Onderwijs Alle scholingen Vervolgopleiding Ziekenhuispsychiatrie Verpleegkundige (VZV)

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en heb je te maken met de problematiek van somatisch-psychiatrische comorbiditeit bij jouw patiënten? In samenwerking met de Vereniging van PAAZ Managers hebben wij deze opleiding voor jou ontwikkeld.

lees meer

Over de opleiding

Wat leer je?

Module 1: EPA LZ-FO-6 (voorheen bekend als GMI)
De opleiding start met een algemene module (LZ FO 6), die je volgt met verpleegkundigen uit verschillende vervolgopleidingen. Je gebruikt klinisch redeneren om systematisch je klinische blik verder te ontwikkelen en je observatie en interpretatie van de vitale functies te onderbouwen.
Na de module LZ-FO-6 stroom je door naar de twee specifieke modules voor de ziekenhuispsychiatrie.
 
Modules 2 en 3: Ziekenhuispsychiatrie
In deze modules werk je aan de verdieping en aanscherping van je kennis en kunde op het gebied van complexe comorbiditeitszorg. We gebruiken hiervoor de methodiek van klinisch redeneren. Je maakt de vertaling van de kennis uit de eerste module naar de context van jouw patiëntcategorie.
Verder ga je in op:

 • farmacologie, psychofarmaca, intoxicatie en vergiftiging
 • psychopathologie; diagnostiek en behandeling:
  • psychiatrische stoornis gerelateerd aan een somatische aandoening
  • psychiatrische stoornis en gelijktijdig een ernstige somatische aandoening
  • somatische stoornissen door middelenmisbruik of een onderliggende psychiatrische stoornis
 • wet- en regelgeving: BOPZ, IBS, RM, klachtrecht en de Wet verplichte ggz
 • specifieke behandeltechnieken en begeleidingsmethoden
 • communicatie en patiëntveiligheid; suïcidepreventie, E-health en Crew Resourse Mangement 

Toetsing en afsluiting

De 3 modules sluit je af met een schriftelijke toets. Als je de vervolgopleiding voor zowel de theorie als de praktijk succesvol afrondt, ontvang je een diploma. Wanneer je alleen het theoretisch gedeelte volgt, ontvang je een modulebewijs.

Theorie en praktijk

We hebben de opleiding samen met de Nederlandse Federatie voor Ziekenhuispsychiatrie ontwikkeld. Tijdens de opleiding stimuleren we je om voortdurend de verbinding te zoeken tussen de theorie en de toepassing in de praktijk en vice versa. Het praktijkgedeelte voer je uit bij je eigen zorginstelling.

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden. neem contact op

Inhoudelijke vragen? Neem contact op

contactformulier

In het kort

 • Verpleegkundigen.


 • Zoveel tijd kost het

  Theorie

  Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 152 lesuren, verdeeld over 21 lesdagen. 
  Uren zelfstudie: gemiddeld 2 uren per lesuur.

  Praktijk

  Praktijkuren: 1200 netto.
  Duur van de opleiding bij een volledig dienstverband is 12 maanden.

  Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.


 • Zo word je toegelaten

  Je moet voor het volgen van deze opleiding beschikken over een verpleegkundige diploma, een geldige BIG-registratie en een aanstelling van minimaal 24 uur als verpleegkundige waarbij je een bijdrage levert aan de multidisciplinaire diagnostiek en behandeling van patiënten met comorbiditeit van somatische en psychiatrische aandoeningen.


 • Accreditatie

  V&VN

  Voor deze opleiding kun je bij ons de accreditatiepunten aanvragen voor het kwaliteitsregister V&V.

Waarom de Radboudumc Health Academy?

De zorgopleidingen van de Radboudumc Health Academy zijn gericht op de beroepspraktijk. De gastdocenten komen uit het werkveld, er is aandacht voor maatwerk, flexibiliteit en simulatie onderwijs. lees meer

Waarom de Radboudumc Health Academy?

Gastdocent voor de klas
Onze gastdocenten zijn professionals  uit de beroepspraktijk. Zij zijn op de hoogte van actuele ontwikkelingen en geven les vanuit ervaring en expertise. In de les wordt de nadruk gelegd op samen leren: met en van elkaar.

Maatwerk en flexibiliteit
Wij bieden een opleidingstraject aan passend bij je ambities in jouw specifieke beroepspraktijk. Dit realiseren wij o.a. door modulair onderwijs. Je stelt je eigen traject samen van verschillende modules. Het leertraject kan aangepast worden aan individuele leervragen en eerder verworven competenties.

Simulatie onderwijs
Het oefenen van vaardigheden en opdoen van kennis vindt plaats in een realistische werkomgeving via simulatie training. Dit doe je onder begeleiding van deskundigen en samen met je medestudenten.

Klinisch redeneren, Evidence Based Practice (EBP), Crew  Resource Management (CRM) en intervisie zijn vaste leerlijnen binnen onze vervolgopleidingen .
 

Vrijstelling

Door de modulaire opbouw van deze vervolgopleiding is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen. Kom jij hiervoor in aanmerking?

lees meer

Vrijstelling

De vervolgopleiding is opgebouwd uit verschillende modules. De vervolgopleiding start met de module LZ-FO-6: Zorgdragen voor een zorgvrager op een verpleegafdeling met (risico op) bedreigde vitale functies. Daarna wordt gestart met de specifieke modules.

Heb je eerder de module LZ-FO-6 gevolgd en wil je deze vervolgopleiding gaan doen? Mogelijk kom je in aanmerking voor een vrijstelling. Door deze modulaire opbouw is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen via het volgende formulier: aanvraag vrijstelling voor een verpleegkundige vervolgopleiding.

Verpleegkundige vervolgopleidingen alle opleidingen

Benieuwd naar de andere verpleegkundige vervolgopleidingen? Bekijk het volledige aanbod van Radboudumc Health Academy.

bekijk aanbod
 • Medewerkers
 • Intranet