Onderwijs Scholingen Vervolgopleiding Dialyse Verpleegkundige DIA

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en wil je gaan werken op een dialyseafdeling? Dan is de Vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige (DIA) iets voor jou. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkleerperiode, daarom is een aanstelling als verpleegkundige op een dialyseafdeling noodzakelijk. lees meer

Over de opleiding

De vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige bereidt je voor op het werk als gediplomeerd dialyseverpleegkundige op een dialyseafdeling.
 
De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkleerperiode op een dialyseafdeling. Om de opleiding te kunnen volgen, is een aanstelling als verpleegkundige in een erkend dialysecentrum noodzakelijk.

Wat leer je?

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
 • predialyse
 • nierziekten en behandelingsmethoden
 • hemodialyse
 • peritoneaaldialyse
 • transplantatie
 • acute dialyse
Ook is er aandacht voor klinisch redeneren, evidence based practice en persoonlijke vaardigheden als communicatie, samenwerken, reflecteren en het vormgeven van jouw eigen professionalisering.

Module 1: Generieke module intensief

De opleiding start met de module GMI (Generieke Module Intensief), die je volgt met verpleegkundigen uit verschillende vervolgopleidingen. In deze module bieden wij je verdieping aan in jouw kennis over de verschillende orgaansystemen. Je gebruikt klinisch redeneren om systematisch je klinische blik verder te ontwikkelen en je observatie en interpretatie van de vitale functies te onderbouwen.

Dialysemodules

Na de GMI stroom je door naar  de specifieke dialysemodules. Deze zijn vormgegeven rond de verschillende zorgsituaties die je als dialyseverpleegkundige kunt tegenkomen. Deze lopen op in complexiteit van laag-, midden-, naar hoog-complexe zorgsituaties.

Theorie en praktijk

We hebben de opleiding samen met de praktijk ontwikkeld. Tijdens de opleiding stimuleren we je om voortdurend de verbinding te zoeken tussen theorie en de toepassing in de praktijk en vice versa. Het praktijkgedeelte voer je uit bij je eigen zorginstelling.

Toetsing en afronding

De theorie toetsen we met een mix van toetsvormen. Als je de vervolgopleiding voor zowel de theorie als de praktijk succesvol afrondt, ontvang je een diploma.
Om in aanmerking te komen voor het czo-diploma, moet jouw zorginstelling ook czo-geaccrediteerd zijn voor de opleiding.

Eindtermen

De eindtermen van de opleiding kun je vinden op de website van het College Zorg Opleidingen.

Niveau

De vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige is door het Nationaal coördinatiepunt NLQF vastgesteld op niveau 6. Dit betekent dat jij in jouw vakgebied kunt functioneren op bachelorniveau (hbo). Sinds 1 januari 2016 wordt dit op alle diploma’s vermeld.

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden. neem contact op

Inhoudelijke vragen? Neem contact op

Malon Meeuwsen
Opleider

contactformulier

In het kort

 • Verpleegkundigen.


 • Zoveel tijd kost het

  Theorie

  Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 26. 
  Een lesdag bestaat uit: 7-8 lesuren.
  Uren zelfstudie: gemiddeld 2 per lesuur.

  Praktijk

  Praktijkuren: 1500 netto.
  Duur van de opleiding bij een volledig dienstverband is minimaal 13 maanden.

  Let op: de duur van de opleiding is ook afhankelijk van de aansluiting tussen de start van de Generieke Module Intensief en de start van de dialysespecifieke modules.
   
  Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.

 • Accreditatie

  CZO

  De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma.
  Meer informatie: www.czo.nl

  V&VN

  Voor deze opleiding moet je zelf de accreditatiepunten invoeren bij het ​kwaliteitsregister V&V, in de vrije ruimte bij overige scholingen.

Waarom de Radboudumc Health Academy?

De zorgopleidingen van de Radboudumc Health Academy zijn gericht op de beroepspraktijk. De gastdocenten komen uit het werkveld, er is aandacht voor maatwerk, flexibiliteit en simulatie onderwijs. lees meer

Waarom de Radboudumc Health Academy?

Gastdocent voor de klas
Onze gastdocenten zijn professionals  uit de beroepspraktijk. Zij zijn op de hoogte van actuele ontwikkelingen en geven les vanuit ervaring en expertise. In de les wordt de nadruk gelegd op samen leren: met en van elkaar.

Maatwerk en flexibiliteit
Wij bieden een opleidingstraject aan passend bij je ambities in jouw specifieke beroepspraktijk. Dit realiseren wij o.a. door modulair onderwijs. Je stelt je eigen traject samen van verschillende modules. Het leertraject kan aangepast worden aan individuele leervragen en eerder verworven competenties.

Simulatie onderwijs
Het oefenen van vaardigheden en opdoen van kennis vindt plaats in een realistische werkomgeving via simulatie training. Dit doe je onder begeleiding van deskundigen en samen met je medestudenten.

Klinisch redeneren, Evidence Based Practice (EBP), Crew  Resource Management (CRM) en intervisie zijn vaste leerlijnen binnen onze vervolgopleidingen .
 

Vrijstelling

Door de modulaire opbouw van deze vervolgopleiding is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen. Kom jij hiervoor in aanmerking? lees meer

Vrijstelling

De vervolgopleiding is opgebouwd uit verschillende modules. De vervolgopleiding start met de Generieke Module Intensief (GMI). Vervolgens wordt gestart met de specifieke modules.

Heb je eerder de GMI gevolgd en wil je een vervolgopleiding gaan doen? Mogelijk kom je in aanmerking voor vrijstelling. Door deze modulaire opbouw is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen via het volgende formulier: aanvraag vrijstelling voor een verpleegkundige vervolgopleiding.
 
Per 2016 is het curriculum van de Dialysevervolgopleiding herzien. Als je eerder de Cursus Nefrologie hebt gevolgd, kun je hierdoor geen vrijstelling meer krijgen voor (een gedeelte van) de Dialysevervolgopleiding.

Student­informatie

Ben je al ingeschreven als student bij een van onze verpleegkundige vervolgopleidingen? Hier vind je praktische informatie en een checklist vóór je eerste opleidingsdag. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet