Centrum voor Oncologie Zeldzame kanker

Zeldzame kanker

Elke week krijgen 400 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. De kans dat zij na 5 jaar nog leven is gemiddeld 15% lager dan bij een veel voorkomende vorm van kanker. 

lees meer

Zeldzame kanker

Elke week krijgen 400 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. De kans dat zij na 5 jaar nog leven is gemiddeld 15% lager dan bij een veel voorkomende vorm van kanker. Voorbeelden van zeldzame kankers zijn sarcomen (tumoren van de weke delen of het bot), schildklierkanker, hersentumoren, galgangkanker en speekselklierkanker.

Prof. dr. Carla van Herpen, hoogleraar zeldzame kankers en hoofd van de afdeling Medische Oncologie van het Radboudumc, vertelt: “Bij patiënten met zeldzame kankers wordt de diagnose vaak laat gesteld:  ‘wat je niet kent, herken je ook niet’. Dit geldt zowel voor patiënten zelf, als voor artsen. Daardoor hebben patiënten met een zeldzame kanker op het moment dat de diagnose wordt gesteld vaker of meer uitzaaiingen dan patiënten met een niet-zeldzame kanker.”


Contact

Carla van Herpen


Week van de zeldzame kanker 2024

Ontdek de uitdagingen van zeldzame kankers en hoe we verbetering kunnen brengen. Week van Zeldzame Kankers, een iniatief van patiëntenplatform en partners. 

lees meer

Week van de zeldzame kanker 2024

Tijdens de vijfde editie van de Week van de Zeldzame Kankers laten we zien waar de patiënt met een zeldzame kanker tegenaan loopt en op welke knelpunten verbetering mogelijk is. Bekijk de inspirerende video waarin Carla van Herpen de uitdagingen aankaart waarmee mensen met zeldzame kankers worden geconfronteerd. 

Meer informatie

Deze week is een initiatief van Patiëntenplatform Zeldzame Kankers, waarin we samen met NFK, KWF, IKNL, kanker.nl en kankerpatiëntenorganisaties aandacht vraagt voor mensen met een zeldzame kanker.

Wilt u meer weten over de Week van Zeldzame Kankers 2024 bekijk dan de website. 

 

  • Medewerkers
  • Intranet