Lymfeklier­kanker lymfoom


Wat is lymfeklierkanker? lymfoom

Er zijn veel varianten lymfeklierkanker. Een zeldzame variant is het Hodgkinlymfoom. Andere varianten noemen we non-Hodgkinlymfomen. Bij lymfeklierkanker gaan lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen, ongecontroleerd delen.

lees meer

Wat is lymfeklierkanker? lymfoom

Er zijn veel varianten lymfeklierkanker. Een zeldzame variant is het Hodgkinlymfoom. Andere varianten noemen we non-Hodgkinlymfomen. Bij lymfeklierkanker gaan lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen, ongecontroleerd delen.

Oorzaak en ontstaan

De oorzaak van het ontstaan van lymfeklierkanker is niet bekend. Lymfeklierkanker ontstaat in het grootste deel van de gevallen in een lymfeklier. In andere gevallen ontstaat het in lymfeweefsel van bijvoorbeeld de darmen, longen of het beenmerg. Er is bekend dat de kans op lymfeklierkanker groter is bij patiënten die:
 • een afweerstoornis hebben
 • een auto-immuunziekte hebben
 • een (langdurige) infectie met bepaalde virussen of bacteriën hebben
Lees meer over: Lymfeklierkanker, Hodgkin lymfoom of Non-Hodgkin lymfoom

Symptomen en prognose bij lymfeklierkanker

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op lymfeklierkanker. De prognose is afhankelijk van bepaalde factoren, zoals uw lichamelijke conditie en het stadium van de ziekte.

lees meer

Symptomen en prognose bij lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker veroorzaakt vaak algemene klachten zoals vermoeidheid. Andere klachten kunnen bestaan uit:
 • Pijnloze zwelling in de hals, oksels of liezen
 • Koortsaanvallen zonder duidelijke oorzaak
 • Nachtzweten
 • Gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak
 • Verwardheid (lymfeklierkanker in de hersenen)
 • Maagpijn (lymfeklierkanker in de maag)
 • Kortademigheid (lymfoom tussen de longen)
De prognose is afhankelijk van verschillende factoren. Hiervan zijn de belangrijkste:
 • Het type lymfeklierkanker
 • De snelheid waarmee het lymfoom groeit
 • Het stadium van de ziekte
 • De conditie van de patiënt

Onderzoeken bij lymfeklierkanker

Uw arts stelt de diagnose op basis van een biopsie. De arts haalt een stukje weefsel uit een afwijkende lymfeklier of aangedaan orgaan. Hierna kan een aantal vervolgonderzoeken volgen. Aan de hand daarvan bepaalt de arts de uitgebreidheid en het stadium van de ziekte.

 • Om te ontdekken wat u heeft, of om het effect van een behandeling te kunnen zien, is het soms nodig dat we uw beenmerg onderzoeken in het laboratorium. lees meer


Behandeling bij lymfeklier­kanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling. U kunt er samen met de arts voor kiezen om het verdere verloop van de ziekte af te wachten.

 • Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen. lees meer


  Chemotherapie

  Chemotherapie bij lymfeklierkanker

  Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen. U krijgt chemotherapie vaak in een hoger stadium van lymfeklierkanker. Als u boven de 65 jaar bent, is de behandeling meestal palliatief, dat wil zeggen dat de behandeling gericht is op het remmen van de ziekte en verminderen van de klachten. U wordt opgenomen op de afdeling hematologie.

  Voorbereiding

  Voordat u begint met de chemotherapie is een aantal voorbereidingen nodig. U krijgt uiteraard een informatiegesprek over de behandeling. Daarnaast controleert de arts uw bloed en soms uw gebit. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling.

  Verloop

  De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. Voor het beste resultaat dienen we u vaak een combinatie van verschillende soorten toe. Dit gebeurt via het bloed. U krijgt chemotherapie als een kuur. Dit betekent dat u een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Meestal krijgt u om de drie weken een kuur. Hoe lang het toedienen van de medicijnen duurt, is afhankelijk van de methode. Het kan vijf minuten duren maar ook een paar dagen.

  Na de behandeling

  De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen maar ook de goedaardige cellen aan. Hierdoor ondervindt u vaak nog bijwerkingen na de behandeling. Deze verschillen per medicijn en zijn afhankelijk van uw lichamelijke conditie en lichaam. De bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit misselijkheid, darmstoornissen, vermoeidheid, haaruitval en een verhoogd risico op infecties. Als u behandeld wordt met chemoradiatie, bent u waarschijnlijk erg moe door de behandeling.

  Resten van de medicijnen kunnen nog acht dagen na de behandeling aanwezig zijn in uw lichaamsvocht. Hierom is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om mensen in uw omgeving niet bloot te stellen aan cytostatica. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u zittend plast en met de deksel naar beneden doorspoelt. Ook kunt u het beste het toilet één keer per dag reinigen. Braaksel kunt u door het toilet spoelen. Gedurende deze periode moet u een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap.
   

Ondersteunende zorg bij lymfeklier­kanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen.

lees meer

Ondersteunende zorg bij lymfeklier­kanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).

Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.
 

Contact

Centrum voor Oncologie
(024) 361 11 11

stel een vraag

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Hematologie is intensief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.


Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om samen met partner KWF Kankerbestrijding Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer
inloggen