mee.

We beginnen hier al vroeg mee, namelijk op 12-jarige leeftijd. Stap voor stap leer je steeds meer zelf de touwtjes in handen krijgen. Natuurlijk krijg je hulp van de kinderartsen en andere hulpverleners. Het doel hiervan is het volwassen worden, met alles wat daarbij hoort. Het ziekenhuis maakt hier deel van uit. Het zelfstandig worden, helpt je bij het goed voorbereid zijn op je toekomst, thuis en in het volwassenenziekenhuis.

Meer weten?

Video’s:
Op eigen benen
Websites:
www.opeigenbenen.nu
www.bosk.nl
www.ikhebdat.nl
www.intermobiel.com
www.jackies.nl

Radboudumc Expertise­centrum Zeldzame Nierziekten

Het Radboudumc Expertisecentrum Zeldzame Nierziekten biedt medisch specialistische zorg voor volwassenen en kinderen met een zeldzame nierziekte.

lees meer

Onze mensen