Vruchtbaarheid sparen

Niet alle vrouwen zijn na een behandeling van kanker verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Soms zijn er nog genoeg eicellen aanwezig en herstelt de functie van de eierstokken zich. In dat geval kunt u via de natuurlijke weg zwanger worden. De kans op behoud van de vruchtbaarheid is afhankelijk van uw leeftijd en de behandeling. Het is dus verstandig om voordat u de kankerbehandeling begint met uw oncologisch behandelaar te bespreken wat de gevolgen zijn voor de vruchtbaarheid.

U kunt ervoor kiezen een vruchtbaarheidssparende ingreep vóór de behandeling van kanker te ondergaan. U kunt er ook voor kiezen om geen stappen te ondernemen om de vruchtbaarheid zo veel mogelijk te sparen. 

Het is belangrijk om te weten dat het sparen van de vruchtbaarheid niet voor iedereen mogelijk is. Dat hangt onder andere af van uw leeftijd, of u wel of geen partner heeft en van uw behandeling. We raden u aan dit goed te overleggen met uw oncologisch behandelaar. Als u na overleg met uw oncologisch behandelaar een informatief gesprek wilt bij de gynaecoloog over het sparen van uw vruchtbaarheid, blijf dan uw anticonceptie doorgebruiken (ook de pil).

Patiëntenzorg Behandelingen Behouden van uw vruchtbaarheid

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Gevolgen voor de vruchtbaarheid en mogelijke behandelingen


Gevolgen voor uw vruchtbaar­heid

Er zijn verschillende behandelingen tegen kanker. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om het beste resultaat te bereiken. De gevolgen voor uw vruchtbaarheid verschillen per behandeling.
  • Bestraling kan invloed hebben op uw vruchtbaarheid als uw eierstokken en baarmoeder in het gebied liggen dat bestraald wordt.

    lees meer


    Bestraling

    Bestraling kan invloed hebben op uw vruchtbaarheid als de voortplantingsorganen (eierstokken en baarmoeder) in het gebied liggen dat bestraald wordt. Dit betekent dat alle straling in het onderbuikgebied (buik, lever, darmen, eierstokken, baarmoeder) van invloed kan zijn op de vruchtbaarheid.
     

  • Chemotherapie

    Chemotherapie is een behandeling met medicijnen (cytostatica) die de celdeling remmen of cellen doden. Chemotherapie doodt met name snel delende cellen, zoals kankercellen, maar ook gezonde cellen, zoals haarproducerende cellen, worden door de cytostatica beschadigd. Chemotherapie werkt door uw hele lichaam. Hierdoor komen de schadelijke stoffen ook terecht in uw eierstokken. Dit kan leiden Tot een tijdelijke of definitieve onderbreking van uw menstruatie. Ook wanneer de normale menstruatie na de chemotherapie doorgaat, kan het zijn dat u vervroegd in de overgang komt en dus onvruchtbaar wordt. Uw oncologisch behandelaar bespreekt welke gevolgen de chemotherapie heeft voor uw vruchtbaarheid.

  • Hormoontherapie

    Bij een hormoongevoelige vorm van kanker groeit de kanker onder invloed van vrouwelijke hormonen (progesteron en oestrogeen). Deze hormonen hechten zich aan de tumorcellen waardoor de tumorcellen groeien. Hormoontherapie heeft als doel ervoor te zorgen dat de hormonen geen effect hebben op de tumorcellen. Er zijn 2 typen hormoontherapie. Deze hebben verschillende effecten op de vruchtbaarheid:

    Hormoontherapie die de werking van vrouwelijke hormonen op de tumor verkleint

    Deze hormoontherapie wordt meestal minimaal 2 tot 5 jaar voorgeschreven. Soms zelfs nog langer. U mag tijdens de therapie niet zwanger worden. Dit betekent dat u pas na de periode van 5 jaar aan een zwangerschap kunt beginnen. Door de hogere leeftijd is de kans op zwangerschap tegen die tijd waarschijnlijk lager geworden. De hormoontherapie zelf is niet schadelijk voor uw vruchtbaarheid.

    Hormoontherapie die de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam verlaagt

    Deze therapie is alleen mogelijk voor vrouwen die nog niet in de overgang zijn. U wordt hierbij kunstmatig in de overgang gebracht. Dit kan op 2 manieren:
    • Door de eierstokken tijdens een operatie te verwijderen of te bestralen. Door deze ingreep raken vrouwen blijvend in de overgang.
    • Door het toedienen van hormoonpreparaten maken de eierstokken geen hormonen meer aan. Hierdoor krijgt de tumorcel weinig prikkels om te gaan groeien. De onderbreking van de menstruele cyclus is tijdelijk, zo lang als u de hormoonpreparaten toegediend krijgt.

  • Immunotherapie

    Aangenomen wordt dat immunotherapie geen directe invloed heeft op de vruchtbaarheid. We raden wel af om tijdens de behandeling met immunotherapie zwanger te worden. Omdat deze behandeling vaak 1 jaar duurt, kunt u pas later zwanger raken. Door de hogere leeftijd is de kans op zwangerschap tegen die tijd kleiner.

Vruchtbaarheids­besparende behandelingen

  • Om eicellen in te kunnen vriezen, krijgt u een behandeling met hormonen. De hormonen zorgen ervoor dat er meerdere eiblaasjes groeien in de eierstokken. Deze eiblaasjes vriezen we in.

    naar de behandeling


  • Werking van de eierstokken onderdrukken

    Door toediening van anti-hormonen (GnRH-analoog) wordt de werking van de eierstokken onderdrukt. Hierdoor zijn ze minder gevoelig zijn voor schade van de behandeling tegen kanker. Vraag uw arts naar de mogelijkheden. Deze behandeling is nog experimenteel en wordt mede in onderzoeksverband toegepast.

Vruchtbaarheid sparen

De kans op behoud van de vruchtbaarheid is afhankelijk van uw leeftijd en de behandeling. U kunt ervoor kiezen een vruchtbaarheidsbesparende ingreep vóór de behandeling van kanker te ondergaan. Het is sparen van de vruchtbaarheid is niet voor iedereen mogelijk. lees meer

Mogelijkheden kinderwens bij onvruchtbaar­heid na de behandeling

Als na de behandeling van kanker blijkt dat u onvruchtbaar bent geworden, kunt u eventueel eiceldonatie, adoptie of pleegzorg overwegen. Vraag uw gynaecoloog naar de mogelijkheden.

Meer informatie


Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859
  • Medewerkers
  • Intranet