Patiëntenzorg Aandoeningen Psoriasis bij kinderen

Wat is psoriasis bij kinderen

Psoriasis begint bij 1 op de 3 patiënten al op de kinderleeftijd. Bij kinderen zijn de psoriasisplekken meestal vlakker dan bij volwassenen en zitten ze vaker in het gezicht. Kinderen hebben bovendien meer last van jeuk, problemen met slapen en soms met het insmeren van de huid.

Nieuw: community Psoriasis

In de community Psoriasis kunnen kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met psoriasis (en hun ouders) met elkaar in contact komen. Je vindt er nieuws en ontwikkelingen over psoriasis. Op het forum kun je ervaringen en tips uitwisselen. lees meer en meld je aan

Nieuw: community Psoriasis

In de community Psoriasis kunnen kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met psoriasis (en hun ouders) met elkaar in contact komen. In de community vind je het laatste nieuws en ontwikkelingen over psoriasis en een forum.

Wat kun je doen in de community?

  • Deel ervaringen met elkaar. Wil je een vraag stellen aan andere kinderen of jongeren met psoriasis? Wil je onderling tips uitwisselen? Of ervaringen vragen van anderen over een bepaalde behandeling? Dit kan op het forum!
  • Je vindt links naar de patiëntenvereniging en informatieve websites.
  • Heb je vragen? Je vindt de antwoorden in de FAQ

Met wie kun je contact leggen?

Er zijn aparte groepen binnen het forum:

  • Kidz-plein: voor kinderen t/m 12 jaar, samen met hun ouders
  • Chill-out-place: voor jongeren van 12 t/m 18 jaar
  • Young-adults-meetingpoint: voor jongvolwassenen van 18 t/m 30 jaar
  • Oudercafé: voor ouders van kinderen met psoriasis
  • Volwassenen vanaf ongeveer 30 jaar

Meld je aan!

Vul het aanmeldformulier in. Je ontvangt dan via e-mail een uitnodiging om in de community in te loggen. Met je e-mailadres en eigen gekozen wachtwoord heb je beveiligde toegang.

>> Klik hier om je aan te melden


Onderzoek bij psoriasis bij kinderen Anamnese

Een anamnese is een (intake)gesprek met de arts. We nemen tijdens dit gesprek de ziektegeschiedenis van uw kind met u en uw kind door. lees meer

Behandelingen van psoriasis bij kinderen

Psoriasis bij kinderen kan door behandeling aanzienlijk verbeteren. Helaas is genezing nog niet mogelijk. We kunnen psoriasis behandelen met crèmes of zalven, lichttherapie, tabletten en injecties.
  • Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor.

    lees meer


    Crème, zalf of lotion

    Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (corticosteroïden (hormoonzalven), vitamine D3-afgeleiden en ditranol) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid. Omdat u een zalf, crème of lotion alleen aanbrengt op de aangedane plek(ken), heet dit een lokaal middel. Lokale middelen maken de huid rustiger en hebben van alle behandelingen de minste bijwerkingen. De gezonde huid blijft onbehandeld. Een nadeel van zalf, crème of lotion is dat smeren veel tijd kost en dat sommige middelen vlekken geven op kleding en beddengoed. 

  • Ditranol

    Als uw kind een matige vorm van psoriasis heeft en vooral het lichaam is aangedaan, kunnen we soms behandelen met Ditranol crème of zalf. Dit wordt ook wel brandzalf genoemd. Hiermee moet (u) uw kind dagelijks (in)smeren van de Ditranol crème of zalf. Hierbij smeert u niet alleen de aangedane plekken, maar de hele huid. Behandeling met Ditranol duurt gemiddeld 3 maanden, is veilig en werkt bij meer dan 95% van de kinderen heel goed. De psoriasisplekken blijven gemiddeld 5 maanden weg. Een nadeel van de Ditranol zalf of crème is dat het smeren (veel) tijd kost en dat het vlekken geeft op kleding en beddengoed. Bovendien kan de huid tijdens de behandeling licht verbranden, alsof uw kind te lang in de zon heeft gezeten. Daarom komt uw kind regelmatig op controle op onze dagbehandeling.

  • Injecties

    Bij ernstige vormen van psoriasis, of andere behandelingen onvoldoende effect hebben, kunnen we een behandeling met injecties overwegen. We bespreken met u(w kind) welke medicijnen er zijn. Afhankelijk van welk medicijn we kiezen, krijgt uw kind 1 keer per week tot 1 keer per 3 maanden een injectie in de buik of het bovenbeen. U(w kind) krijgt uitleg en spuitinstructies van onze gespecialiseerde verpleegkundige zodat u dit thuis zelf kunt doen. Elke 3 maanden komt uw kind op controle op onze polikliniek. Ook contoleren we  de bloedwaarden van uw kind regelmatig.

  • Lichttherapie

    Heeft uw kind een matige vorm van psoriasis, waarbij vooral het lichaam is aangedaan, dan kan vanaf de puberteit soms lichttherapie gegeven worden. Zonlicht heeft meestal een positief effect op psoriasis. Dit komt door de ultraviolette straling in licht, met name uv-B straling. Lichttherapie is een behandeling met uv-B licht waarbij uw kind zonder kleding in een belichtingscabine staat en we (een deel van) het lichaam belichten. Afhankelijk van de situatie duurt een behandeling enkele seconden tot 20 minuten en krijgt uw kind enkele behandelingen per week. In totaal duurt lichttherapie gemiddeld 3 maanden.
    Lichttherapie heeft ook nadelen: de huid kan sneller verouderen en er is mogelijk een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom zijn we terughoudend met het inzetten van deze behandeling en geven we het bij voorkeur niet vóór de puberteit.

  • Tabletten

    Bij een ernstige vorm van psoriasis, of wanneer behandeling met zalf, crème of lotion, Ditranol of lichttherapie onvoldoende effect hebben, kunnen we kiezen voor behandeling met tabletten. We bespreken met u(w kind) welke medicijnen er zijn. Afhankelijk van welk medicijn we kiezen, neemt uw kind dagelijks of wekelijks de tabletten in. Elke 3 maanden komt uw kind op controle op onze polikliniek. Ook controleren we de bloedwaarden van uw kind regelmatig.

Nieuwe behandelingen

Er komen gelukkig steeds meer geregistreerde middelen om psoriasis bij kinderen te behandelen. lees meer

Nieuwe behandelingen

Er komen gelukkig steeds meer geregistreerde middelen om psoriasis bij kinderen te behandelen. Onze afdeling behandelt en begeleidt al jaren kinderen en adolescenten met psoriasis. Het Radboudumc is in Europa één van de centra die de meeste kinderen met psoriasis behandelt. Soms kan uw kind meedoen aan internationaal onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Voordat nieuwe geneesmiddelen worden gebruikt, worden ze uitgebreid getest op veiligheid en werkzaamheid. Het uittesten op mensen gebeurt altijd eerst bij volwassenen. Als deze middelen bij volwassenen veilig blijken te zijn en door de controlerende autoriteiten zijn beoordeeld, wordt de veiligheid en werkzaamheid van die middelen ook bij kinderen onderzocht. Het Radboudumc werkt soms mee aan dit soort internationale onderzoeken. Op dit moment lopen de volgende onderzoeken:
  • Internationale studie met een nieuw biological (injecties) loopt nu, einddatum nog niet bekend
  • Nieuw medicijn (small molecules) in tabletvorm. Onderzoek start in september 2019
Wilt u graag meer weten over een van deze onderzoeken? Neem dan contact op met de research coördinator: mevr. M. Kooijmans:
onderzoek.derma@radboudumc.nl 

De kinderpsoriasis poli

De kinderpsoriasis poli is een spreekuur voor kinderen met psoriasis. Omdat het een speciaal spreekuur is, wordt uw kind gezien door meerdere zorgverleners. lees meer

De kinderpsoriasis poli

De kinderpsoriasis poli is een spreekuur voor kinderen met psoriasis. Omdat het een speciaal spreekuur is, wordt uw kind gezien door meerdere zorgverleners. Allereerst neemt de verpleegkundige een aantal vragenlijsten met u(w kind) door om te kijken in hoeverre psoriasis invloed heeft op het dagelijks leven, het naar school gaan en het contact met vriend(inn)en. Daarnaast onderzoekt hij of zij de huid van uw kind.
 
Hierna ziet u de arts en de dermatoloog die gespecialiseerd is in psoriasis bij kinderen. In samenspraak met u(w kind) stellen we vervolgens een behandelplan op om de psoriasisplekken zo goed mogelijk onder controle te krijgen. We letten er daarbij op dat de behandeling in jullie dagelijkse praktijk haalbaar is. Denk hierbij aan het dagelijks smeren met verschillende zalven, of een behandeling met brandzalf (Ditranol) waarbij uw kind geregeld naar onze dagbehandeling moet komen.

We plannen een vervolgafspraak in om te beoordelen hoe het na een tijd met uw kind gaat. Als het nodig is, stellen we dan de behandeling bij.


Spreekbeurt materiaal

Wanneer een kind psoriasis heeft, en het zichtbaar is, kunnen andere kinderen hier vragen over stellen. Het kan dan fijn zijn om er een spreekbeurt over te houden in de klas. Om kinderen hierbij te helpen hebben wij een opzet gemaakt voor een spreekbeurt over psoriasis. download bestand

Algemene info


Waarom naar het Radboudumc?

  • erkend door NFU als expertisecentrum
  • gespecialiseerde kinderpsoriasis poli
  • nieuwste behandelmethoden beschikbaar
Lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

  • Het Radboudumc is door de NFU erkend als expertisecentrum voor psoriasis bij kinderen.
  • We hebben een kinderpsoriasis poli. Dit is een gespecialiseerd spreekuur voor kinderen met psoriasis.
  • Binnen het Radboudumc zijn de nieuwste behandelmethoden beschikbaar. 

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Ons team


dr. Marieke Seyger

dermatoloog
Dermatologie

lees meer

drs. Finola Bruins MD

arts in opleiding tot dermatoloog

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet