

Over de opleiding
De leerroute voor wondverpleegkundige leidt op tot gespecialiseerd verpleegkundige in de wondzorg. Om de opleiding te kunnen volgen, is een aanstelling op een passende praktijkleerplaats noodzakelijk. Twijfel je of de praktijkleerplaats aan de eisen voldoet? Neem dan contact op met de opleider.
lees meerOver de opleiding
Aan de Radboudumc Health Academy (RHA) leiden we in samenwerking met de praktijk binnen en buiten verschillende ziekenhuizen gespecialiseerd verpleegkundigen op.
Opleidingen en leerroutes worden gebaseerd op EPA’s (Entrustable Professional Activities) en zijn daarmee flexibel en vernieuwend (zie: http://www.czo.nl). Bij EPA gericht opleiden gaat het om het toevertrouwen van professionele activiteiten (EPA’s). En om of een professional in opleiding (PIO) een EPA kan worden toevertrouwd uitgaande van de competenties die de PIO daarvoor heeft aangewend.
Het onderwijs bij de Radboudumc Health Academy wordt verzorgd door opleiders, trainers, ervaringsdeskundigen en docenten uit de directe beroepspraktijk.
We organiseren het onderwijs in leereenheden waarbinnen PIO’s zich in één of meerdere EPA’s bekwame competentie-ontwikkeling plaatsvindt en aandacht is voor professionele identiteitsontwikkeling.
Voor wie?
Je bent verpleegkundige en je komt regelmatig zorgvragers met midden en hoog complexe wonden tegen tijdens je werk in een ziekenhuis, wondexpertise centrum (WEC), verpleegtechnische team (VTT), een verpleeg- of, verzorgingshuis en thuiszorg. Het deskundigheidsgebied van de wondverpleegkundige bestaat uit verpleegkundige wondzorg- en wondbehandelingsvraagstukken behorend tot de categorieën III en IV bij zorgvragers. De wondverpleegkundige is verantwoordelijk voor coördinatie en uitvoering van wondzorg waarbij hij/zij functioneert als casemanager met aandacht voor psychosociale zorg en juridische en ethische aspecten, waarbij hij/zij het zelfmanagement en de besluitvorming van de zorgvrager en diens naasten ondersteunt. Dit houdt in dat de wondverpleegkundige klinisch onderzoek en wondzorg uitvoert, een wondbehandelplan opstelt en voorlichting, instructie en nazorg biedt aan zowel de zorgvrager en diens naasten.
Wat leer je?
Deze vervolgopleiding biedt je kennis en vaardigheden die je als verpleegkundige nodig hebt bij het verlenen van gespecialiseerde zorg. Het betreft de wondzorg van wonden in wondzorgcategorie 3 en 4, dit zijn niet spoedeisende en spoedeisende complexe wonden. De basiswondzorg behoort tot de algemeen verpleegkundige beroepsactiviteiten, spoedeisende basiswondzorg behoort tot de beroepsactiviteiten van gespecialiseerd verpleegkundige in de acute zorg. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkleerperiode, daarom is een werkplek waar zorgvragers met wonden in wondzorgcategorie 3 en 4 voorkomen een voorwaarde.
Over de opleiding
De opleiding bestaat uit verschillende componenten:
- Specialisatiegerelateerde kern-EPA’s
- EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL)
Voor de leerroute voor wondverpleegkundige ziet dit er als volgt uit:
- Specialisatiegerelateerde kern EPA's (LZ – WOND - 1 t/m 4)
- De EOL Evidence Based Practice (EBP)
In overleg met jouw praktijkleerplaats bepaal je welke specifieke EPA’s noodzakelijk zijn voor jouw praktijk. Je kunt hiervoor gebruik maken van de EPA Bibliotheek - CZO.
Theorie en praktijk
We leiden samen op met de praktijk. De werkplek is de belangrijkste leerplek; daar moet de transfer van theorie naar praktijk plaatsvinden.
De wijze waarop we opleiden wordt/is afgestemd met de praktijk, zoals keuzes in didactiek, de toetsing en het plannen van welk aanbod in theorie aangeboden wordt en wat beter geleerd kan/moet worden in de praktijk.
Let op: wanneer je een CZO erkend diploma wilt behalen, dient de zorginstelling CZO erkend te zijn. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het CZO. Wanneer de zorginstelling niet CZO erkend is, wordt een Radboudumc huisdiploma verstrekt.
Toetsing en afronding
EPA’s kennen verschillende supervisieniveaus en een PIO moet uiteindelijk minimaal op supervisie niveau vier bekwaam verklaard worden (in de praktijk) voor een EPA. De PIO gaat aan het werk met de EPA en verzamelt in het portfolio bewijslast zoals toetsen uit de theorie, transferopdrachten en beoordelingen / feedback van meerdere collega’s uit de praktijk. De volgende vijf niveaus van supervisie worden onderscheiden:
- De PIO mag observeren, maar de EPA niet uitvoeren.
- De PIO mag de EPA uitvoeren onder directe supervisie, waarbij de werkbegeleider fysiek aanwezig is in dezelfde kamer.
- De PIO mag de EPA uitvoeren onder indirecte supervisie, waarbij supervisor niet fysiek aanwezig is, maar wel snel beschikbaar kan zijn als dat nodig is.
- De PIO voert een activiteit geheel zelfstandig uit: dit is ‘bekwaam verklaren’.
- De PIO verleent supervisie op deze EPA aan junior PIO’s.
In gezamenlijkheid met het werkveld is het curriculum en de diversiteit aan toetsing ontwikkeld.
Opleidingseisen
De eisen van de opleiding kun je vinden op de website van het CZO.
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan de opleiding, klik op de button: neem contact op. neem contact opIn het kort
-
Voor verpleegkundigen.
-
Wanneer je kunt starten is afhankelijk van jouw persoonlijke leerroute.
lees meer
Dan kun je starten
Wanneer je kunt starten is afhankelijk van jouw persoonlijke leerroute. De verschillende EPA's worden meerdere keren per jaar aangeboden. Hoe vaak precies varieert per EPA. Voor meer informatie kijk je bij de roosters van de verpleegkundige vervolgopleidingen.
-
Bekijk de roosters van alle verpleegkundige vervolgopleidingen.
naar pagina -
De grootte en duur van de verschillende EPA's varieert.
lees meer
Zoveel tijd kost het
De grootte en duur van de verschillende EPA’s varieert, bekijk hiervoor de roosters van de verpleegkundige vervolgopleidingen. Houd ook rekening met uren voor zelfstudie.
-
Je hebt een diploma verpleegkundige, een geldige BIG-registratie en een aanstelling als verpleegkundige.
lees meer
Zo word je toegelaten
Je moet naast een diploma verpleegkundige en een geldige BIG-registratie, ook een aanstelling als verpleegkundige hebben in een zorginstelling waar de eindtermen van deze opleiding behaald kunnen worden (praktijkgedeelte). Wil je een CZO diploma behalen dan dien je gedurende de opleiding een dienstverband bij een CZO-erkende zorginstelling te hebben.
De praktijkinstelling kan aanvullende eisen stellen.
-
Bekijk hier de toelichting en een volledig overzicht van prijzen en vervolgopleidingen.
naar pagina -
CZO en V&VN.
lees meer
Accreditatie
CZO
De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma.
Meer informatie: www.czo.nlV&VN
Voor deze opleiding moet je zelf de accreditatiepunten invoeren bij het kwaliteitsregister V&V, in de vrije ruimte bij overige scholingen.
-
Neem voor meer informatie en reserveringsaanvragen contact met ons op.
neem contact op
Informatie over de beroepspraktijk voor wondverpleegkundige
Om aan de leerroute voor wondverpleegkundige te kunnen deelnemen dient jouw beroepspraktijk aan de volgende voorwaarden te voldoen.
lees meerInformatie over de beroepspraktijk voor wondverpleegkundige
Om aan de leerroute voor wondverpleegkundige te kunnen deelnemen dient jouw beroepspraktijk aan de volgende voorwaarden te voldoen.
- De zorgorganisatie biedt een werkplek waar studenten voldoende ervaring kunnen opdoen in complexe wondzorg. Dit betekent dat er zorgvragers moeten zijn met complexe wonden uit categorieën III en IV.
- Er dient voor de PIO vakbekwame begeleiding te zijn bij voorkeur door een wondverpleegkundige, een wondconsulent of een verpleegkundig specialist/physician assistant die beschikt over actuele kennis en ervaring met wondzorg in de categorieën III en IV.
- Een externe stage is waardevol om je kennis en vaardigheden op het gebied van wondzorg te verbeteren maar tijdens deze stage mag er geen bekwaamverklaring gedaan worden.
- De bekwaamverklaring van een EPA in de beroepspraktijk dient plaats te vinden bij de zorgorganisatie waar je een (leer)arbeidsovereenkomst of detacheringsbijeenkomst mee hebt.
Waarom de Radboudumc Health Academy?
De zorgopleidingen van de Radboudumc Health Academy zijn gericht op de beroepspraktijk. De gastdocenten komen uit het werkveld, er is aandacht voor maatwerk, flexibiliteit en simulatie onderwijs.
lees meerScholing EOL Evidence Based Practice (EBP)
Met de EOL Evidence Based Practice (EBP) leer je een kritische reflectieve verpleegkundige te worden die regie kan nemen, nu en in de toekomst.
lees meerVerpleegkundige vervolgopleidingen alle opleidingen
Benieuwd naar de andere verpleegkundige vervolgopleidingen? Bekijk het volledige aanbod van Radboudumc Health Academy.
bekijk aanbod