Over een hygiënische voedingsrichtlijn
Oncologische aandoeningen behandelen we met chemotherapie en/of bestraling. Hierdoor kan uw afweer verminderd zijn en heeft u een hoger risico op een voedselinfectie. Deze pagina informeert u welke voedingsmiddelen we afraden om voedingsinfectie te voorkomen.
lees meerOver een hygiënische voedingsrichtlijn
Oncologische aandoeningen behandelen we met chemotherapie en/of bestraling. Vooral de hooggedoseerde chemotherapiën kunnen het aantal witte bloedlichamen laten dalen en ook slijmvliesschade (mucositis) laten ontstaan waardoor uw darmwand meer bacteriën doorlaat. Hierdoor kan uw afweer verminderd zijn en heeft u een hoger risico op een voedselinfectie. Deze pagina informeert u welke voedingsmiddelen we afraden om voedingsinfectie te voorkomen. Daarnaast vindt u meer informatie over hygiënisch bereiden en bewaren van voeding.Hygiënisch omgaan met voedsel
-
Was voor de bereiding en het eten van de maaltijd uw handen. Verschoon dagelijks de thee-, hand- en vaatdoeken. Was deze op 60 graden.
-
Gebruik schoon keukengerei (planken, pollepels) van kunststof, glas of metaal.
-
Voorkom kruisbesmetting: zorg dat bacteriën niet van rauwe op bereide producten worden overgebracht. Houd vuile en rauwe producten apart van schone en bereide producten.
-
Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of in de magnetron. Spoel het dooivocht weg met heet water. Veeg gemorst dooivocht weg met keukenpapier.
-
Verhit vlees, vis, kip en ei door en door. Verhit van tevoren bereide gerechten door en door en maximaal 1 keer.
-
Lees hier wat u moet doen met groente en fruit.
lees meer
Groente en fruit
- Zorg dat groente en fruit vers en onbeschadigd is.
- Was groente en fruit goed onder stromend water.
- Dompel kiemgroenten (taugé, tuinkers en alfalfa) voor gebruik onder in kokend water.
Ontraden voedingsmiddelen
Lees meer over welke voedingsmiddelen we afraden bij een verminderde afweer.
lees meerOntraden voedingsmiddelen
In onderstaande tabel vindt u de voedingsmiddelen die we afraden bij een verminderde afweer.Ontraden voedingsmiddelen | Toegestane uitzonderingen | |
Rauw vlees / vleeswaren | Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté, natriumarm rookvlees. | Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. |
Rauwe vis | Zoals rauwe tonijn, sushi. Voorverpakte gerookte vis zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester. Haring. | |
Rauwe melk | Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. | Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk. |
Rauwe eieren | Rauwe/zacht gekookte eieren. | Eieren waarvan de dooiers gestold zijn. |
Bewaren van voedingsmiddelen
Voor het bewaren van voedingsmiddelen kunt op de website van het Voedingscentrum kijken. Over het algemeen geldt, hoe korter u voeding bewaart, hoe veiliger.
lees meer